- Press releases
Ο Ι. Βαρδακαστάνης για το μέλλον της πολιτικής συνοχής: «Πολύ σημαντικοί οι επόμενοι μήνες»

Τη δημόσια ακρόαση της ΕΟΚΕ σχετικά με το μέλλον της πολιτικής συνοχής άνοιξε με ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και πρόεδρος του Τμήματος ECO της ΕΟΚΕ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου. Στην ακρόαση μίλησαν επίσης οι κ.κ. Monika Sikora, υφυπουργός Αναπτυξιακών Ταμείων και Περιφερειακής Πολιτικής της Πολωνίας, Nicola De Michelis, αναπληρωτής γενικός διευθυντής Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (ΓΔ REGIO), Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Lubica Karvašová, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ.α.

Η ΕΟΚΕ διοργάνωσε αυτή τη δημόσια ακρόαση για να συζητήσει πώς οι εταίροι της κοινωνίας των πολιτών μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια προσέγγιση προσανατολισμένη στα αποτελέσματα στην πολιτική συνοχής για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Οι αρχές της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και της επιμερισμένης διαχείρισης είναι αντιφατικές ή συμπληρωματικές προς την πολιτική συνοχής με επίκεντρο τα αποτελέσματα; Τα συμπεράσματα αυτής της συζήτησης θα συμβάλουν στη διερευνητική γνωμοδότηση της πολωνικής Προεδρίας με θέμα «Ενίσχυση του προσανατολισμού της πολιτικής συνοχής στα αποτελέσματα μετά το 2027 - προκλήσεις, κίνδυνοι και ευκαιρίες».

Σημεία ομιλίας Ι. Βαρδακαστάνη (ολόκληρη η ομιλία επισυνάπτεται): 

«EOKE, ως το σπίτι της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών, θεωρεί ότι η πολιτική συνοχής είναι και πρέπει να παραμείνει το σημαντικότερο επενδυτικό εργαλείο που συμβάλλει στην εδαφική ανάπτυξη και βασίζεται σε μια προσέγγιση με βάση τον τόπο, την κοινή διαχείριση και την αρχή της εταιρικής σχέσης. Προσθέτουμε επίσης την προσέγγιση με βάση τον άνθρωπο, καθώς πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πολιτική συνοχής είναι προς όφελος των πολιτών της ΕΕ και ότι κανείς δεν πρέπει να μείνει στο περιθώριο. 

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι προσεχείς μήνες θα είναι πολύ σημαντικοί για το μέλλον της πολιτικής συνοχής και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι γενικές αρχές της πολιτικής συνοχής θα παραμείνουν σταθερές.

Ταυτόχρονα, ζητάμε νέα κίνητρα για την πολιτική συνοχής. Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι το φάσμα των μέσων και των προσεγγίσεων θα πρέπει να διευρυνθεί, να εκσυγχρονιστεί ή να αναθεωρηθεί, ώστε να οικοδομηθεί μια ισχυρή, αποτελεσματική, ευέλικτη και ανανεωμένη πολιτική συνοχής, η οποία θα επικεντρωθεί περισσότερο στις ικανότητες, στους διαπεριφερειακούς δεσμούς, στην αποδοτικότητα των αποτελεσμάτων και στις ευκαιρίες για τους δικαιούχους πέραν των επενδύσεων.

 Προχωρώντας στο περιεχόμενο της διερευνητικής γνωμοδότησης που μας ζήτησε η πολωνική Προεδρία, θα ήθελα να τονίσω ότι η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η προσέγγιση με βάση τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντική- για παράδειγμα, θεωρεί ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να τίθενται σαφώς καθορισμένοι στόχοι και αποτελέσματα, να ορίζονται δείκτες για τη μέτρηση της επίτευξης των ορόσημων και των στόχων, να υποβάλλονται τακτικά εκθέσεις σχετικά με τις επιδόσεις των έργων, να εξαρτώνται οι χρηματοδοτικοί όροι από την επίτευξη των σταθμών και των στόχων, αλλά και να είναι ευέλικτοι και προσαρμόσιμοι στις νέες συνθήκες. Η εστίαση στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των επιτευχθέντων αποτελεσμάτων είναι επίσης πολύ σημαντική».

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.