Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Τουριστικός Οδηγός των Δήμων Αγίας Νάπας στην Κύπρο και Ρεθύμνης στην Κρήτη με πληροφορίες προσβασιμότητας για όλους

Εξώφυλλο του Έντυπου Οδηγού

Στα πλαίσια του Διασυνοριακού Προγράμματος «Ρέθυμνο – Αγία Νάπα: Καθολικά Προσβάσιμες Πόλεις», το οποίο ολοκληρώθηκε επιτυχώς στις 31 Μαρτίου 2015, η Ε.Σ.Α.μεΑ. δημιούργησε έναν Τουριστικό Οδηγό που παρουσιάζει την Αγία Νάπα και το Ρέθυμνο, δύο αδελφοποιημένους δήμους και παγκοσμίου φήμης τουριστικούς προορισμούς στην Κύπρο και στην Ελλάδα, εστιάζοντας σε πληροφορίες που είναι χρήσιμες και απαραίτητες για επισκέπτες με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

Ο Οδηγός περιλαμβάνει άρτια και αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με το που θα βρουν τα Άτομα με Αναπηρία προσβάσιμες υποδομές και απλόχερη φιλοξενία στους Δήμους Αγίας Νάπας και Ρεθύμνου, γεγονός που αναμφίβολα θα συμβάλλει στην επιλογή των Δήμων αυτών ως τουριστικούς προορισμούς.

Σε αυτόν περιλαμβάνονται πληροφορίες βάσει ελέγχων και οργανωμένων αυτοψιών σχετικά με:

  • τα σημαντικότερα μνημεία και αξιοθέατα στην περιοχή και με την προσβασιμότητά τους,
  • επιλεγμένες υποδομές διαμονής, εστίασης, μετακίνησης και υγείας οι οποίες κρίθηκαν φιλικές και κατάλληλες για διάφορους τύπους αναπηρίας,
  • περίπατους που ενδείκνυνται για μέσα στην πόλη και προτεινόμενες εκδρομές στα περίχωρα,
  • και, γενικά, επιλογές και ευκαιρίες που προσφέρονται σε όλους για να απολαύσουν άνετες και ασφαλείς διακοπές κοντά μας.

Ελπίζουμε ότι ο Οδηγός αυτός θα εξυπηρετήσει τόσο στον προγραμματισμό διακοπών, μικρών αποδράσεων, επισκέψεων σε τοπικά αξιοθέατα, και σχολικών εκδρομών, όσο και στη διοργάνωση συνεδρίων, αλλά και σε περιπτώσεις μετεγκατάστασης, τουρισμού υγείας και ευεξίας ή οποιουδήποτε άλλου είδους ταξιδιού. 

Ο Οδηγός διανέμεται δωρεάν, μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων, από τους Δήμους σε έντυπη μορφή καθώς και σε διάφορες εναλλακτικές προσβάσιμες μορφές, όπως σε μορφή Braille, στη νοηματική γλώσσα, κ.λπ.

Η έντυπη έκδοση του Οδηγού είναι περιληπτική και για αυτό συνιστάται η χρήση του σε συνδυασμό με την πλήρη, διαδικτυακή, διαδραστική έκδοση του Οδηγού. Σε αυτήν, διαλέγοντας το Δήμο που σας ενδιαφέρει (Δήμος Αγίας Νάπας, Δήμος Ρεθύμνης) θα βρείτε εκτενή παρουσίαση των δήμων με αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την προσβασιμότητα τους, με διαδραστικούς χάρτες, λεπτομερείς εκθέσεις αυτοψιών, και φωτογραφικό υλικό, καθώς και με πληροφορίες σχετικά με τις γύρω περιοχές, οι οποίες δεν έχουν συμπεριληφθεί σε αυτήν τη σύντομη έκδοση.

Ο Οδηγός δημιουργήθηκε από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία στην Ελλάδα, για την Πράξη «Αγία Νάπα - Ρέθυμνο: Καθολικά Προσβάσιμες Πόλεις», στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013». Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του έργου: www.prosbasimes-poleis.eu.

 


 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ε.Σ.Α.μεΑ.

Το αναπηρικό κίνημα, βιώνοντας καθημερινά τον αποκλεισμό που επιβάλλουν στα άτομα με αναπηρία τα εμπόδια που ορθώνει το περιβάλλον και η κοινωνία, διεκδικεί το θεμελιώδες δικαίωμα της πρόσβασης σε υποδομές, υπηρεσίες και αγαθά.

