Ενόψει της κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου από την Κυβέρνηση, αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιο για τη Φορολογική Πολιτική Χ. Θεοχάρη, όπου του παραδόθηκαν τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος και ακολούθησε συζήτηση, την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου. Την αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα της ΕΣΑμεΑ Β. Κούτσιανο αποτελούσαν το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑμεΑ Δ. Σηφάκης και το στέλεχος της ΕΣΑμεΑ Χριστίνα Σαμαρά, ενώ από πλευράς υπουργείου στη συνάντηση παραβρέθηκε και η γενική γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής Μαίρη Ψύλλα.
Το υπόμνημα που παραδόθηκε στον υφυπουργό και επισυνάπτεται περιέχει τη δέσμη μέτρων και πολιτικών που κρίνεται απαραίτητο να θεσπιστούν για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, καθώς τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με τη μακροχρόνια οικονομική κρίση, την πανδημία, το κύμα ακρίβειας στα προϊόντα, την ενέργεια, τα καύσιμα κ.α., που καθιστούν αδύνατη ακόμα και την κάλυψη των βασικών καθημερινών τους αναγκών. Ιδιαίτερα όταν ληφθεί υπόψη και το δυσβάστακτο πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία τους.
Ο υφυπουργός σημείωσε ότι θα εξετάσει τα θέματα που έθεσε η ΕΣΑμεΑ ενόψει της κατάρτισης του φορολογικού νομοσχεδίου τα οποία προκρίνονται ως δίκαια.
Συνοπτικά τα βασικότερα σημεία του υπομνήματος.
- Απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία από τα τεκμήρια του εισοδήματος. Να μην φορολογείται το τεκμαρτό εισόδημα των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό από 50% και άνω, παρά μόνο το πραγματικό.
- Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για την πρώτη κατοικία όλων των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 50%, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας, καθώς και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
- Λήψη προστατευτικών φορολογικών μέτρων για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα, μέσω της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος γι’ αυτούς, καθώς και της μείωσης κατά 50% της ελάχιστης αμοιβής για τους ελεύθερους επαγγελματίες με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω.
- Απαλλαγή των ελεύθερων επαγγελματιών με αναπηρία από τη φορολόγηση των 10.920 ευρώ.
- Απαλλαγή των άνεργων ατόμων με αναπηρία από τον φόρο του ενοικίου, όταν αυτό αποτελεί τη μόνη πηγή εισοδήματός τους.
- Μείωση του ΦΠΑ στο χαμηλότερο συντελεστή που επιτρέπει η νομοθεσία για τα απαραίτητα βοηθήματα-εργαλεία διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία.
- Επαναφορά του άρθρου 18 του ν. 4172/2013 που προέβλεπε μείωση φόρου από ιατρικές δαπάνες, για τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, καθώς και διεύρυνση αυτού.
- Αύξηση της έκπτωσης από τον επιβαλλόμενο φόρο εισοδήματος των ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67% τουλάχιστον, το οποίο για χρονικό διάστημα πέραν της δεκαετίας πλέον βρίσκεται καθηλωμένο στα 200 ευρώ.
- Διαγραφή χρέους τέλους επιτηδεύματος σε άτομα με αναπηρία 67% και άνω που ασχολούνται με χειροτεχνήματα -καλλιτεχνήματα στο σπίτι και την οριστική απαλλαγή τους για την εφορία.
Ταυτόχρονα η ΕΣΑμεΑ ζητά και την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων που έχουν προκύψει αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν για την απαλλαγή των ατόμων με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας.