Ι. Βαρδακαστάνης: Η συμμετοχή των πολιτών στο επίκεντρο μιας δημοκρατικής ΕΕ

Το ψήφισμα «για την επόμενη νομοθετική εντολή: Χαρτογραφώντας τη δημοκρατική πρόοδο στην ΕΕ», που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ECO) της ΕΟΚΕ στο πλαίσιο της Ολομέλειας της ΕΟΚΕ, πέρασε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου.

Στην παρουσίασή του ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε:

«Το Ψήφισμά μας εξετάζει βασικά κοινωνικά ζητήματα και τονίζει τη σημασία της διατήρησης του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, το οποίο βασίζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Στον πυρήνα του, το ψήφισμα ζητά τη σθεναρή υπεράσπιση της πολυμορφίας και του κράτους δικαίου, που είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση των διακρίσεων, του ρατσισμού και του λαϊκισμού. Τονίζουμε ότι οι επιθέσεις κατά του κράτους δικαίου συχνά στοχεύουν γυναίκες, ευάλωτες ομάδες και την κοινότητα LGBTQIA+, καθιστώντας ζωτικής σημασίας την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων μέσω ενισχυμένων νομικών πλαισίων. Το ψήφισμα καλεί επίσης την ΕΕ να ενεργήσει αποφασιστικά όσον αφορά στο σεβασμό του κράτους δικαίου, ιδίως σε χώρες όπου τα δικαιώματα αυτά κινδυνεύουν.

Αναφορικά με το ζήτημα της υγείας και των συνθηκών διαβίωσης, τονίζουμε την ανάγκη για συμπεριληπτική και προσβάσιμη υγειονομική περίθαλψη, με ιδιαίτερη έμφαση στα άτομα με αναπηρία. Το ψήφισμα τάσσεται υπέρ μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας που θα εγγυάται οικονομικά προσιτή και υψηλής ποιότητας περίθαλψη και ζητά συντονισμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων όσον αφορά στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Αναγνωρίζει επίσης την αυξανόμενη ανάγκη για προσβάσιμες υπηρεσίες φροντίδας, ιδίως στο πλαίσιο της γήρανσης του πληθυσμού, και προτρέπει σε επενδύσεις σε υπηρεσίες που διασφαλίζουν αξιοπρέπεια και ευημερία για όλους.

 Η συμμετοχή των πολιτών και ένας ισχυρός χώρος πολιτών βρίσκονται στο επίκεντρο του οράματος του ψηφίσματος για μια δημοκρατική ΕΕ. Ζητούμε δομημένο και ουσιαστικό διάλογο με τους πολίτες, δίνοντας έμφαση στον ρόλο των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των κοινωνικών εταίρων, στη διαμόρφωση πολιτικών που αντικατοπτρίζουν τις φωνές όλων των πολιτών, ιδίως εκείνων που προέρχονται από περιθωριοποιημένες κοινότητες. Απαιτεί μεγαλύτερη προστασία των χώρων των πολιτών και ισχυρότερη στήριξη του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών στη διασφάλιση της διαφάνειας, της συμμετοχής και της συμμετοχικότητας των δημοκρατικών διαδικασιών. Αυτή η δέσμευση για μια ενεργή κοινωνία των πολιτών θεωρείται ζωτικής σημασίας για την υπεράσπιση έναντι των λαϊκιστικών κινημάτων, ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη παραμένει προπύργιο ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Διάδωσέ το
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.