Πλήθος συναντήσεων είχε τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης με τις ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Συνοχής και Μεταφορών, για την προώθηση των αιτημάτων των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα.
Την επιτακτική ανάγκη για τον άμεσο σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός δίκαιου ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο θα συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και στη διαφύλαξη της αξιοπρέπειάς τους, τόνισε ο κ. Βαρδακαστάνης στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αδ. Γεωργιάδη, στον υφυπουργό κ. Σπανάκη και στον γ. γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ν. Μηλαπίδη. Μαζί με τον κ. Βαρδακαστάνη ήταν και ο β. αντιπρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Γρ. Λεοντόπουλος.
Αναλυτικά τα αιτήματα της ΕΣΑμεΑ για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό σύστημα βρίσκονται στην επιστολή που επισυνάπτεται. Περιληπτικά αναφέρθηκαν: η θέσπιση νέων ενιαίων κανόνων για όλες τις συντάξεις αναπηρίας και παροχές αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ, η ευρεία αναμόρφωση του ν.4387/2016 που είχε οδηγήσει στην κατάργηση σημαντικών δικαιωμάτων και παροχών, η αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι αναπηρίας και γήρατος του ιδιωτικού τομέα με την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων του 2ου μνημονίου, η τιμητική σύνταξη στη μητέρα παιδιού με αναπηρία, η αποσύνδεση των συντάξεων από τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, η περικοπή της σύνταξης σε περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχων λόγω αναπηρίας κλπ.
Ο υπουργός δήλωσε στον κ. Βαρδακαστάνη ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία της ΕΣΑμεΑ με τις υπηρεσίες του υπουργείου ώστε να εξεταστούν και να προχωρήσουν όλα τα θέματα που τέθηκαν από πλευράς αναπηρικού κινήματος.
Στη συνάντηση με την κ. Χ. Αλεξοπούλου, Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών από πλευράς ΕΣΑμεΑ παρέστησαν πέραν του κ. Βαρδακαστάνη, ο γεν. γραμματέας Β. Κούτσιανος, η εμπειρογνώμων προσβασιμότητας και συνεργάτης της ΕΣΑμεΑ Μ. Χριστοφή καθώς και το στέλεχος της ΕΣΑμεΑ Χρ. Σαμαρά. Από πλευράς υπουργείου παρών ήταν και ο γ. γραμματέας Μεταφορών Γ. Ξιφαράς. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα εξής:
- Η τροποποίηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για να εξασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση ατόμων με αναπηρία και να αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα
- Η διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα σε όλα τα δημόσια μεταφορικά συστήματα της χώρας
- Η εφαρμογή του ν. 4782/2021, αναφορικά με τον καθορισμό των διαδικασιών εφαρμογής της ενιαίας κάρτας για την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων των ατόμων με αναπηρία από τους σταθμούς διοδίων όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας.
- Η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για το Δελτίο Στάθμευσης ατόμων με αναπηρία, καθώς και του θεσμικού πλαισίου που αφορά στο Ευρωπαϊκό Δελτίο Στάθμευσης
Αναλυτικά οι διεκδικήσεις και οι προτάσεις στις επισυναπτόμενες επιστολές.
Με το πέρας της συνάντησης η υφυπουργός δήλωσε: «Αποτελεί Συνταγματική υποχρέωση για την Πολιτεία να διασφαλίζει την απρόσκοπτη μετακίνηση σε όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι κατοικούν και επισκέπτονται αυτή τη, χώρα χωρίς εξαιρέσεις. Ειδικότερα, για τα άτομα με αναπηρία επιβάλλεται να κινούνται με ασφάλεια και αυτονομία, με βάση συγκεκριμένους κανονισμούς. Υποστηρίζουμε το αίτημα για πρόσβαση των ΑμεΑ παντού και για την πλήρη κοινωνική συμπερίληψή τους. Ο σεβασμός στα δικαιώματα των ΑμεΑ είναι ζήτημα ισότητας, δημοκρατίας και πολιτισμού. Στόχος της Κυβέρνησης, όπως ετέθη από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η απλοποίηση της συμμετοχής των ΑμεΑ στην κοινωνική ζωή, με τη βέλτιστη προσβασιμότητα σε προϊόντα και υπηρεσίες». Ο κ. Ξιφαράς από την πλευρά του δήλωσε: «Η διαρκής συνεργασία μας με την ΕΣΑμεΑ, η οποία διαθέτει αυξημένη τεχνογνωσία στα ζητήματα προσβασιμότητας, έχει συνδράμει στην ουσιαστική επίλυση ζητημάτων για τα άτομα με αναπηρία στις Μεταφορές. Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε από κοινού σε μια διαρκή προσπάθεια της βελτίωσης της καθημερινότητας όλων των Ελλήνων πολιτών».
Το δελτίο Τύπου του υπουργείου.
