Στη Διάσκεψη της ΕΟΚΕ στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης του Προεδρείου της με θέμα: «Η πολιτική συνοχής σε σταυροδρόμι: τι μέλλει γενέσθαι για το πολυτιμότερο εργαλείο σύγκλισης της ΕΕ», παρευρέθηκε και μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητα του προέδρου του Τμήματος «Οικονομική και νομισματική ένωση, οικονομική και κοινωνική συνοχή» (ECO), στη Βουδαπέστη, την Τρίτη 11 Ιουνίου. Στη Διάσκεψη μίλησαν επίσης οι κ.κ. Sándor Czomba, υφυπουργός Πολιτικής Απασχόλησης, Ferenc Rolek, αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων της Ουγγαρίας, Melinda Mészáros, πρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης Ανεξάρτητων Συνδικάτων, Attila Jámbor, επικεφαλής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Corvinus της Βουδαπέστης.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών σχετικά με τις κύριες στρατηγικές προτεραιότητες για την πολιτική συνοχής μετά το 2027 και ο καθορισμός των βασικών αρχών που θα πρέπει να καθοδηγούν το μέλλον της πολιτικής συνοχής, προσδιορίζοντας τις κοινωνικές, οικονομικές, εδαφικές και δημογραφικές προκλήσεις.
Μεταξύ άλλων ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε (ολόκληρη η ομιλία επισυνάπτεται)
Τα τελευταία χρόνια, η πολιτική συνοχής έχει διαδραματίσει διττό ρόλο στη διασφάλιση αρμονικής οικονομικής ανάπτυξης σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ, όχι μόνο αυξάνοντας τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και ανθεκτικότητα, αλλά και περιορίζοντας τις πιο άμεσες συνέπειες των πολλαπλών κρίσεων, οι οποίες κινδύνευαν να την επηρεάσουν μακροπρόθεσμα.
Η ευελιξία της πολιτικής συνοχής έχει αποδειχθεί αποτελεσματική και απαραίτητη για τη διασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης και την υπέρβαση των βραχυπρόθεσμων οικονομικών κλυδωνισμών. Ωστόσο, προκειμένου να μειωθεί η ευπάθεια σε αυτούς τους ίδιους οικονομικούς κλυδωνισμούς, πρέπει να ενισχυθεί η οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αύξηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, με την ανοδική σύγκλιση των περιφερειών της ΕΕ να παραμένει στο επίκεντρό της.
Η ΕΟΚΕ συνιστά να εξεταστεί το ενδεχόμενο μέτρησης της κοινωνικής συνοχής όχι μόνο μεταξύ αλλά και εντός των περιφερειών και των κοινωνιών. Αυτό σημαίνει εστίαση σε πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση δίκαιης πρόσβασης στην αγορά εργασίας για τις γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία, τους μετανάστες και τις μειονότητες, προκειμένου να δοθούν σε όλους τα μέσα για τη μείωση των ανισοτήτων και των ανισορροπιών. Η μείωση της φτώχειας, οι αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και η ποιοτική εκπαίδευση εξασφαλίζουν υψηλότερο βιοτικό επίπεδο και παράγουν θετικά αποτελέσματα στα αναπτυσσόμενα οικονομικά κέντρα.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο οι επενδύσεις αλλά και τα κοινωνικά αποτελέσματα κατά την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των έργων της πολιτικής συνοχής. Η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών σε όλα τα επίπεδα είναι απαραίτητη προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερη η πολιτική συνοχής.