Στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής μίλησε ο γενικός γραμματέας της ΕΣΑμεΑ Βασίλης Κούτσιανος, επί του σχεδίου νόμου «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2118 (…)και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών», αναφορικά με τη διάταξη που εμπεριέχεται για τη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στην κατηγορία των ευάλωτων οφειλετών, τη Δευτέρα 17 Ιουνίου.
Στην ομιλία του ο κ. Κούτσιανος επισήμανε την ανάγκη για στενή συνεργασία αναπηρικού κινήματος- υπουργείου Οικονομικών κατά τη διαμόρφωση της σχετικής Κ.Υ.Α. και πριν την έκδοσή της, με την οποία θα καθορίζονται το ποσοστό αναπηρίας και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία θα προσδίδουν σε άτομα με αναπηρία τα χαρακτηριστικά του ευάλωτου οφειλέτη, σύμφωνα με την περ. α) του άρθρου 217.
Αναλυτικά: «Θεωρούμε πολύ σημαντική τη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στην κατηγορία των ευάλωτων οφειλετών του άρθρου 225 ν. 4738/2020 (Α’ 308), η οποία αναφέρεται στο άρθρο 65 «Κριτήρια ευάλωτου οφειλέτη - Τροποποίηση περ. α) άρθρου 217 και παρ. 5 άρθρου 225 ν.4738/2020» του παρόντος σχεδίου νόμου.
Για να έχει όμως η συγκεκριμένη ρύθμιση πραγματικό όφελος για τα άτομα με αναπηρία, κρίνουμε απαραίτητη τη στενή συνεργασία της Ε.Σ.Α.μεΑ. με τα συναρμόδια Υπουργεία, κατά τη διαμόρφωση της σχετικής Κ.Υ.Α. και πριν την έκδοσή της, με την οποία θα καθορίζονται το ποσοστό αναπηρίας και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία θα προσδίδουν σε άτομα με αναπηρία τα χαρακτηριστικά του ευάλωτου οφειλέτη, σύμφωνα με την περ. α) του άρθρου 217».
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, αναφορικά με τον προσδιορισμό των κριτηρίων, ο κ. Κούτσιανος τόνισε: «Η ΕΣΑμεΑ έχει πάντα τεκμηριωμένη άποψη καθώς διαβουλεύεται με τις οργανώσεις μέλη της σε όλη τη χώρα που είναι άτομα με αναπηρίες ή/ και χρόνιες παθήσεις. Συνάντηση με το υπουργείο ζητήσαμε ακριβώς ώστε να προσδιορίσουμε όλα αυτά τα κριτήρια, ώστε να γίνουν το δυνατόν διευρυμένα και λαμβάνοντας υπόψη την εκτόξευση τόσο του κόστους ζωής όσο και του κόστους της αναπηρίας/ χρόνιας πάθησης, με σκοπό να συμπεριληφθούν όσοι περισσότεροι πολίτες με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση είναι εφικτό».
Το έγγραφο προς την Επιτροπή επισυνάπτεται.