Επιστολή στην υπουργό Εσωτερικών σχετικά με τις μετακινήσεις υπαλλήλων με επίκληση λόγων υγείας (άρθρο 71 του ν.5003/22) απέστειλε η ΕΣΑμεΑ (επισυνάπτεται), καθώς, σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο: «Ειδικά κατά την εξέταση του αιτήματος δόκιμου υπαλλήλου λαμβάνεται υποχρεωτικά υπόψη από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας αν οι λόγοι υγείας, των οποίων γίνεται επίκληση, είναι επιγενόμενοι του διορισμού του ή προϋπήρχαν ή έχουν ληφθεί υπόψη για τον διορισμό του υπαλλήλου. Αν οι επικαλούμενοι λόγοι υγείας προϋπήρχαν του διορισμού του υπαλλήλου ή έχουν ληφθεί υπόψη για τον διορισμό του, η αίτηση απορρίπτεται ως απαράδεκτη».
Μάλιστα η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν εφαρμόζεται μόνο στις αιτήσεις που ήταν σε εκκρεμότητα κατά την ημερομηνία ψήφισης του προαναφερόμενου νόμου, αλλά και στην ανανέωση αποσπάσεων που ήταν σε ισχύ.
Οι εργαζόμενοι με αναπηρία, οι οποίοι συμμετείχαν σε διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ για το αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία σε ελάχιστες θέσεις ακόμη και μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, ακολουθούν θεραπείες οι οποίες μπορούν να γίνουν μόνο στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους εξαιτίας εξειδικευμένης ιατρικής παρακολούθησης ή υποστήριξης από την οικογένεια τους. Το ίδιο ισχύει και τους εργαζόμενους με έμμεση προστασία, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη φροντίδα των συγγενών τους.
Η ανωτέρω ρύθμιση έχει ως αποτέλεσμα, όλοι οι προαναφερόμενοι εργαζόμενοι να βρεθούν αντιμέτωποι με μελλοντική απόρριψη της μετακίνησής τους ή με την μη ανανέωση της τρέχουσας μετακίνησης στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.
Όλα τα παραπάνω συνιστούν διάκριση και έρχονται σε αντίθεση με όσα υπαγορεύει η νομοθεσία της χώρας.
Η ΕΣΑμεΑ ζητά την κατάργηση αυτής της προϋπόθεσης, ώστε οι εργαζόμενοι με αναπηρία ή χρόνια πάθηση να συνεχίσουν να προσφέρουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους χωρίς να επιβαρυνθεί περαιτέρω η κατάσταση της υγείας τους.