Ι. Βαρδακαστάνης «Στην ΕΕ χρειαζόμαστε μία αλλαγή παραδείγματος»

Τη συζήτηση υψηλού επιπέδου της ΕΟΚΕ άνοιξε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητα του προέδρου του Τμήματος ECO, σχετικά με την πορεία προς το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ: «Τι είναι σημαντικό για την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών».

Οι προτάσεις της Επιτροπής για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ πρόκειται να υποβληθούν έως τα μέσα του 2025, σε μια κρίσιμη στιγμή αυξημένων εντάσεων μεταξύ των στρατηγικών στόχων της ΕΕ και του μεγέθους και της κατανομής του προϋπολογισμού της.

Εισηγητές της γνωμοδότησης: Elena Calistru, Stefano Palmieri, Κωνσταντίνος Διαμαντουρος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε (η ομιλία επισυνάπτεται):

«Συναντιόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τη σύγκλιση πρωτοφανών προκλήσεων: παγκόσμια αστάθεια, συνέπειες της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, δημογραφικές πιέσεις, αυξανόμενες ανισότητες και ανάγκη για στρατηγική αυτονομία. Ταυτόχρονα, η αξιοπιστία της Ένωσής μας βασίζεται στην ικανότητά της να παρέχει ευρωπαϊκά δημόσια αγαθά - ευημερία, συνοχή, ασφάλεια, βιωσιμότητα - για όλους τους πολίτες της.

Μέσα σε αυτό το απαιτητικό πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή - ως το σπίτι της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών - διαμόρφωσε το όραμα και τις συστάσεις της για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ), κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παρουσιάζουμε τις συστάσεις πολιτικής μας πολύ έγκαιρα, ώστε η Επιτροπή να τις λάβει υπόψη της κατά τη σύνταξη των νομοθετικών προτάσεων που πρέπει να υποβάλει στα μέσα του 2025.

Επιτρέψτε μου να γίνω πολύ σαφής: η κοινωνία των πολιτών ζητά έναν φιλόδοξο, μελλοντικά ασφαλή πολυετή προϋπολογισμό που να ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες. Δεν χρειαζόμαστε μια οριακή προσαρμογή των υφιστάμενων μέσων. Χρειαζόμαστε μια αλλαγή παραδείγματος».

Στη συνέχεια ο κ. Βαρδακαστάνης παρουσίασε τους στόχους της ΕΟΚΕ:

  • Το ΠΔΠ πρέπει να είναι ένα επενδυτικό εργαλείο για τα ευρωπαϊκά δημόσια αγαθά.
  • Η απλούστευση και η προσβασιμότητα της χρηματοδότησης της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας.
  • Η πολιτική συνοχής παραμένει στο επίκεντρο του σχεδίου της ΕΕ.
  • Η ουσιαστική συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών πρέπει να διασφαλιστεί.
  • Ένα δίκαιο και βιώσιμο μοντέλο χρηματοδότησης είναι αδιαπραγμάτευτο

Κλείνοντας ο κ. Βαρδακαστάνης επεσήμανε: «Συνάδελφοι, η Ευρώπη έχει να κάνει μια επιλογή. Το υφιστάμενο καθεστώς δεν αποτελεί επιλογή. Το επόμενο ΠΔΠ πρέπει να αποτελέσει καταλύτη για μετασχηματισμό - ευθυγραμμίζοντας τα χρηματοδοτικά μέσα με το πολιτικό όραμα μιας δίκαιης, πράσινης, ανθεκτικής και ανταγωνιστικής Ευρώπης. Η κοινωνία των πολιτών είναι έτοιμη να παίξει το ρόλο της. Αναμένουμε όμως θάρρος, φιλοδοξία και πραγματική εταιρική σχέση από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Ας αδράξουμε αυτή την ευκαιρία για να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη που αποδίδει - όχι μόνο για τις αγορές ή τα κράτη - αλλά για τους ανθρώπους».

Ομιλητές:

  • Gaetano D'Adamo, Deputy Head of Unit, Multiannual Financial Framework and Chief Economist, Directorate- General for Budget (BUDG), European Commission
  • Zsolt Darvas, Senior Fellow, Bruegel, author of the memo to the commissioner responsible for the European Union budget
  • Lúcio Vinhas de Souza, Director, Economics Department, Businesseurope
  • Ludovic Voet, Confederal Secretary, European Trade Union Confederation, (ETUC)
  • Carlotta Besozzi, Director, Civil Society Europe
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.