Ο Ι. Βαρδακαστάνης για την πραγματική οικονομία και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Τον δημόσιο διάλογο του Τμήματος «Οικονομική και Νομισματική Ένωση, οικονομική και κοινωνική συνοχή» (ECO) της ΕΟΚΕ «From a Capital Markets Union to a Savings and Investments Union - Proposals for the next parliamentary term» (Από Ένωση Κεφαλαιαγορών σε Ένωση Ταμιευτηρίου και Επενδύσεων - Προτάσεις για την προσεχή βουλευτική περίοδο), άνοιξε με ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και πρόεδρος του Τμήματος ECO Ιωάννης Βαρδακαστάνης, την Πέμπτη 27 Ιουνίου.

Η Ένωση Κεφαλαιαγορών (CMU) είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2014 ως σχέδιο για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς κεφαλαίων στην ΕΕ. Τα σχέδια δράσης CMU του 2015 και του 2020 περιείχαν μια σειρά μέτρων για την επίτευξη αυτού του στόχου. Παρά τις προσπάθειες αυτές, η CMU παραμένει ημιτελής. Τον Μάρτιο του 2024, το Eurogroup ενέκρινε δήλωση για το μέλλον της CMU. Τον Απρίλιο του 2024, ο Enrico Letta, στην έκθεσή του «Πολύ περισσότερα από μια αγορά» πρότεινε τη δημιουργία μιας Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων.

Η δήλωση του Eurogroup καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει με μια σειρά μέτρων, όπως είναι η εποπτεία, η περαιτέρω ενοποίηση των υποδομών των αγορών, οι διασυνοριακές επενδύσεις, τα κοινά επενδυτικά προϊόντα και η βελτίωση της χρηστικότητας του βιώσιμου χρηματοδοτικού πλαισίου της ΕΕ. Η έκθεση Letta, από την πλευρά της, περιέχει μια σειρά προτάσεων για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που κινητοποιεί τις οικονομίες για επενδύσεις και αυξάνει την ελκυστικότητα της ΕΕ μεταξύ των ξένων επενδυτών.

Στο πλαίσιο αυτό, το Τμήμα ECO διοργάνωσε εκδήλωση με στόχο να συζητήσει τα παραπάνω θέματα με εκπροσώπους από τον θεσμικό τομέα, καθώς και ενδιαφερόμενους φορείς από την κοινωνία των πολιτών.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε (ολόκληρη η ομιλία επισυνάπτεται):

«Η κοινοβουλευτική περίοδος που πρόκειται να ξεκινήσει είναι μια νέα ευκαιρία για την περαιτέρω ολοκλήρωση των χρηματοπιστωτικών αγορών στην ΕΕ. Η δήλωση της Ευρωομάδας και η έκθεση Letta μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο προς αυτόν τον στόχο.

Το τμήμα ECO θα παρακολουθεί από κοντά το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και θα συνεργάζεται ενεργά μαζί τους. Θα συνεχίσουμε να είμαστε η γέφυρα μεταξύ της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών και της νομοθετικής διαδικασίας σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα της δημόσιας πολιτικής.

Επιδιώκουμε πιο ολοκληρωμένες χρηματοπιστωτικές αγορές στην ΕΕ που δημιουργούν ευκαιρίες τόσο για τους επενδυτές όσο και για τους αποταμιευτές και στηρίζουν τις επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, διατηρώντας παράλληλα υψηλό επίπεδο προστασίας των επενδυτών καθώς και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.