Την έναρξη της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Συνόδου Κορυφής Υψηλού Επιπέδου για την Αναπηρία κήρυξε στο Βερολίνο ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, που διοργανώνεται από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (BMAS), το EDF και τη Γερμανική Συμμαχία για την Αναπηρία, την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου. Στόχος της Συνόδου είναι να ευαισθητοποιήσει και να συζητήσει με εταίρους από την ευρύτερη Ευρώπη τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας χωρίς αποκλεισμούς και της ανθρωπιστικής δράσης, με τη συνεργασία των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία.
Περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα (αγγλικά). Μαζί με τον κ. Βαρδακαστάνη χαιρέτησαν επίσης οι κ.κ. Hubertus Heil, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας και Svenja Schulze, υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας.
Σημεία της ομιλίας του κ. Βαρδακαστάνη (ολόκληρη η ομιλία επισυνάπτεται):
(…) Από την τελευταία φορά που συγκεντρωθήκαμε, ο κόσμος έχει αντιμετωπίσει μεγάλες αλλαγές. Λίγες μέρες μετά την Προ-Σύνοδο Κορυφής του 2022, η Ρωσία ξεκίνησε μία πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πάνω από 11 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί, με περισσότερους από 39.000 αμάχους να σκοτώνονται ή να τραυματίζονται και κρίσιμες υποδομές να έχουν καταστραφεί. Τα άτομα με αναπηρία στην Ουκρανία αντιμετωπίζουν δυσανάλογα εμπόδια, από μη προσβάσιμα καταφύγια έως αποκλεισμό από τα σχέδια εκκένωσης και τις πληροφορίες που σώζουν ζωές.
Αλλού, η συνεχιζόμενη βία στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, με βομβαρδισμούς, αποκλεισμούς και χερσαίες επιθέσεις, με τους άμαχους να δίνουν καταστροφικό φόρο αίματος, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία. Τα παιδιά με αναπηρία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, αντιμετωπίζοντας διαρκή ψυχολογική βλάβη εν μέσω ήδη επισφαλών συνθηκών.
Αυτές οι κρίσεις -σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τις συγκρούσεις σε περιοχές όπως το Σουδάν, η Αϊτή και ο Λίβανος, την οικονομική αστάθεια και τις δημοκρατικές αναταράξεις- υπογραμμίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα του έργου μας (…).
Η σημερινή Περιφερειακή Σύνοδος Κορυφής είναι κάτι περισσότερο από μια συνάντηση - είναι μια έκκληση για δράση. Οι συζητήσεις μας στοχεύουν στην εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία, των κυβερνήσεων, των Ηνωμένων Εθνών, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών. Μαζί, επιδιώκουμε στοχευμένες, συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την προώθηση της συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία, επισημαίνοντας παράλληλα αποτελεσματικά παραδείγματα ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς ατόμων με αναπηρία από όλη την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Αυτή είναι μια ακόμη ευκαιρία για εμάς να απαιτήσουμε δράση, να προωθήσουμε την καινοτομία και να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει στο περιθώριο
Καθώς συμμετέχουμε στον σημερινό διάλογο, ας είμαστε τολμηροί και αταλάντευτοι. Τα αποτελέσματα αυτής της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής θα προετοιμάσουν το έδαφος για ουσιαστική πρόοδο στην παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την αναπηρία το 2025.
Σ.σ.: Οι περιφερειακές προ- Σύνοδοι Κορυφής αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Αναπηρία, δίνοντας ώθηση προς την κύρια εκδήλωση, την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Αναπηρία, και συμβάλλοντας στον μηχανισμό μέσω της συζήτησης και μεταξύ περιφερειών της κινητοποίησης για ισχυρές δεσμεύσεις.
Η πρώτη Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Σύνοδος Κορυφής για την Αναπηρία πραγματοποιήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2022 πριν από την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Αναπηρία 2022.
Η Σύνοδος Κορυφής συζήτησε πώς η διεθνής συνεργασία στην ευρύτερη ευρωπαϊκή περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, της Δυτικής και της Κεντρικής Ασίας, μπορεί να συμπεριλάβει όλα τα άτομα με αναπηρία. Ήταν μια επιτυχημένη εκδήλωση, με 1008 εγγραφές και 637 πραγματικούς συμμετέχοντες από όλα τα μέρη του κόσμου και ιδιαίτερα την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του αναπηρικού κινήματος, της κοινωνίας των πολιτών, δωρητών, κυβερνήσεων, οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και των ομάδων των χωρών τους στην περιοχή.