Ι. Βαρδακαστάνης για την ΚτΠ και την Εδαφική Ατζέντα 2030: «Να εξαλείψουμε εμπόδια και ανισότητες σε όλη την Ευρώπη»

Στην έναρξη της εκδήλωσης της ΕΟΚΕ με την ακρόαση των τοπικών φορέων της κοινωνίας των πολιτών και των περιφερειακών παραγόντων στη Νάπολη της Ιταλίας, σχετικά το πώς η κοινωνία των πολιτών συμβάλει στις εργασίες της Εδαφικής Ατζέντας 2030[i], μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Τμήματος ECO της ΕΟΚΕ, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου.

Στην εκδήλωσε παρουσιάστηκε η γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ «Πλεονεκτήματα και αδυναμίες της εφαρμογής της Εδαφικής Ατζέντας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο - Η Ιταλική εμπειρία», από τον Stefano Palmieri. Η γνωμοδότηση προτείνει τη συστηματική και εντατικότερη εφαρμογή των Ολοκληρωμένων Εδαφικών Επενδύσεων (CLLD) και κάθε άλλου εργαλείου που διευκολύνει την ολοκληρωμένη εδαφική ανάπτυξη και τη συνεργασία με τους εταίρους της κοινωνίας των πολιτών, με ισχυρότερους και στενότερους δεσμούς με την πολιτική συνοχής.

Στην εκδήλωση επίσης παρέστησαν και μίλησαν οι κ.κ. Orazio Abbamonte, Πρόεδρος του Ιδρύματος της Τράπεζας της Νάπολης, Gaetano Manfredi, Δήμαρχος Νάπολης, Valerio Salvatore, Σύμβουλος Carisal Foundation, πρώην μέλος της ΕΟΚΕ, Adriano Giannola, Πρόεδρος της SVIMEZ (Ένωση για την ανάπτυξη της βιομηχανίας στη Νότια Ιταλία), Nicola Ricci, Γενικός Γραμματέας της CGIL Naples-Campania (Ιταλική Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας), Giovanni Sgambati, Γενικός Γραμματέας UIL-Campania (Ιταλικό Εργατικό Σωματείο), Costanzo Jannotti Pecci, Πρόεδρος της Βιομηχανικής Ένωσης της Νάπολης, Francesca Ferro, Διευθύντρια της Legambiente Campania (Μη κερδοσκοπική ένωση για την προστασία του περιβάλλοντος) κ.α.

Ο κ. Βαρδακαστάνης, μεταξύ άλλων, τόνισε (ολόκληρη η ομιλία επισυνάπτεται):

«Η Επιτροπή μας, η ΕΟΚΕ, το σπίτι της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών στην Ευρώπη, αποτελεί σύμμαχο όλων των περιφερειών και των πόλεων της Ευρώπης, προκειμένου να τις βοηθήσει να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν. Εκπροσωπούμε τους εργοδότες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα επιμελητήρια, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και τις ΜΚΟ, τα πανεπιστήμια, τους αγρότες και όλοι προσπαθούμε να εργαστούμε για να κάνουμε την Ευρώπη πιο δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς και με ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες της, ανεξάρτητα από την περιφέρεια και την πόλη από την οποία προερχόμαστε.

 Στόχος μας σήμερα είναι να διερευνήσουμε και να εξετάσουμε πώς η κοινωνία των πολιτών μαζί με τους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς μπορούν να συνεργαστούν για την προώθηση των καλύτερων και αποτελεσματικότερων στρατηγικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και ταυτόχρονα να εξαλείψουν τις πιθανές περιφερειακές, κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες που αποτελούν εμπόδια στην ανάπτυξη της περιοχής».


[i] Η Εδαφική Ατζέντα 2030 περιλαμβάνει ένα πλαίσιο προσανατολισμένο στην ανάληψη συγκεκριμένων ενεργειών για την προώθηση της εδαφικής συνοχής στην Ευρώπη. Στόχος των υπουργών της ΕΕ που την υπέγραψαν το 2020 είναι η προώθηση ενός βιώσιμου μέλλοντος χωρίς αποκλεισμούς για όλες τις περιοχές καθώς και να συμβάλει στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Η εφαρμογή της Εδαφικής Ατζέντας 2030 βασίζεται στην άτυπη πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, των εθνικών αρχών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.