Παρέμβαση της ΕΣΑμεΑ στη Βουλή για το νομοσχέδιο «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης»

Τις προτάσεις - παρατηρήσεις της ΕΣΑμεΑ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» παρουσίασε ο οργανωτικός γραμματέας της ΕΣΑμεΑ Ι. Λυμβαίος, καταθέτοντας ολοκληρωμένο υπόμνημα (επισυνάπτεται) την Τετάρτη 24 Ιουλίου.

Ο κ. Λυμβαίος παρουσίασε την Ε.Σ.Α.μεΑ., την τριτοβάθμια κοινωνική και συνδικαλιστική οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα, με 30 εθνικές Ομοσπονδίες από κάθε κατηγορίας αναπηρία και χρόνια πάθηση οι οποίες έχουν περισσότερα από 500 μέλη α’ βάθμια σωματεία ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από άτομα με κάθε μορφής αναπηρία, κάθε μορφής χρόνια πάθηση και μέλη των οικογενειών τους, είναι κοινωνικός εταίρος της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας, ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum), που εκπροσωπεί πάνω από 100 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες με αναπηρία και συνεργαζόμενο μέρος του Συντονιστικού Μηχανισμού του άρθρου 69 του Ν.4488/2017.

«Ανακαλώντας, κύριε πρόεδρε, την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 διαπιστώνουμε, δυστυχώς, ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. 

Δεν προβλέπεται πουθενά η δημιουργία περισσότερων δομών, προστατευόμενων διαμερισμάτων και οικοτροφείων στην κοινότητα, η προστατευόμενη εργασία και η συμπερίληψη του ατόμου με ψυχοκοινωνική αναπηρία στην κοινότητα. 

Με άλλα λόγια, αντί να θέσει στο “επίκεντρο” τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην ψυχική τους υγεία, στην ουσία δημιουργεί ένα μηχανισμό οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας με κύρια χαρακτηριστικά την γραφειοκρατία, την πολυπλοκότητα και τον συγκεντρωτισμό εξουσιών στον υποδιοικητή της εκάστοτε Υγειονομικής Περιφέρειας. 

Επιπρόσθετα, η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα σε συνδυασμό με την απουσία αναφοράς ως προς το ρόλο του κράτους στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, εύλογα δημιουργεί ανησυχία για το κατά πόσο οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας θα είναι ποιοτικές και θα παρέχονται πράγματι ισότιμα και δωρεάν σε όλους τους πολίτες.

Για την Ε.Σ.Α.μεΑ. από το 2012, που κυρώθηκε η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες από το ελληνικό κοινοβούλιο με τον ν. 4074, μέχρι και σήμερα, επίκεντρο του αγώνα μας είναι η πλήρης υλοποίηση και παρακολούθησή της Σύμβασης στη χώρα, ενώ ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχοκοινωνική αναπηρία, συνεπώς και η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, αποτελούν ζητήματα πρώτιστης σημασίας στο πλαίσιο υλοποίησης των απαιτήσεων της Σύμβασης, για τα οποία η ΕΣΑμεΑ αγωνίζεται και θα συνεχίσει να αγωνίζεται».

Ο κ. Λυμβαίος παρουσίασε τις προτάσεις της ΕΣΑμεΑ κατά άρθρο (επισυναπτόμενο έγγραφο) και απάντησε στην ερώτηση της βουλευτού κ. Τζούφη (Νέα Αριστερά), σχετικά με την παροχή δημόσιων παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών από την προτεινόμενη οργάνωση με το νομοσχέδιο: «Ευχαριστώ για την σημαντική ερώτηση, κα Τζούφη. Δύο είναι τα σημαντικά θέματα/προβλήματα των δημόσιων παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών, τόσο σε ότι αφορά στα άτομα με αυτισμό, όσο και με ψυχοκοινωνικές αναπηρίες ανηλίκων: 1. Εξαιρετικά μικρός αριθμός δημόσιων εξειδικευμένων δομών παροχής παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών, και ο ακόμα μικρότερος, έως ανύπαρκτος, αριθμός δημόσιων δομών υποστηρικτικών υπηρεσιών και 2. Θέμα συμπληρωματικό που ως πρόβλημα λειτουργεί αθροιστικά, είναι η υποστελέχωση όλου του δημόσιου τομέα της παροχής παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών. Το σ/ν δεν τα λύνει 

 Και όλα αυτά, δηλαδή το τεράστιο έλλειμα δημόσιων δομών (παιδοψυχιατρικής και υποστηρικτικών υπηρεσιών σε άτομα μικρής ηλικίας) και η υποστελέχωση όσων υπάρχουν, έχουν ως αποτέλεσμα την άνθιση του ιδιωτικού κερδοσκοπικού τομέα, την διεύρυνση του ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού τομέα με δομές που δημιουργούν γονείς και οικογένειες η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι μέλη της ΕΣΑμεΑ μέσω της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, την οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών, το αδιέξοδο και την απόγνωση γονέων και οικογενειών, τον στιγματισμό και την περιθωριοποίηση και την ασυλοποίηση τόσο των ιδίων των παιδιών όσο και των οικογενειών τους».

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.