Το δικαίωμα της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στον πολιτισμό, τον τουρισμό και την ψυχαγωγία πρέπει να αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα ζωής τους και τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε κοινωνικές δραστηριότητες. Άλλωστε σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ. 6 του Συντάγματος της Ελλάδος «Τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας», ενώ σύμφωνα με το άρθρο 30 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, την οποία η Ελλάδα επικύρωσε με τον Ν.4074/2012 (Αρ. ΦΕΚ 88Α΄/11.04.2012), καθιστώντας την μέρος του εθνικού θεσμικού της πλαισίου, τα κράτη οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε τα άτομα με αναπηρία να έχουν πρόσβαση στις τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο προώθησης του «Τουρισμού για Όλους» ή «Προσβάσιμου Τουρισμού», η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) πήρε την πρωτοβουλία και μαζί με τον Δήμο Ρεθύμνης, από την πλευρά της Ελλάδας, και τον Δήμο Αγίας Νάπας, από την πλευρά της Κύπρου, σχεδίασαν και υλοποιούν από κοινού το Έργο «Αγία Νάπα - Ρέθυμνο: Καθολικά Προσβάσιμες Πόλεις», το οποίο εντάσσεται στο «Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα - Κύπρος 2007 - 2013».

Καινοτόμα στοιχεία του Έργου είναι:

  • η βελτίωση της προσβασιμότητας σε ιστορικούς χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως είναι το Φρούριο της Φορτέτζας στο Ρέθυμνο και οι Τάφοι της Μακρονήσου στην Αγία Νάπα.
  • η εφαρμογή της καθολικής προσβασιμότητας, δηλαδή η ταυτόχρονη παροχή πρόσβασης στα άτομα με αναπηρία σε υποδομές, υπηρεσίες και ενημέρωση / πληροφόρηση.
  • η αξιοποίηση των πιο σύγχρονων ηλεκτρονικών εφαρμογών προς όφελος των ατόμων με αναπηρία είτε ως τουριστών είτε ως κατοίκων των περιοχών παρέμβασης είτε ως εργαζόμενων στον τουριστικό τομέα.

Ένα μεγάλο μέρος των ατόμων με αναπηρία, συμπολίτες μας αλλά και τουρίστες από όλο τον κόσμο, θα μπορούσαν να επισκεφτούν του δύο Δήμους, αρκεί να είναι σε θέση να ενημερωθούν για τα προσβάσιμα αξιοθέατα, ξενοδοχεία, εστιατόρια, τους προσβάσιμους χώρους πολιτισμού καθώς και τις προσβάσιμες υπηρεσίες. Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί ο Τουριστικός Οδηγός, με όλες τις σημαντικές πληροφορίες για τις τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες των δύο Δήμων, οι οποίες κρίθηκαν κατάλληλες για επισκέπτες με διαφορετικές μορφές αναπηρίας.

Ο Οδηγός φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τους τουρίστες με αναπηρία (άτομα με κινητικές, αισθητηριακές και λοιπές αναπηρίες) και τις οικογένειές τους, τους δημότες με αναπηρία (προσωρινή ή μόνιμη), τους ηλικιωμένους και γενικότερα τα εμποδιζόμενα άτομα.

Ελπίδα και ευχή αυτό το Έργο να αποτελέσει ένα παράδειγμα καλής πρακτικής, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα υλοποίησης παρόμοιων Έργων, από τα οποία θα μπορέσουν να ωφεληθούν τα άτομα με αναπηρία (ως τουρίστες, ως υποψήφιοι ή εργαζόμενοι στον τομέα των τουριστικών υπηρεσιών), οι ηλικιωμένοι, καθώς και κάθε άλλο εμποδιζόμενο άτομο, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

 

Ιωάννης Βαρδακαστάνης

Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας
Ατόμων με Αναπηρία, Ελλάδα

 


 

Παρουσίαση του Οδηγού στο tvCRETA
pdf Η έντυπη έκδοση του Οδηγού (5.67 MB)

Για να διαβάσετε ένα αρχειο PDF, θα πρέπει να έχετε Adobe Acrobar Reader εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας.
Κατεβάστε την τελευταία έκδοση του Adobe Acrobar Reader.


Διαθέσιμες εναλλακτικές μορφές:

Έκδοση για μειωμένη όραση (Large Print):

docx Έκδοση μειωμένης όρασης (LargePrint) - MS Word 2010 (1.14 MB)

Προσβάσιμο PDF:

pdf Σε μορφή προσβάσιμου PDF (16.18 MB)

Για να διαβάσετε ένα αρχειο PDF, θα πρέπει να έχετε Adobe Acrobar Reader εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας.
Κατεβάστε την τελευταία έκδοση του Adobe Acrobar Reader.

Προσβάσιμο MS Word:

docx Σε μορφή προσβάσιμου MS Word 2010 (1.14 MB)


doc Σε μορφή 97-2003 (4.53 MB)

H Microsoft παρέχει ελεύθερο λογισμικό το οποίο επιτρέπει την προβολή αυτού του είδους αρχείων χωρίς να είναι απαραίτητη η κατοχή του πλήρες πακέτου του Word.
Κατεβάστε την τελευταία έκδοση του MS Word Viewer.

