Η παρέμβαση της Εισαγγελίας μετά το δημοσίευμα για τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Άγιος Δημήτριος» κρίνεται πολύ σημαντική, όπως και η επιθεώρηση που διατάχθηκε από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Η δημοσίευση των φωτογραφιών προξένησε οργή και αγανάκτηση για την καταπάτηση της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία τόσο από το ίδιο το γεγονός της δημοσίευσης όσο και για την κατάσταση που καταμαρτυρούν, καθώς και για την έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων.
Η ΕΣΑμεΑ, οι οργανώσεις - μέλη της, το αναπηρικό κίνημα της χώρας, διεκδικούν επί δεκαετίες τη συνολική μεταρρύθμιση και αναμόρφωση των δομών κλειστής φροντίδας, στο πλαίσιο της προστασίας των δικαιωμάτων των ατόμων που διαβιούν στις δομές, καθώς συνήθως βρίσκονται ξεχασμένοι από Θεό και ανθρώπους. Η Πολιτεία πρέπει να εφαρμόσει μια συνολική πολιτική για όλα τα κέντρα κλειστής φροντίδας, ιδιωτικά και δημόσια, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κλπ., για την προστασία της ζωής και της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία που διαβιούν σε αυτά. Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τον Συνήγορο του Πολίτη, την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και τις δικαστικές αρχές της χώρας, αλλά και τις δημοσιογραφικές οργανώσεις, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ κλπ., και το ΕΣΡ, σχετικά με τον ορθό τρόπο προβολής αυτών των θεμάτων στο κοινό.
Η απαραίτητη μεταρρύθμιση που διεκδικεί το αναπηρικό κίνημα εξυπηρετεί εκτός των άλλων ένα παράλληλο σύστημα, μέχρι να υλοποιηθεί η Εθνική Στρατηγική της Ελλάδας για την Αποιδρυματοποίηση, πάγιο και διαρκές αίτημα της ΕΣΑμεΑ, που αποτελεί υποχρέωση της χώρας, καθώς απορρέει από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, που η Ελλάδα έχει υπογράψει και κυρώσει το προαιρετικό της Πρωτόκολλο.
Σήμερα και κάθε μέρα πρέπει να ακούγεται η φωνή των γονέων και των κηδεμόνων των ατόμων με αναπηρία που ζουν στις κλειστές δομές: Χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση για την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, χρειάζεται άμεσα επιμόρφωση του υπάρχοντος προσωπικού, καθώς και προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε τα περιστατικά κακοποίησης ή εγκατάλειψης να εκλείψουν και να πάψει η περιθωριοποίησή τους, καθώς και συνεχείς έλεγχοι, όπως τονίζει ο Σύλλογος Γονέων της δομής «Άγιος Δημήτριος».