Ο Ι. Βαρδακαστάνης στην Κύπρο για τα προβλήματα της νησιωτικότητας στην ΕΕ

Στη Συνδιάσκεψη του Συλλόγου πρώην μελών της ΕΟΚΕ, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους της Κύπρου, με θέμα: «Κατάσταση και προβλήματα των νησιωτικών Κρατών και Περιοχών της Ε.Ε.», έλαβε μέρος ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ως πρόεδρος του Τμήματος ECO της ΕΟΚΕ, παρουσιάζοντας τις θέσεις της ΕΟΚΕ για τη νησιωτικότητα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά της ΕΕ. Η Συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ άλλων μίλησαν οι κ.κ.: Νικόλαος Ιωαννίδης, υφυπουργός Μετανάστευσης, Γιώργος Ντάσης, πρόεδρος Συλλόγου πρώην μελών της ΕΟΚΕ, Κωνσταντίνος Φελλάς, αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Ανδρέας Μάτσας, γενικός γραμματέας ΣΕΚ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, γενική γραμματέας ΠΕΟ, Τάσος Γιαπάνης, γενικός γραμματέας ΠΣΚ κ.λ.π.

Σημεία ομιλίας Ι. Βαρδακαστάνη (ολόκληρη η ομιλία επισυνάπτεται):

«Η ΕΟΚΕ υπήρξε ανέκαθεν μεγάλος υποστηρικτής των νησιών, καθώς υποστηρίζουμε πλήρως τη βελτίωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών στις ευρωπαϊκές νησιωτικές περιοχές. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προωθήσουμε το έργο σας, αλλά και για να διατηρήσουμε τη νησιωτική πολιτική ψηλά στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ΕΕ.

Αυτά δεν είναι μόνο λόγια αλλά και πράξεις: Η επιτροπή μας όχι μόνο υιοθέτησε μια σειρά γνωμοδοτήσεων για τα νησιά, αλλά και ένα ψήφισμα τον Ιούλιο με τίτλο: “Κανείς δεν πρέπει να μείνει στο περιθώριο! Για μια συμμετοχική πολιτική συνοχής χωρίς αποκλεισμούς για τη στήριξη της κοινωνικής, οικονομικής και εδαφικής συνοχής”, στην οποία ζητούμε ρητά τη δημιουργία νέων τύπων οικονομικών προοπτικών για τις λιγότερο ανεπτυγμένες, περιφερειακές, αραιοκατοικημένες και αγροτικές περιοχές, τα νησιά της ΕΕ και τις απομακρυσμένες περιφέρειες. 

Η πίεση και η επιμονή μας να στηρίξουμε τα νησιά έχει απτά αποτελέσματα: Η επιστολή ανάθεσης καθηκόντων του νέου Αντιπροέδρου για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις, κ. Fitto, αναφέρεται ρητά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά στη στέγαση, στη διαχείριση αποβλήτων, στις μεταφορές και στο νερό.

 Πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε για τα συμφέροντα των νησιών. Είναι σημαντικό να δεσμευτούν όλοι οι παράγοντες, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο, να καταβάλουν προσπάθειες για να βοηθήσουν τα νησιά της ΕΕ να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Η δέσμευση αυτή μπορεί να λάβει τη μορφή ενός συμφώνου (π.χ. ενός νησιωτικού συμφώνου), κατά το ίδιο πρότυπο με το αστικό σύμφωνο ή το αγροτικό σύμφωνο, στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί μια στρατηγική της ΕΕ για καθέναν από αυτούς τους τύπους περιφερειών, λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε τύπου περιφέρειας».

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.