Ι. Βαρδακαστάνης για την πολιτική συνοχής στην ΕΕ: «Κανείς να μην μείνει στο περιθώριο!» ψήφισμα στην ΕΟΚΕ

Το ψήφισμα «Κανείς δεν πρέπει να μείνει στο περιθώριο! Για μια συμμετοχική πολιτική συνοχής χωρίς αποκλεισμούς για τη στήριξη της κοινωνικής, οικονομικής και εδαφικής συνοχής», παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητα του προέδρου του Τμήματος Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ECO) της ΕΟΚΕ στο πλαίσιο της Ολομέλειας της ΕΟΚΕ, την Πέμπτη 11 Ιουλίου. Το ψήφισμα επισυνάπτεται.

Για το σημαντικό αυτό ψήφισμα μίλησε εισαγωγικά ο πρόεδρος της ΕΟΚΕ Oliver Röpke και στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Βαρδακαστάνης. Ακολούθησε σχολιασμός από τους συμμετέχοντες στην Ολομέλεια και το ψήφισμα εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (159 υπέρ, 2 κατά, 7 αποχές).

Στην ομιλία του ο κ. Βαρδακαστάνης επισήμανε τους κινδύνους που διατρέχει η πολιτική συνοχής στην Ευρώπη και τι σημαίνει αυτό για τα κράτη μέλη και την κοινωνία των πολιτών:

«Τις τελευταίες εβδομάδες, διαβάσαμε στα μέσα ενημέρωσης ότι ο ρόλος και η θέση της πολιτικής συνοχής στην Ευρώπη κινδυνεύει. Ακόμη ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Von der Leyen, επιθυμεί στο μέλλον να διαχειριστεί κεντρικά τα διαρθρωτικά ταμεία. Ο ρόλος του Επιτρόπου για την πολιτική αυτή θα μειωθεί ή θα καταργηθεί. Περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ θα μπορούσε ενδεχομένως να ανακατανεμηθεί για τη στήριξη άλλων στόχων. Ο στόχος της κοινωνικής, οικονομικής και εδαφικής συνοχής θα μπορούσε να παραγκωνιστεί υπέρ μιας τρέχουσας πολιτικής ατζέντας. Επιπλέον, διακυβεύεται η αρχή της επιμερισμένης διαχείρισης των ταμείων και η αρχή της εταιρικής σχέσης με την κοινωνία των πολιτών.

Εάν αυτοί οι ισχυρισμοί επαληθευτούν, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σεισμικές συνέπειες για τις περιφέρειες της ΕΕ, με ενδεχομένως ολέθριες συνέπειες στην κοινωνία των πολιτών και στη συμμετοχή της στη διαχείριση αυτών των κονδυλίων.

Ως εκ τούτου, λίγο πριν από την έναρξη της νέας θητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επιτροπή μας, ως σπίτι της κοινωνίας των πολιτών, δεν πρέπει να παραμείνει σιωπηλή ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές οι σκέψεις. Η ισχυρή, ηχηρή και σαφής τοποθέτησή μας σε μια τέτοια συζήτηση συνοδεύεται από αυτό το ψήφισμα. Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, αυτό το ψήφισμα επαναλαμβάνει τις σημαντικές θέσεις που έχουμε λάβει υπέρ μιας ισχυρής και καλά διαχειριζόμενης πολιτικής συνοχής ως το συνεκτικό ιστό που κρατά την Ευρώπη ενωμένη.

Καλούμε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους ηγέτες της, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τους πολίτες της ΕΕ, να διαφυλάξουν και να προστατεύσουν την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή της ΕΕ.

Τονίζουμε ότι η θεμελιώδης αρχή της πολιτικής συνοχής, σύμφωνα με την οποία “κανείς δεν πρέπει να μείνει στο περιθώριο”, παραμένει επίκαιρη και οι εταίροι της κοινωνίας των πολιτών είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση μέσω μιας σταθερής επενδυτικής πολιτικής της ΕΕ.

Επικρίνουμε την κατάργηση του ρόλου ενός Επιτρόπου του οποίου η κύρια αρμοδιότητα είναι ένα χαρτοφυλάκιο πολιτικής συνοχής. Είμαστε αντίθετοι στη μείωση και τη μετατροπή της πολιτικής συνοχής σε μέσο αντιμετώπισης κρίσεων έκτακτης ανάγκης. Απορρίπτουμε την ιδέα της μετατροπής της πολιτικής συνοχής σε μέσο παρόμοιο με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) με ελάχιστη ή καθόλου διαρθρωτική συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών, επιμερισμένη διαχείριση και πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

Είμαστε υπέρ της αρχής της εταιρικής σχέσης και των σαφών κανόνων για τη συμπερίληψη της κοινωνίας των πολιτών στην επιλογή, τη διακυβέρνηση και την παρακολούθηση των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ δράσεων.

Ζητούμε μια ισχυρή διατύπωση όσον αφορά στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στον επόμενο Κανονισμό περί κοινών διατάξεων, ο οποίος διέπει τη χρήση των ταμείων συνοχής, καθώς και άλλων χρηματοδοτήσεων της ΕΕ μετά το 2027, με τον ίδιο τρόπο όπως και για την περίοδο 2021-2027.

Ζητούμε μια πολιτική συνοχής που θα βασίζεται στον τόπο και στον άνθρωπο.

Εμείς, ως εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διαφυλάξουμε τις βασικές αρχές της πολιτικής συνοχής και να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει ο συνδετικός ιστός που κρατά την Ευρώπη ενωμένη.

Αγαπητοί συνάδελφοι, δεν θέλω να επαναλάβω όλα τα σημεία που θέτουμε. Υποστηρίζονται καλά από τις πρόσφατες γνωμοδοτήσεις μας. Σας ζητώ να ψηφίσετε υπέρ αυτού του ψηφίσματος. Η ομόφωνη έγκριση του ψηφίσματός μας είναι το ισχυρό μήνυμά μας προς όλους τους ευρωπαίους ηγέτες και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ: η ΕΟΚΕ είναι σύμμαχος των θεμελιωδών στόχων της πολιτικής συνοχής υπέρ της κοινωνικής, οικονομικής και εδαφικής συνοχής, όπου κανείς δεν μένει στο περιθώριο και όπου διατηρείται η εταιρική σχέση με την κοινωνία των πολιτών.

Πρέπει όλοι μας να είμαστε πρεσβευτές μιας πολιτικής συνοχής που είναι για όλους τους ανθρώπους και όλες τις περιφέρειες της ΕΕ»!

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.