Ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τη στήριξη μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στα κράτη μέλη προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστική βιωσιμότητα και ανάπτυξη
Σε συνθήκες υβριδικού περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε η ετήσια διάσκεψη της ΕΟΚΕ για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, στην έναρξη της οποίας μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Τμήματος ECO της ΕΟΚΕ, την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου.
Από το 2024, τα εθνικά μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά διαρθρωτικά σχέδια αντικαθιστούν τα προηγούμενα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων και τα προγράμματα σταθερότητας/σύγκλισης. Η ΕΟΚΕ διαβλέπει ορισμένες ευκαιρίες σε αυτό και ζητά μεγαλύτερη διαφάνεια στο Εξάμηνο, συμμετοχή της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών (κοινωνικοί εταίροι και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών) και παρακολούθηση της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών διαρθρωτικών σχεδίων. Ειδικότερα, όσον αφορά στην ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η ΕΟΚΕ συνιστά την περαιτέρω εδραίωση της παρακολούθησης της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων κατά το Εξάμηνο.
Προκειμένου να διασφαλιστεί μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των εσωτερικών εδαφικών ανισορροπιών, είναι ζωτικής σημασίας η τακτική παρακολούθηση αυτών των ανισοτήτων. Αυτή η παρακολούθηση πρέπει να ενσωματωθεί στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Η στρατηγική ενσωμάτωση εδαφικών παραμέτρων στο Εξάμηνο όχι μόνο θα ενίσχυε την αποτελεσματικότητα της πολιτικής συνοχής της ΕΕ, αλλά θα ενίσχυε επίσης τη δέσμευση για την επίτευξη δίκαιης ανάπτυξης σε όλα τα κράτη μέλη.
Για το σκοπό αυτό, η Ομάδα Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της ΕΟΚΕ συγκέντρωσε ομιλητές από θεσμικά όργανα της ΕΕ, την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών, τα κράτη μέλη και ερευνητικά ιδρύματα για την ετήσια διάσκεψη με θέμα «Ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τη στήριξη της μεταρρύθμισης και των επενδύσεων στα κράτη μέλη για την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης»
Κατά την ομιλία του ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε:
«Πρωταρχικό καθήκον του τμήματος ECO είναι να καταρτίζει και να προτείνει γνωμοδοτήσεις προς έγκριση από τη Συνέλευση Ολομέλειας της ΕΟΚΕ, οι οποίες θα αντικατοπτρίζουν τις απόψεις της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ άλλων, σχετικά με την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, καθώς και θέματα πολιτικής συνοχής και περιφερειακής πολιτικής.
Όσον αφορά στην οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο: Τα νέα εθνικά μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά διαρθρωτικά σχέδια που αντικατέστησαν τα προηγούμενα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων και τα προγράμματα σταθερότητας/σύγκλισης, πρέπει να υποβληθούν αυτές τις ημέρες από τα κράτη μέλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και θα πρέπει να περιγράφουν λεπτομερώς τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που σκοπεύουν να υιοθετήσουν οι χώρες προκειμένου να ενισχύσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα σχέδια αυτά θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις κύριες ψηφιακές, πράσινες και κοινωνικές προκλήσεις που προσδιορίζονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Η ΕΟΚΕ διαβλέπει ορισμένες ευκαιρίες στους νέους κανόνες, αλλά ζητά μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Η επιτροπή μας πιστεύει ότι είναι σημαντικό το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο να εξελιχθεί ώστε να ενσωματώνει καλύτερα τις προβλέψεις, να λαμβάνει υπόψη τους πολιτικούς συμβιβασμούς και τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς κινδύνους κατά τη διατύπωση συστάσεων μακροοικονομικής πολιτικής. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να δοθεί η δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο να διαδραματίσει ισχυρό ρόλο στην καθοδήγηση των κρατών μελών, ώστε να αξιοποιήσουν το οικονομικό δυναμικό ολόκληρης της επικράτειάς τους, να μειώσουν τις ανισότητες και να διασφαλίσουν την ευημερία όλων των πολιτών τους».