Μορφή (Braille):

pef Σε μορφή φιλική προς εκτύπωση Braille (530.55 KB)

Τα αρχεία τύπου PEF μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για απ' ευθείας αποστολή για εκτύπωση στον όποιο συμβατό εκτυπωτή Braille, με τη βοήθεια του εργαλείου e2u που μπορεί κανείς να κατεβάσει δωρεάν από την διεύθυνση http://code.google.com/p/e2u/. Αφού έχει εγκατασταθεί ο εκτυπωτής Braille σε έναν υπολογιστή και στη συνέχεια εγκατασταθεί η παραπάνω εφαρμογή, τότε μπορεί ο χρήστης να αποστείλει για εκτύπωση τα αρχεία PEF χωρίς καμία περαιτέρω ρύθμιση ή ειδική γνώση του Braille.

Μορφή ήχου (MP3):

mp3 Εξώφυλλο - σε μορφή mp3 (458.08 KB)

mp3 Παραγωγή - σε μορφή mp3 (425.23 KB)

mp3 Περιεχόμενα - σε μορφή mp3 (1.36 MB)

mp3 Πρόλογος του Ι. Βαρδακαστάνη, Προέδρου της Ε.Σ.Α.μεΑ. - σε μορφή mp3 (1.84 MB)

mp3 Επισημάνσεις - σε μορφή mp3 (828.29 KB)

mp3 Αποποίηση ευθύνης - σε μορφή mp3 (754.61 KB)

mp3 Αγία Νάπα: Χαιρετισμός του Δημάρχου - σε μορφή mp3 (1.26 MB)

mp3 Αγία Νάπα: Λίγα λόγια για τον Δήμο - σε μορφή mp3 (409.31 KB)

mp3 Αγία Νάπα: Πληροφορίες άφιξης & αναχώρησης - σε μορφή mp3 (362.78 KB)

mp3 Αγία Νάπα: Χρήσιμες πληροφορίες - σε μορφή mp3 (647.06 KB)

mp3 Αγία Νάπα: Διαμονή - σε μορφή mp3 (12.01 MB)

mp3 Αγία Νάπα: Μετακινήσεις - σε μορφή mp3 (1.56 MB)

mp3 Αγία Νάπα: Αξίζει να δείτε - σε μορφή mp3 (4.72 MB)

mp3 Αγία Νάπα: Μέσα στην πόλη - σε μορφή mp3 (3.42 MB)

mp3 Αγία Νάπα: Εκδρομές - σε μορφή mp3 (1.87 MB)

mp3 Αγία Νάπα: Εκδηλώσεις - σε μορφή mp3 (282.57 KB)

mp3 Αγία Νάπα: Παραλίες - σε μορφή mp3 (2.61 MB)

mp3 Αγία Νάπα: Υπηρεσίες - σε μορφή mp3 (2.07 MB)

mp3 Αγία Νάπα: Υγεία - σε μορφή mp3 (1.07 MB)

mp3 Αγία Νάπα: Φαγητό & Διασκέδαση - σε μορφή mp3 (4.21 MB)

mp3 Αγία Νάπα: Ψυχαγωγία & Αθλητισμός - σε μορφή mp3 (920.12 KB)

mp3 Ρέθυμνο: Χαιρετισμός του Δημάρχου - σε μορφή mp3 (1.19 MB)

mp3 Ρέθυμνο: Χαιρετισμός του Προέδρου του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ - σε μορφή mp3 (844.41 KB)

mp3 Ρέθυμνο: Λίγα λόγια για το Δήμο - σε μορφή mp3 (648.7 KB)

mp3 Ρέθυμνο: Πληροφορίες άφιξης & αναχώρησης - σε μορφή mp3 (386.45 KB)

mp3 Ρέθυμνο: Χρήσιμες πληροφορίες - σε μορφή mp3 (1.84 MB)

mp3 Ρέθυμνο: Διαμονή - σε μορφή mp3 (6.04 MB)

mp3 Ρέθυμνο: Μετακινήσεις - σε μορφή mp3 (2.71 MB)

mp3 Ρέθυμνο: Αξίζει να δείτε - σε μορφή mp3 (11.24 MB)

mp3 Ρέθυμνο: Μέσα στην πόλη - σε μορφή mp3 (4.61 MB)

mp3 Ρέθυμνο: Εκτός πόλης - σε μορφή mp3 (2.62 MB)

mp3 Ρέθυμνο: Εκδηλώσεις - σε μορφή mp3 (612.78 KB)

mp3 Ρέθυμνο: Παραλίες - σε μορφή mp3 (5.6 MB)

mp3 Ρέθυμνο: Υπηρεσίες - σε μορφή mp3 (3.97 MB)

mp3 Ρέθυμνο: Υγεία - σε μορφή mp3 (811.55 KB)

mp3 Ρέθυμνο: Φαγητό & Διασκέδαση - σε μορφή mp3 (5.67 MB)

mp3 Ρέθυμνο: Ψυχαγωγία & Αθλητισμός - σε μορφή mp3 (1.61 MB)

mp3 Ρέθυμνο: Τοπικά σωματεία ΑμεΑ - σε μορφή mp3 (816.25 KB)

mp3 Στοιχεία οπισθόφυλλου - σε μορφή mp3 (1.01 MB)


Λοιπά σχετικά αρχεία:

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis