Συμμετοχή Ι. Βαρδακαστάνη στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων

Σε μία πολιτική συζήτηση υψηλού επιπέδου και ένα workshop, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων (European Week of Regions and Cities - #EURegionsWeek) μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Τμήματος ECO της ΕΟΚΕ, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου.

«Οι νησιωτικές περιφέρειες και η επερχόμενη νομοθεσία στην Ε.Ε.»: Οι νησιωτικές περιοχές υποφέρουν από μια σειρά μειονεκτημάτων, που επηρεάζουν έντονα την ανταγωνιστικότητά τους. Μια πολιτική συζήτηση υψηλού επιπέδου με εκπροσώπους θεσμικών οργάνων και φορέων της ΕΕ και τη Κοινωνίας των Πολιτών με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα νησιά, καθώς και να παροτρύνει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να λαμβάνουν υπόψη τους τα νησιά σε όλη τη διαδικασία χάραξης πολιτικής της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρδακαστάνης, μιλώντας ως ο συντάκτης της γνωμοδότησης με θέμα «Οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά, οι ορεινές και αραιοκατοικημένες περιοχές της ΕΕ» επεσήμανε (ολόκληρη η ομιλία επισυνάπτεται):

«Δεν υπάρχει αμφιβολία για τη σημασία των νησιών της ΕΕ για την οικονομία και την ενιαία αγορά, καθώς οι νησιώτες αποτελούν το 4,6% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ.

Ωστόσο, ο νησιωτικός χαρακτήρας θεωρείται μόνιμο και αμετάβλητο γεωγραφικό χαρακτηριστικό που συνεπάγεται πρόσθετο κόστος (μεταφορές, ενέργεια, διαχείριση αποβλήτων, δημόσιες υπηρεσίες, βασικά αγαθά και υπηρεσίες) που παρεμποδίζει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των νησιών, εκθέτοντάς τα παράλληλα στην απώλεια βιοποικιλότητας και στην κλιματική αλλαγή.

Αυτό πρέπει να αλλάξει! Ο εγγενής ξεχωριστός χαρακτήρας των νησιών δεν πρέπει να θεωρηθεί αδυναμία, αλλά δυνατότητα μεγέθυνσης και βιώσιμης ανάπτυξης για τους νησιώτες!

Πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε για τα συμφέροντα των νησιών. Είναι σημαντικό να δεσμευτούν όλοι οι παράγοντες, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό, να καταβάλουν προσπάθειες για να βοηθήσουν τα νησιά της ΕΕ να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Η δέσμευση αυτή θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός συμφώνου (π.χ. ενός νησιωτικού συμφώνου), κατά τον ίδιο πρότυπο με το αστικό και το αγροτικό σύμφωνο, στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί μια στρατηγική της ΕΕ για καθέναν από αυτούς τους τύπους περιφερειών, λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά τους». Η ομιλία στο 10.40.39 (βίντεο).

Στο πάνελ μαζί με τον κ. Βαρδακαστάνη συμμετείχαν εκπρόσωποι οργανώσεων, κυβερνήσεων και τοπικοί αξιωματούχοι, όπως ο γενικός γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας Μανώλης Κουτουλάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Γιώργος Αλεξάκης. Συντονιστής: Francesco Molica, Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την ίδια ημέρα ο κ. Βαρδακαστάνης μίλησε στην έναρξη του workshop που διοργάνωσε η ΕΟΚΕ στο πλαίσιο της Εβδομάδας με τίτλο «Ανταγωνιστικότητα και σύγκλιση στις περιφέρειες της ΕΕ: Μπορούμε να διασφαλίσουμε και τα δύο; Πώς μπορεί να συνεισφέρει η κοινωνία των πολιτών»;

Στόχος του εργαστηρίου είναι να διερευνήσει τις βέλτιστες πρακτικές από τα διαφορετικά επίπεδα επιχειρηματικών τομέων και να εξετάσει πώς μπορεί να συνυπάρξουν ανταγωνιστικότητα και σύγκλιση, βασικά ζητήματα της νέας θητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε (ολόκληρη η ομιλία επισυνάπτεται): «Η σύγκλιση στις περιφέρειες της ΕΕ και η ανταγωνιστικότητα αποτελούν βασικά ζητήματα για την επόμενη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο ρόλος της πολιτικής συνοχής στην επίτευξη σύγκλισης αναπτύσσεται συνεχώς. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει ιδιαίτερα ανταγωνιστική σε σχέση με τους ομολόγους της και η πολιτική συνοχής μπορεί να συμβάλει και σε αυτό. Η κοινωνία των πολιτών μπορεί να αποτελέσει καταλύτη σε αυτές τις δίδυμες προκλήσεις. Τα επιμελητήρια, οι ΜΜΕ, οι επιχειρήσεις, τα πανεπιστήμια, τα συνδικάτα και οι ΜΚΟ πρέπει να κάνουν τη μετάβαση και να γίνουν πιο ανταγωνιστικά, αποτελεσματικά και παραγωγικά. Θα βοηθήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία και θα συμβάλουν στην εξάλειψη των ανισοτήτων.

Τα τελευταία χρόνια, η πολιτική συνοχής έχει διαδραματίσει διττό ρόλο στη διασφάλιση αρμονικής οικονομικής ανάπτυξης σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ, όχι μόνο αυξάνοντας τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και ανθεκτικότητα, αλλά και προστατεύοντας την οικονομία της ΕΕ από τις πιο άμεσες συνέπειες των πολλαπλών κρίσεων των τελευταίων ετών, οι οποίες κινδύνευαν να την επηρεάσουν μακροπρόθεσμα».


Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων (European Week of Regions and Cities - #EURegionsWeek) είναι η μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση με έδρα τις Βρυξέλλες, αφιερωμένη στην περιφερειακή και αστική πολιτική. Στόχος της είναι να προωθήσει τις τοπικές και εδαφικές πτυχές της Πολιτικής Συνοχής. Η #EURegionsWeek προσφέρει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων από καινοτόμες και διαδραστικές συνεδρίες έως δραστηριότητες δικτύωσης και παραδοσιακά εργαστήρια.

 Η 22η διοργάνωση της European Week of Regions and Cities 2024, που πραγματοποιείται από 7 έως 10 Οκτωβρίου 2024, έχει τίτλο: «Ενδυναμώνοντας τις Κοινότητες».

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.