Το αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ. για άμεση ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/2841 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση της ευρωπαϊκής κάρτας αναπηρίας και της ευρωπαϊκής κάρτας στάθμευσης για άτομα με αναπηρία, απέστειλε η ΕΣΑμεΑ με επιστολή της (επισυνάπτεται), στους αρμόδιους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σταϊκούρα και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σ. Ζαχαράκη.
Η ΕΣΑμεΑ συγκεκριμένα ζητά να συγκροτηθούν Ομάδες Εργασίας στα ανωτέρω υπουργεία ή μία Ομάδα Εργασίας και για τα δύο υπουργεία, με τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΕΣΑμεΑ, με αρμοδιότητα την επεξεργασία της Οδηγίας 2024/2841 για την ενσωμάτωσή της στην ελληνική νομοθεσία.
Περισσότερα:
Πράσινο φως για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας!
Ξεκίνησε επίσημα η αντίστροφη μέτρηση για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας
Συνέντευξη Ι. Βαρδακαστάνη για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας
Η 14η Οκτωβρίου 2024 αποτελεί μια ιστορική ημέρα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες ή/και σπάνιες παθήσεις που διαβιούν στην Ευρώπη. Ύστερα από μια περίοδο που διήρκησε σχεδόν 13 χρόνια, η πρόταση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum - EDF)[1] για τη χορήγηση μιας Ευρωπαϊκής Κάρτα Αναπηρίας που θα συμβάλει στην ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών με αναπηρία μεταξύ των 27 Κρατών-Μελών της Ένωσης πήρε σάρκα και οστά. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ως πρόεδρος του European Disability Forum, ηγήθηκε της εκστρατείας για την ολοκλήρωση του όλου εγχειρήματος.
Πιο συγκεκριμένα, στις 14 Οκτωβρίου το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε την τελική έκδοση του κειμένου της Οδηγίας[2] για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, μια δράση που έχει χαρακτηριστεί στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες 2021-2030 «Ένωση Ισότητας» ως μια από τις επτά εμβληματικές δράσεις της.[3] Η Οδηγία 2024/2841[4], ωστόσο, δεν εστιάζει μόνο στα της θέσπισης της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας, αλλά περιέχει βελτιώσεις στο θεσμό της Ευρωπαϊκής Κάρτας Στάθμευσης προκειμένου οι πολίτες με αναπηρία των 27 Κρατών-Μελών της Ε.Ε. να μπορούν να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα στάθμευσης όπως αυτά προβλέπονται στα 27 κράτη μέλη.
[1] Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας πηγαίνει πίσω στο 2011, όταν το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum - EDF) δημοσίευσε την αρχική του πρόταση για μια Ευρωπαϊκή Κάρτα Μετακίνησης (European Mobility Card) στο πλαίσιο της καμπάνιας που έτρεχε εκείνη την περίοδο με τίτλο «Ελευθερία Μετακίνησης» (Freedom of Movement). Για μια σύντομη ιστορική αναδρομή της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας βλ. https://www.edf-feph.org/eu-disability-card/
[2] https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2024/10/14/european-disability-card-and-european-parking-card-for-persons-with-disabilities-council-adopts-new-directives/
[3] Σύμφωνα με τη Στρατηγική, «[η] Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει μια Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας που θα ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ. Η κάρτα θα διευκολύνει τα άτομα με αναπηρία να λάβουν την κατάλληλη υποστήριξη όταν ταξιδεύουν ή μετακομίζουν σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (έως το τέλος του 2023)».
[4] Η Οδηγία (EE) 2024/2841 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2024 για τη θέσπιση της ευρωπαϊκής κάρτας αναπηρίας και της ευρωπαϊκής κάρτας στάθμευσης για άτομα με αναπηρία είναι διαθέσιμο στο: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=OJ:L_202402841