Οι γυναίκες με αναπηρία, που αποτελούν το 25,9% των γυναικών στην ΕΕ, αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο βίας - 2 έως 5 φορές περισσότερο από τις υπόλοιπες γυναίκες- και αντιμετωπίζουν φραγμούς στην άσκηση των δικαιωμάτων τους, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Η ενεργός συμμετοχή των γυναικών με αναπηρία στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων κρίνεται απαραίτητη.
Την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης Κάθε Μορφής Βίας κατά των Γυναικών, το EDF δημοσιεύει έναν Οδηγό για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.
Το έγγραφο εστιάζει στο γιατί και πώς μπορεί κάποιος να συνεισφέρει στο έργο της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τη Δράση κατά της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (GREVIO). Το έγγραφο εξηγεί:
- Τι είναι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και η GREVIO
- Γιατί είναι σημαντικά για τις γυναίκες με αναπηρία
- Πώς να συνεισφέρετε στο έργο της GREVIO που καλύπτει την αξιολόγηση της χώρας, τη διαδικασία ειδικής έρευνας και τη συνεισφορά για γενικές συστάσεις
Αυτή η κατευθυντήρια γραμμή ακολουθεί την προηγούμενη εργασία του EDF σχετικά με την παροχή καθοδήγησης στη GREVIO για την αντιμετώπιση της γενικής και της ειδικής κατάστασης των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία που αντιμετωπίζουν βία κατά το έργο της. Στο παρελθόν, το EDF δημοσίευσε επίσης οδηγούς για τον τρόπο συνεργασίας με άλλους φορείς παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως οι επιτροπές CEDAW και CRPD.
Αυτό το έγγραφο στοχεύει να χρησιμεύσει ως πολύτιμος πόρος για κάθε οργανισμό που έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία.
Πληροφορίες για τα ζητήματα των κοριτσιών και των γυναικών με αναπηρία από το EDF.