Προτάσεις στο νομοσχέδιο για τον Προσωπικό Γιατρό στη Βουλή από την ΕΣΑμεΑ

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων (ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων) για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού - Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας», παρουσίασε τις θέσεις της ΕΣΑμεΑ ο κ. Βασίλης Δήμου, μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας ΕΣΑμεΑ, τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, καταθέτοντας έγγραφο που επισυνάπτεται.

Στο Άρθρο 14 Ενημέρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας - Σύστημα παραπομπών και επισκέψεων: Οι χρόνιοι πάσχοντες έχουν τακτική και συστηματική παρακολούθηση από τον θεράπων ιατρό τους στις ειδικές μονάδες που λειτουργούν μέσα στα νοσοκομεία. Κρίνεται απαραίτητο να δίνεται η δυνατότητα παραπομπής τους για οποιαδήποτε υπηρεσία στο Ε.Σ.Υ. και από τον θεράπων ιατρό τους.

Ως εκ τούτου ζητείται η συμπλήρωση των παρ. 1 και 2 του άρθρου 14 ως εξής (βλ. έντονη γραμματοσειρά):

«1. Ο προσωπικός ιατρός αναλαμβάνει την υποστήριξη, τον προσανατολισμό και την καθοδήγηση των ληπτών υπηρεσιών υγείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.), παραπέμποντας τους λήπτες υπηρεσιών υγείας σε άλλους ιατρούς, καθώς και σε δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης. Στους Χρόνιους Πάσχοντες που παρακολουθούνται ήδη σε ειδικές Μονάδες (Θαλασσαιμίας, Δρεπανοκυτταρικής Νόσου, Αιμοκάθαρσης, κ.λ.π.) σε δομές δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας περίθαλψης, δύναται να έχει και ο θεράπων ιατρός το ρόλο του προσωπικού ιατρού και να αναλαμβάνει ο ίδιος τις παραπάνω υποχρεώσεις. 

2. Η παραπομπή σε δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης γίνεται από τον προσωπικό ιατρό, αφού παράσχει πληροφόρηση στον λήπτη υπηρεσιών υγείας, με ταυτόχρονη και υποχρεωτική ενημέρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.). Δικαίωμα παραπομπής έχουν και οι λοιποί ιατροί για τα θέματα της ειδικότητάς τους, μετά από ενημέρωση του προσωπικού ιατρού και του Α.Η.Φ.Υ. του λήπτη υπηρεσιών υγείας. Το σύστημα παραπομπών από τον προσωπικό ιατρό δεν ισχύει για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, ούτε και για τα άτομα με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις».

Στο Άρθρο 25 Εξοπλισμός Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας ζητείται η συμπλήρωση: «Ο εξοπλισμός θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις».

 Στο Άρθρο 32 Τυπικά προσόντα Διευθύνοντος Συμβούλου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου- Τροποποίηση παρ. 2 και 3 άρθρου 3 ν. 4633/2019, ζητείται η συμπλήρωση: «Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και Χρονίων Παθήσεων (Ε.Σ.Α.μεΑ.)».

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.