Στη συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής σχετικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Δράσεις δημόσιας υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» μίλησε ο γεν. γραμματέας της ΕΣΑμεΑ Βασίλης Κούτσιανος σχετικά με τις προτάσεις της ΕΣΑμεΑ, την Τετάρτη 3 Απριλίου.
Μεταξύ άλλων ο κ. Κούτσιανος τόνισε ότι είναι επιβεβλημένο να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο διάταξη για την εκπροσώπηση των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, μέσω της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, όπως ακριβώς ίσχυε μέχρι την ψήφιση του ν.4931/2022 και με τη σύνθεση που είχε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ μέχρι τον Μάρτιο του 2023.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. αποτελεί την αντιπροσωπευτικότερη τριτοβάθμια οργάνωση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις της χώρας, εκπροσωπώντας περισσότερες από 30 Εθνικές και Περιφερειακές Ομοσπονδίες, οι οποίες έχουν μέλη συνολικά περισσότερες από πεντακόσιες (500) πρωτοβάθμιες οργανώσεις ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, εκπροσωπώντας άμεσα ή έμμεσα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα, περισσότερων από δύο εκατομμύρια πολιτών με αναπηρία και χρόνια πάθηση.
Συνοπτικά οι κυριότερες προτάσεις:
- Απόλυτη προτεραιότητα στην πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών των ατόμων με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση και την επαρκή διαθεσιμότητα για ραντεβού στα νοσοκομεία παρακολούθησής τους (άρθρο 7).
- Πραγματικές αυξήσεις στους ιατρούς του ΕΣΥ προκειμένου να διατηρηθεί το δημόσιο σύστημα υγείας (άρθρο 7).
- Εξαίρεση ατόμων με αναπηρία ή/και με χρόνια πάθηση με ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω από την καταβολή ποσών επί των παραπεμπτικών, όπως προβλέπονται στο άρθρο 24.
- Εξαίρεση ατόμων με αναπηρία ή/και με χρόνια πάθηση με ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω από την καταβολή ποσού για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού COVID-19 από τους φαρμακοποιούς (άρθρο 48).
- Ετήσια παράταση στις συμβάσεις όλου του έκτακτου προσωπικού σε προνοιακούς φορείς για την αντιμετώπιση του covid-19, ώστε να συνεχίσουν τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας να παρέχουν με ασφάλεια και επάρκεια τις πολύ σημαντικές υπηρεσίες τους στα άτομα με βαριές αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις που περιθάλπονται σε αυτά, λαμβάνοντας υπόψη ότι η προσφορά τους είναι αδιαμφισβήτητα σημαντική, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δομών των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας σε κάθε Περιφέρεια της χώρας (άρθρο 51).