Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) χαιρετίζει τη σημερινή ημέρα, την 5η Μάη Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης μαζί με όλους τους φορείς και τις οργανώσεις της.
Περίπου δέκα χρόνια πριν, το ENIL (European Network of Independent Living - Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανεξάρτητης Διαβίωσης) μαζί με το EDF (European Disability Forum), πέτυχαν τη θεσμοθέτηση της σημερινής ημέρας από την ΕΕ.
Η 5η Μάη, είναι ημέρα αφιερωμένη στην Ανεξάρτητη Διαβίωση που αποτελεί μια διαδικασία ενδυνάμωσης και χειραφέτησης, με ίσες ευκαιρίες, δικαιώματα και πλήρη συμμετοχή σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, η ΕΣΑμεΑ αγωνίζεται για την πλήρη άρση όλων των φραγμών που περιορίζουν την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην κοινότητα όπως προβλέπεται ρητά στο άρθρο 19 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και στο ελληνικό Σύνταγμα (Άρθρο 21).
Η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί:
- Τη θέσπιση Εθνικής Στρατηγικής για τη Διαβίωση και Συμπερίληψη στην κοινότητα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις
- Την εκπόνηση Σχεδίου Δημιουργίας Υπηρεσιών στην Κοινότητα που θα υποστηρίζουν τη Διαβίωση και τη Συμπερίληψη
- Τη θέσπιση του θεσμού της Ανεξάρτητης Διαβίωσης στη χώρα και της θέσπισης και ίδρυσης κέντρων ανεξάρτητης διαβίωσης
- Υποστηρίζει την απρόσκοπτη υλοποίηση του θεσμού του προσωπικού βοηθού
Για τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) δίνει στη δημοσιότητα την έκθεση:
«Ο ρόλος της χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υποστήριξη της αποϊδρυματοποίησης σε όλο τον κόσμο: Κάλεσμα για Αλλαγή»
Αυτή η έκθεση, που συντάχθηκε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ανεξάρτητη Διαβίωση (ENIL) για το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF), αποσκοπεί να καθορίσει εάν οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ υποστήριξαν τη διαδικασία αποϊδρυματοποίησης παγκοσμίως κατά την περίοδο 2014 - 2020. Αυτό ουσιαστικά περιλαμβάνει το κλείσιμο των ιδρυμάτων και την ανάπτυξη κοινοτικών υποστηρικτικών δομών και υπηρεσιών και την απαγόρευση ανέγερσης ή ανακαίνισης κλειστών ιδρυμάτων.
Ως ο μεγαλύτερος πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας στον κόσμο, η ΕΕ βρίσκεται στην εξαιρετική θέση να αντιμετωπίσει τον συνεχιζόμενο κοινωνικό αποκλεισμό και τον διαχωρισμό παιδιών, ενηλίκων και ηλικιωμένων ατόμων με αναπηρία σε κλειστά ιδρύματα μακράς διαμονής. Παρά την υιοθέτηση και την ευρεία επικύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (UNCRPD), συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, τα άτομα με αναπηρία σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να ζουν σε ιδρύματα και να βιώνουν φτώχεια, αποκλεισμό από την εκπαίδευσης και την αγορά εργασίας, μεταξύ άλλων.
Η έκθεση πραγματεύεται δύο βασικά ερωτήματα:
- Σε ποιο βαθμό έχει υποστηρίξει η ΕΕ το κλείσιμο ιδρυμάτων και την ανάπτυξη υποδομών υποστήριξης στην κοινότητα, σύμφωνα με το άρθρο 19 (Ανεξάρτητη διαβίωση και συμμετοχή στην κοινότητα) της Σύμβασης;
- Υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ συνέβαλε στη διατήρηση του συστήματος ιδρυματικής περίθαλψης, για παράδειγμα μέσω ανακαίνισης ή κατασκευής ιδρυμάτων;
Ένας άλλος στόχος της έκθεσης είναι να βελτιώσει την κατανόηση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, άλλων χρηματοδοτών, αναπτυξιακών οργανώσεων, ατόμων με αναπηρία και των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων, παρόχων υπηρεσιών και του ευρύτερου κοινού σχετικά με τον ρόλο της ΕΕ στην υποστήριξη της αποϊδρυματοποίησης των ατόμων με αναπηρία παγκοσμίως.
Τέλος η έκθεση παρέχει συστάσεις για αλλαγές που πρέπει να ληφθούν υπόψη για να διασφαλιστεί ότι η χρηματοδότηση που παρέχεται από την ΕΕ βελτιώνει τις ευκαιρίες για τα άτομα με αναπηρία όλων των ηλικιών να απολαμβάνουν το δικαίωμά τους να ζουν ανεξάρτητα και να ζουν στην κοινότητα.