- Press releases
Άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στον εξωδικαστικό μετά την παρέμβαση ΕΣΑμεΑ

Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία τα άτομα με αναπηρία εντάσσονται στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό υπέγραψαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, παρουσία του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννη Βαρδακαστάνη, την Δευτέρα 22 Ιουλίου.

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση της ΕΣΑμεΑ και η τοποθέτηση στη Βουλή επί του σχεδίου νόμου «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2118 (…)και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών», αναφορικά με τη διάταξη που εμπεριέχεται για τη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στην κατηγορία των ευάλωτων οφειλετών.

Ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε: «Η σημασία της υπογραφής της σημερινής ΚΥΑ είναι διττή: Πρώτον, έχει έναν ειδικό ισχυρό συμβολισμό αναγνωρίζοντας τα ειδικά χαρακτηριστικά της ευαλωτότητας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Και στην περίοδο που ζούμε αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και δεύτερον, γιατί εν τοις πράγμασι αναγνωρίζεται αυτός ο συμβολισμός και τα ειδικά χαρακτηριστικά της ευαλωτότητας με αυτές τις ειδικές ρυθμίσεις για τους ευάλωτους πολίτες με αναπηρία που χρειάζονται ειδική μεταχείριση και ρύθμιση. Νομίζω ότι αυτή η ΚΥΑ θα μπορούσε να αποτελέσει μία κατεύθυνση για πολιτικές που πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους που η ευαλωτότητά τους γίνεται ακόμα πιο επώδυνη στην καθημερινότητά τους. Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τους συνεργάτες του και την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για τη συνεργασία και για την κατανόηση αυτών των θεμάτων. Είμαι βέβαιος, ελπίζω και προσδοκώ ότι αυτό που κάνουμε σήμερα θα ανοίξει τον δρόμο και για άλλες πολιτικές που θα βελτιώσουν τη ζωή αυτών των ευάλωτων πολιτών της χώρας».

 Στην Κοινή Ανακοίνωση Τύπου των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναφέρεται το περιεχόμενο της ΚΥΑ, την οποία η ΕΣΑμεΑ θα δημοσιεύσει τις επόμενες ημέρες.

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.