Στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών, που συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών, το Δήμο Μήλου, τη Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Πρέσβεις του Συμφώνου του Κλίματος της ΕΕ στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δικτύων Μικρών Νησιών στη Μήλο, μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητα του προέδρου του Τμήματος ECO της ΕΟΚΕ, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου.
Ο κ. Βαρδακαστάνης είναι μεταξύ άλλων ο εισηγητής της γνωμοδότησης της ΕΟΚΕ «Οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά, καθώς και οι ορεινές και οι αραιοκατοικημένες περιοχές της ΕΕ».
Στο Συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 200 εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του επιχειρηματικού κόσμου, της εκπαίδευσης αλλά και κοινωνικοί φορείς.
Η ομιλία του κ. Βαρδακαστάνη:
«Αγαπητέ Δήμαρχε κ. Μικέλη, Αγαπητέ Πρόεδρε του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών και φίλε Λευτέρη, αγαπητοί συνομιλητές και φίλοι της νησιωτικότητας και των ελληνικών νησιών
Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση σας και την τιμή να μιλήσω στο συνέδριο σας με το οποίο θα σας απευθυνθώ με διπλή ιδιότητα! Πρωτίστως ως νησιώτης με ρίζες και καταγωγή από την Ζάκυνθο και δευτερευόντως ως Πρόεδρος του του τμήματος “Οικονομική και Νομισματική Ένωση, οικονομική και κοινωνική συνοχή» της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ)” η οποία στηρίζει έμπρακτα την νησιωτικότητα και αγωνίζεται για τα συμφέροντα της.
Η ΕΟΚΕ πιστεύει ακράδαντα ότι πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια από την ΕΕ για να αναγνωρίσει τη μοναδικότητα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα νησιά. Τέτοιες προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω της πολιτικής συνοχής και των διαρθρωτικών της ταμείων. Πρέπει να υιοθετηθεί μια πιο ολιστική προσέγγιση για να ξεπεραστούν τα προβλήματα.
Η ΕΟΚΕ πιστεύει ακράδαντα ότι οι βασικοί τομείς πολιτικής όπως η ενιαία αγορά, η πολιτική ανταγωνισμού, η πολιτική μεταφορών, η πολιτική αγροτικής ανάπτυξης και η πολιτική αλιείας, καθώς και οι πρωτοβουλίες και τα προγράμματα της ΕΕ που υποστηρίζουν τις πολιτικές εκπαίδευσης, κατάρτισης, νεολαίας και αθλητισμού πρέπει να εφαρμοστούν με μεγαλύτερο βαθμό ευελιξίας όσον αφορά τις νησιωτικές οικονομίες.
Η 9η έκθεση Συνοχής της Επιτροπής δείχνει ότι οι οικονομικές ανισότητες παραμένουν μεγάλες σε ολόκληρη την ήπειρο και ιδιαίτερα στα νησιά. Δεν επωφελούνται όλες οι περιοχές από την ίδια αναπτυξιακή δυναμική και υπάρχουν ανισότητες και εντός των κρατών μελών, για παράδειγμα λόγω αναπτυξιακών παγίδων σε ορισμένες περιοχές και κυρίως στα νησιά μας!
Για αυτόν τον λόγο εμείς στην ΕΟΚΕ κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να προωθήσουμε το έργο σας αλλά και να διατηρήσουμε τη νησιωτική ατζέντα στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Ε.Ε. Μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες του τμήματος ECO και της ΕΟΚΕ στο σύνολό της είναι να διασφαλιστεί ότι θα μειωθούν οι ανισότητες μεταξύ των επιπέδων ανάπτυξης των διαφόρων περιοχών και η υστέρηση των λιγότερο ευνοημένων περιοχών και ιδίως των νησιών.
Και αυτό γίνεται έστω με αργά βήματα. Ο νέος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδιος για την συνοχή κ. Φίττο έλαβε από την Πρόεδρο της Επιτροπής Φον ντερ Λάιεν, μετά και την δική μας παραίνεση και πίεση μέσω του ψηφίσματος που υιοθετήσαμε τον Ιούλιο του 2024 για το μέλλον της πολιτικής συνοχής, εντολή ώστε να δώσει ιδιαίτερη έμφαση και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των νησιών της ΕΕ και ειδικότερα σε τομείς όπως οι μεταφορές, το νερό, την διαχείριση των αποβλήτων αλλά και την στέγαση.
Όλοι μαζί θα πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις ώστε να καταφέρουμε στην επόμενη προγραμματική περίοδο να προχωρήσουμε σε ένα Σύμφωνο νησιών στα πρότυπα του αστικού και αγροτικού Συμφώνου. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε περισσότερες και διακριτές πολιτικές για τα νησιά μας και θα δημιουργηθεί ένα πιο οργανωμένο και ξεκάθαρο δίκτυο και πλαίσιο για να προωθούνται τα συμφέροντα των νησιών μας.
Εμείς είμαστε δίπλα σας και θα δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε τα νησιά να είναι στο επίκεντρο της προσοχής της ΕΕ και όχι στο περιθώριο!
Σας ευχαριστώ και πάλι για την τιμή που μου κάνετε»!