Ι. Βαρδακαστάνης «H Διακήρυξη Solfagnano των G7 είναι μια πολλά υποσχόμενη δήλωση, ο αντίκτυπός της θα εξαρτηθεί από το αν θα βελτιώσει πραγματικά τις ζωές των ατόμων με αναπηρία»

Τη Διακήρυξη Solfagnano ενέκριναν τα μέλη της G7, υπό την ιταλική Προεδρία, ένα πρώτο στο είδος του έγγραφο, το οποίο θέτει προτεραιότητες για τη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία. Το αναπηρικό κίνημα χαιρετίζει αυτή την πρωτοβουλία καθώς και τη συμμετοχή του αναπηρικού κινήματος κατά τη διαδικασία σύνταξης του εγγράφου, μέσω της Παγκόσμιας Συμμαχίας Ατόμων με Αναπηρία (IDA) και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF).

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννης Βαρδακαστάνης, τονίζει: «H Διακήρυξη Solfagnano είναι μια πολλά υποσχόμενη δήλωση, αλλά ο πραγματικός αντίκτυπός της θα εξαρτηθεί από το τι θα βελτιωθεί στην πραγματικότητα. Καλούμε τους ηγέτες της G7 να στηρίξουν τα λόγια τους με πράξεις και χρηματοδότηση, τόσο εντός των συνόρων τους όσο και στη διεθνή σκηνή».

Το EDF επισημαίνει ότι αυτό το έγγραφο θα έπρεπε να παρουσιάζει περισσότερο συγκεκριμένες δράσεις. Επιπλέον, δεδομένου ότι τα μέλη της G7 αντιπροσωπεύουν τις μεγαλύτερες και πιο προηγμένες οικονομίες του κόσμου, πρέπει να δώσουν το παράδειγμα διασφαλίζοντας την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών και τη διάθεση χρηματοδότησης των δεσμεύσεων της Διακήρυξης, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε όλες τις δράσεις.

Το EDF χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες που αναφέρονται στη Διακήρυξη, ιδίως:

  • Την παρακολούθηση της προόδου αναφορικά με τη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία σε στενή συνεργασία με τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία.
  • Την προώθηση της προσβασιμότητας από τα πρώτα στάδια του σχεδιασμού.
  • Τη διασφάλιση «οι κοινοτικές υπηρεσίες και εγκαταστάσεις για τον γενικό πληθυσμό είναι διαθέσιμες σε ισότιμη βάση στα άτομα με αναπηρία» καθώς και προγραμμάτων για την ανεξάρτητη διαβίωση.
  • Την προώθηση εύλογων προσαρμογών και μοντέλων απασχόλησης χωρίς αποκλεισμούς.
  • Τη διασφάλιση ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν εύκολη πρόσβαση σε τεχνολογικά εργαλεία.
  • Την προώθηση της προσβάσιμης και χωρίς αποκλεισμούς υγειονομικής περίθαλψης.
  • Τη διασφάλιση ότι τα άτομα με αναπηρία περιλαμβάνονται πλήρως στα σχέδια για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές.

Το EDF χαιρετίζει επίσης τη δέσμευση των μελών της G7 να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Το EDF, ως μέρος του παγκόσμιου αναπηρικού κινήματος, είναι έτοιμο να συνεχίσει τη συνεργασία και να διασφαλίσει ότι η πολιτική φιλοδοξία της Διακήρυξης Solfagnano θα οδηγήσει σε πραγματική βελτίωση των δικαιωμάτων και της ζωής των ατόμων με αναπηρία.

Διάδωσέ το
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.