Τις προτάσεις - παρατηρήσεις της στο σχέδιο νόμου: «Αναμόρφωση του προγράμματος “Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους” και άλλες ρυθμίσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας - Σύσταση οριζόντιων υποστηρικτικών υπηρεσιών του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και άλλες διατάξεις» παρουσίασε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΣΑμεΑ, κ. Ιωάννης Λυμβαίος, την Τρίτη 23 Απριλίου.
Αναλυτικά οι προτάσεις στην επιστολή που επισυνάπτεται.
Ο κ. Λυμβαίος πρότεινε κατά άρθρο τα εξής:
Άρθρο 5 Οικονομική ενίσχυση ωφελούμενων των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών και του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Παπάφειο Θεσσαλονίκης
«Πρόκειται για θετική διάταξη καθώς αποτελεί αίτημα της ΕΣΑμεΑ και της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, το οποίο πολλάκις είχε διατυπωθεί και διεκδικηθεί και από τους εκπροσώπους της ΕΣΑμεΑ στα Διοικητικά Συμβούλια των ΚΚΠ.
Ωστόσο, για λόγους ισότητας και ισονομίας, όπως ισχύει για τους συνταξιούχους που διαβιούν σε ιδρύματα οι οποίοι λαμβάνουν τη σύνταξή τους, πρέπει να θεσπιστούν αντίστοιχες διατάξεις και για τα άτομα με αναπηρία που διαβιούν σε ιδρύματα, είναι ανασφάλιστοι και δεν λαμβάνουν ούτε είναι δικαιούχοι επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ λόγω του ότι διαβιούν σε ίδρυμα, να χορηγείται όχι μόνο αυτή η οικονομική ενίσχυση/ειδική παροχή (το λεγόμενο χαρτζιλίκι), αλλά να λαμβάνει από το Κέντρο που διαβιεί οικονομική ενίσχυση ίση με το επίδομα που λαμβάνουν από τον ΟΠΕΚΑ τα άτομα με αναπηρία που δεν διαβιούν σε ιδρύματα».
Η υπουργός Σ. Ζαχαράκη ανάφερε ότι μετά την ψήφιση του νόμου θα εκδοθεί σχετική ΚΥΑ που θα εξειδικεύει ποσά ειδικής παροχής ανά ηλικιακή ομάδα των Κέντρων, ενώ δεν απάντησε για το κύριο αίτημα της ΕΣΑμεΑ να λαμβάνουν από το αντίστοιχο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας οικονομική ενίσχυση ίση με το επίδομα που λαμβάνουν από τον ΟΠΕΚΑ, τα άτομα με αναπηρία που δεν διαβιούν σε ιδρύματα.
Άρθρο 10 Ρυθμίσεις για τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης-Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 15 ν. 4837/2021
«Στο Εθνικό Συμβούλιο Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης κρίνουμε απαραίτητο να συμπεριληφθεί εκπρόσωπος της ΕΣΑμεΑ, που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα, ανεξαρτήτως ηλικίας».
Η υπουργός δεν απάντησε για την συμμετοχή εκπροσώπου της ΕΣΑμεΑ ως τακτικό μέλος στη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου - ανάφερε ότι θα είναι ευρεία η συμμετοχή προσκεκλημένων φορέων στις συνεδριάσεις Εθνικού Συμβουλίου και θα απευθύνεται πρόσκληση και στην ΕΣΑμεΑ.
Άρθρο 14 Σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σικιαρίδειου Ιδρύματος Απροσάρμοστων Παίδων - Τροποποίηση άρθρου 3 β.δ. 579/1971
………στ. Έναν εκπρόσωπο της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων των παιδιών του Σικιαρίδειου Ιδρύματος, που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από την ως άνω Ένωση (…).
«Η παράγραφος αποτελεί θετική διάταξη καθώς είναι διαρκές αίτημα της ΕΣΑμεΑ και της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, αλλά και της Ένωσης Γονέων του Σικιαριδείου Ιδρύματος: η συμμετοχή δηλαδή της Ένωσης με τακτικό μέλος με δικαίωμα ψήφου. Μάλιστα το αίτημα-διεκδίκηση μας ήταν με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία 15 και πλέον έτη που τα προβλήματα στη λειτουργία του κληροδοτήματος είναι μία σχεδόν μόνιμη κατάσταση, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τα άτομα με αναπηρία που μετέχουν στα προγράμματα του «πολύπαθου» Σικιαρίδειου Ιδρύματος, όσο και για τις οικογένειές τους, όσο όμως και για τους εργαζόμενους του Ιδρύματος.
Ωστόσο, πρέπει να αλλάξει ο απαράδεκτος και προσβλητικός τίτλος από “Σικιαρίδειο Ίδρυμα Απροσάρμοστων Παίδων”. ΠΡΕΠΕΙ να απαλειφθεί ο όρος “Απροσάρμοστων Παίδων” ο οποίος είναι αδιανόητος και από επιστημονικής και από κοινωνικής, και όχι μόνο, άποψης, ενώ είναι υποτιμητικός και προσβλητικός τόσο για τα άτομα με αναπηρία που μετέχουν στα προγράμματα του Σικιαρίδειου, όσο και για τις οικογένειές τους». Η υπουργός, αποδεχόμενη τη θέση της ΕΣΑμΕΑ, επιφυλάχθηκε σε επόμενη φάση να γίνει αυτή η ρύθμιση.
Τέλος, ο κ. Λυμβαίος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των ΚΔΑΠ ΑμεΑ: «Κυρία υπουργέ, δεδομένου ότι είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας τόσο για την δημιουργική απασχόληση και την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, όσο όμως και για την δυνατότητα που παρέχεται σε γονείς νέων με αναπηρία να μπορούν να παραμένουν ενεργοί εργασιακά, θα πρέπει να περιλάβετε σχετική ρύθμιση στο παρόν σ/ν για την ομαλή λειτουργία του προγράμματος και για τα άτομα με αναπηρία ηλικιών από 22 ετών και άνω. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα με την γεμάτη προβλήματα χρηματοδότησή του για νέους και νέες με αναπηρία από 22 ετών και άνω, θέτει σε κίνδυνο αυτό το σημαντικότατο πρόγραμμα, θέτει σε κίνδυνο ένα δικαίωμα - κατάκτηση του αναπηρικού κινήματος εδώ και χρόνια, θέτει σε κίνδυνο την πρόσβαση των 22 ετών και άνω ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες Δημιουργικής Απασχόλησης και Κοινωνικής Ένταξης, που σε πολλές περιοχές της χώρας είναι οι μοναδικές υπηρεσίες εντός της κοινότητας που υπάρχουν για τα άτομα με αναπηρίες, θέτοντας μεταξύ άλλων και σε κίνδυνο τον ομαλό (κατά το δυνατό) οικογενειακό προγραμματισμό μίας οικογένειας που έχει άτομο ή/και άτομα με αναπηρία στους κόλπους της». Για το σημαντικό αυτό θέμα, δεν δόθηκε απάντηση από την υπουργό.