Στη συνάντηση με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σ. Ζαχαράκη ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ κ. Βαρδακαστάνης κατέθεσε υπόμνημα με θέματα που αφορούν στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής πρόνοιας και της κοινωνικής φροντίδας, τονίζοντας ότι με επόμενα υπομνήματά της η ΕΣΑμεΑ θα παρουσιάσεις τις θέσεις της σχετικά με τη δημογραφική πολιτική, τη στεγαστική πολιτική, την ισότητα και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν από πλευράς υπουργείου και οι κ.κ. γεν. γραμματέας Κοιν. Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Πρ. Σπύρος, η γ.γ. Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής Μ. Στέφου.
Περιληπτικά ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε στην υπουργό τα εξής (αναλυτικά στην επιστολή που επισυνάπτεται):
- Την ανάγκη σύσταση τριμερούς ομάδας εργασίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Ε.Σ.Α.μεΑ. προκειμένου να αντιμετωπίζονται κοινά ζητήματα, με συντονισμένο, άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο, όπως προβλήματα στη λειτουργία των ΚΕΠΑ κ.α.
- Την επιτακτική ανάγκη για την αλλαγή μοντέλου αποϊδρυματοποίησης και θέσπιση εθνικής στρατηγικής συμπερίληψης και διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις στην κοινότητα. Ολοκλήρωση πορίσματος σχετικής ομάδας εργασίας.
- Ζητήματα αναμόρφωσης του τρόπου υλοποίησης της υπηρεσίας του Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με αναπηρία.
- Το ζήτημα της ολοκλήρωσης του πορίσματος της Ομάδας Διοίκησης Έργου για την υποστηριζόμενη απασχόληση καθώς και την υλοποίηση Πορίσματος για την εκπαίδευση εκπαιδευτών κινητικότητας για τα άτομα με προβλήματα όρασης.
- Πληθώρα θεμάτων επιδοματικής πολιτικής, όπως είναι για παράδειγμα η εναρμόνιση της αύξησης των επιδομάτων των ατόμων με αναπηρία σύμφωνα με τις αυξήσεις που δίνονται στις συντάξεις κάθε έτος, η αποσύνδεση του επιδόματος από την απασχόληση, η αποσύνδεση επιδομάτων ΟΠΕΚΑ από τη σύνταξη, με την κατάργηση των διατάξεων που επιφέρουν διακοπή του προνοιακού επιδόματος των ατόμων με βαριά αναπηρία όταν τους χορηγείται σύνταξη του θανόντος γονέα τους, διασφάλιση ότι το μέτρο της καταβολής επιδομάτων μέσω προπληρωμένης κάρτας που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση, δεν θα εφαρμοστεί στα επιδόματα που καταβάλλονται στα άτομα με αναπηρία, νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση των υφιστάμενων ηλικιακών περιορισμών στη χορήγηση του επιδόματος κώφωσης βαρηκοΐας και την εφ’ όρου ζωής παροχή του σε όλα τα κωφά και βαρήκοα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, επαναφορά του κωδικού του προγράμματος διερμηνείας Ε.Ν.Γ. στον Κρατικό Προϋπολογισμό και την επαρκή και σε σταθερή βάση επιχορήγησή του κ.α.
Ο κ. Βαρδακαστάνης επισήμανε στην υπουργό την ανάγκη για μια βαθιά θεσμική μεταρρύθμιση στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και την κοινωνικής φροντίδας της χώρας, προκειμένου αυτός ο τομέας να εναρμονιστεί με τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Υπογράμμισε δε ότι η ΕΣΑμεΑ προσβλέπει σε στενή συνεργασία με την υπουργό και τις υπηρεσίες του υπουργείου.
Από την πλευρά της η υπουργός τόνισε την μακροχρόνια καλή συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ και επεσήμανε τα πολύ σημαντικά βήματα που έχουν ήδη γίνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα, όπως είναι η υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού, η κάρτα αναπηρίας και τα ψηφιακά ΚΕΠΑ και δεσμεύτηκε πως σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να λυθούν προβλήματα που παραμένουν αλλά και να δρομολογηθούν νέες δράσεις και πρωτοβουλίες προς όφελος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.
Τέλος, στο ζήτημα των επιδομάτων και της προπληρωμένης κάρτας επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι ΔΕΝ θα ισχύσει για τα επιδόματα αναπηρίας.
- Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word (472.5 KB)
- Η επιστολή στο υπ. Εργασίας σε μορφή MS Word (482.55 KB)
- Η επιστολή στο υπ. Μεταφορών 1 σε μορφή MS Word (483.62 KB)
- Η επιστολή στο υπουργείο Μεταφορών 2 σε μορφή MS Word (486.56 KB)
- Η επιστολή στο υπουργείο Μεταφορών 3 σε μορφή MS Word (479.61 KB)
- Η επιστολή στο υπουργείο Κοιν. Συνοχής σε μορφή MS Word (483.56 KB)