Το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα διαμαρτύρεται για την έλλειψη αναφοράς στα άτομα με αναπηρία από την Von Der Leyen

Επιστολή προέδρου EDF Ι. Βαρδακαστάνη

Το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι τα θέματα των ατόμων με αναπηρία δεν αναφέρονται στο έγγραφο που περιγράφει τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2024-2029. Το European Disability Forum (EDF) απευθύνει επιστολή στην πρόεδρο Von Der Leyen ζητώντας επείγουσες διευκρινίσεις για αυτόν τον αποκλεισμό.

Το EDF χαιρετίζει το θετικό βήμα της συνέχισης της «Union of Equality» με διορισμό Επιτρόπου Ισότητας και τις αναφορές σε πολλές πρωτοβουλίες για κοινωνικά ζητήματα. Ωστόσο, η έλλειψη αναφοράς στα αναπηρικά θέματα είναι ανησυχητικό σημάδι.

Ο πρόεδρος του EDF και της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης αναφέρει στην επιστολή ότι το αναπηρικό κίνημα «ανησυχεί από την έλλειψη αναφοράς της αναπηρίας ή της προσβασιμότητας σε αυτό το έγγραφο» και εξηγεί ότι «είναι κρίσιμο η νέα ηγεσία να δεσμευτεί για τη συνέχιση της Στρατηγικής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία με νέο σύνολο δράσεων. Η προηγούμενη θητεία σημείωσε σημαντικές προόδους στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Ελπίζουμε ότι αυτή η παράβλεψη θα διορθωθεί άμεσα και η Επιτροπή να συνεχίσει να προωθεί τα δικαιώματα 100 εκατομμυρίων Ευρωπαίων με αναπηρία».

Η επιστολή (στα αγγλικά): 

Προς: Ursula von der Leyen, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Θέμα: Έλλειψη αναφοράς στα άτομα με αναπηρία στις προτεραιότητες της νέας προεδρίας σας (“Europe’s choice - Political guidelines for the next European Commission 2024−2029”)

Αγαπητή Πρόεδρε Von der Leyen,

Συγχαρητήρια για την εκλογή σας ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σας γράφω εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Αναπηρία (EDF) για να εκφράσουμε την διαμαρτυρία μας για την έλλειψη αναφοράς στα άτομα με αναπηρία, στα ζητήματα προσβασιμότητας και στα θέματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, στο έγγραφο που δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουλίου 2024 και περιγράφει τις πολιτικές σας προτεραιότητες «Η επιλογή της Ευρώπης - Πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή 2024−2029».

Επικροτούμε τη συμπερίληψη της «Ένωσης για την Ισότητα», τον διορισμό Επιτρόπου για την Ισότητα και όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες για την ισότητα, αλλά είμαστε μπερδεμένοι και ανήσυχοι από την έλλειψη αναφοράς στην αναπηρία ή στην προσβασιμότητα σε αυτό το έγγραφο.

Χαιρετίζουμε τις αναφορές για ενημέρωση και ανανέωση στρατηγικών για την ισότητα των φύλων, τον αντιρατσισμό και την ισότητα για την LGBTIQ κοινότητα, καθώς και για τις πρωτοβουλίες για την ισότητα των φύλων. Πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμο να δεσμευτείτε επίσης για την ανανέωση της
Στρατηγικής της ΕΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία με ένα νέο σύνολο δράσεων για τη νέα θητεία, καθώς η Στρατηγική για την Αναπηρία περιλαμβάνει πρωτοβουλίες μόλις μέχρι το 2024.

Διαμαρτυρόμαστε επίσης για την έλλειψη αναφοράς σε θέματα προσβασιμότητας και αναπηρίας σε τμήματα που σχετίζονται με τα κοινωνικά δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Για παράδειγμα, η έλλειψη προσβάσιμης στέγασης είναι ένας σημαντικός λόγος που εμποδίζει τα άτομα με αναπηρία να ζήσουν ανεξάρτητοι στην κοινότητα. Έτσι, ευελπιστούμε ότι το νέο σχέδιο δράσης της ΕΕ και οι επενδύσεις στη στέγαση δεν θα αφορούν μόνο στην οικονομική προσιτότητα και στη βιωσιμότητα, αλλά και στην προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία.

Η προηγούμενη θητεία σας είχε σημαντικές προόδους στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένης, για παράδειγμα, της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής κάρτας αναπηρίας.

Στη σημερινή σας ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δηλώσατε: «Αν έχει σημασία για τους Ευρωπαίους, έχει σημασία για την Ευρώπη». Ως εκ τούτου, ως ηγετική οργάνωση που υπερασπίζεται τα συμφέροντα 100 εκατομμυρίων Ευρωπαίων, σας γράφω σήμερα ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με το πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία θα παραμείνουν πολιτική προτεραιότητα τα επόμενα χρόνια.

Με εκτίμηση,

Ιωάννης Βαρδακαστάνης,

 Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία

Διάδωσέ το
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.