Για την ετήσια Γενική Συνέλευση του European Disability Forum (EDF- Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία) βρέθηκε στη Σλοβενία ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ι. Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του EDF, την Παρασκευή 10 Μαΐου.
Αντιπροσωπεία του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος με επικεφαλής τον κ. Βαρδακαστάνη και την πρόεδρο της Σλοβένικης Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Mateja Toman συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Robert Golob και συζήτησαν πώς η Σλοβενία θα μπορούσε να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Ο κ. Βαρδακαστάνης συνεχάρη τη σλοβενική κυβέρνηση για την πρόσφατη αλλαγή νόμου, η οποία θα επιτρέψει σε όλα τα άτομα με αναπηρία να έχουν τα ίδια εκλογικά δικαιώματα με τα άτομα χωρίς αναπηρία, καθώς για την 20η επέτειο της χώρας ως μέλος της ΕΕ.
Ο κ. Βαρδακαστάνης στη Γενική Συνέλευση επισήμανε 3 ουσιαστικά ζητήματα:
- Τις Ευρωεκλογές και τη σημασία της ενεργούς εμπλοκής των ατόμων με αναπηρία
- Τις πολυποίκιλες κρίσεις και τον αντίκτυπό τους στις ζωές των ατόμων με αναπηρία
- Κάλεσε για Ειρήνη στην Ουκρανία και στη Γάζα
Παράλληλα οι συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση, εκπρόσωποι οργανώσεων ατόμων με αναπηρία από όλη την Ευρώπη, συζήτησαν σχετικά με τη δικαιοπρακτική ικανότητα των ατόμων με αναπηρία, με αφορμή την παρουσίαση της Έκθεσης του EDF για τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με τη «δικαιοπρακτική ικανότητα: Προσωπική επιλογή και προσωπικός έλεγχος».
Η δικαιοπρακτική ικανότητα αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, που επιτρέπει στους πολίτες να λαμβάνουν αποφάσεις και να ασκούν έλεγχο στη ζωή τους. Παρά την επικύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (CRPD) από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), χιλιάδες άτομα με αναπηρία σε όλη την Ευρώπη εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην άσκηση της δικαιοπρακτικής τους ικανότητας.
Η Έκθεση του EDF υπογραμμίζει τα τρέχοντα νομικά πλαίσια, τις προκλήσεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη. Δίνει επίσης συστάσεις στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.
Σημαντικά ευρήματα
- Η στέρηση δικαιοπρακτικής ικανότητας οδηγεί σε διάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του εξαναγκασμού, της κατάχρησης και του διαχωρισμού.
- Ενώ η δικαιοπρακτική ικανότητα προστατεύεται από τη Σύμβαση, η έκθεση εντοπίζει επίμονα κενά και ασυνέπειες στην εφαρμογή της σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
- Η πλήρης στέρηση δικαιοπρακτικής ικανότητας επιτρέπεται σε 12 κράτη μέλη, ενώ 9 κράτη μέλη επιτρέπουν τη μερική κηδεμονία ή παρόμοια συστήματα. Επιπλέον, 6 κράτη μέλη έχουν σχεδόν καταργήσει την κηδεμονία, αλλά διατηρούν εξαιρέσεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
- Η έκθεση σημειώνει ότι υπάρχει κάποια πρόοδος στη δημιουργία υποστηριζόμενων συστημάτων λήψης αποφάσεων για την προάσπιση των δικαιωμάτων και της αυτονομίας των ατόμων με αναπηρία. 13 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν θεσπίσει αυτά τα συστήματα με νόμο, ενώ άλλα εφαρμόζουν άτυπα προγράμματα.