Οδηγός για την αξιολόγηση της εφαρμογής των κριτηρίων της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και της προσβασιμότητας στα έργα των συγχρηματοδοτούμενων Πράξεων

Πρόλογος από τον πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ.

Ο «Οδηγός για την αξιολόγηση της εφαρμογής των κριτηρίων της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και της προσβασιμότητας στα έργα των συγχρηματοδοτούμενων Πράξεων», ο οποίος απευθύνεται στις Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης, στις Ειδικές Υπηρεσίες Εφαρμογής και στους Ενδιάμεσους Φορείς Διαχείρισης, έχει ως στόχο την ενίσχυση της ικανότητάς τους να προωθούν αλλά και να παρακολουθούν την ενσωμάτωση της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις φάσεις υλοποίησης των Πράξεων που αξιοποιούν πόρους από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. 

Στον Οδηγό περιγράφονται κατευθύνσεις για την παρακολούθηση χρηματοδοτούμενων πράξεων πλην κρατικών ενισχύσεων (πράξεις επιχειρηματικότητας κ.λπ.) και για την αξιολόγηση της «μη διάκρισης λόγω αναπηρίας» και της «προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία»[1] σε δράσεις και εκροές συγχρηματοδοτούμενων Πράξεων, στη βάση των αρχών και των επιταγών της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με τον ν.4074/2012 (ΦΕΚ Α΄ 88/11.04.2012).

Ο Οδηγός παρουσιάζει τεχνικές και αναλυτικές οδηγίες για τον έλεγχο δράσεων και παραδοτέων συγχρηματοδοτούμενων Πράξεων, ώστε να εντοπίζονται περιπτώσεις που παρουσιάζουν στοιχεία διάκρισης ή/και κενά προσβασιμότητας, είτε φυσικής/συμβατικής (π.χ. σε υποδομές, υπηρεσίες και μηχανισμούς) είτε ηλεκτρονικής/ψηφιακής (π.χ. σε ιστοσελίδες, εφαρμογές φορητών συσκευών, λογισμικά, ηλεκτρονικές υπηρεσίες και εξοπλισμούς).

 Η χρήση του παρόντος Οδηγός στην πράξη είναι πάνω από όλα ουσιαστική καθότι πλέον «δεν έχουμε την πολυτέλεια να χρηματοδοτούμε νέα εμπόδια προσβασιμότητας[2]» και «κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω[3]», συμπεριλαμβανομένων των συμπολιτών μας με αναπηρία.

Ιωάννης Βαρδακαστάνης
Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία



[1] Στη λογική των κριτηρίων «Εξασφάλιση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία» και «Προαγωγή της ισότητας ανδρών και γυναικών και της μη διάκρισης» ‒βλ. 2η ομάδα κριτηρίων του «Οδηγού Αξιολόγησης Αιτήσεων Χρηματοδότησης Πράξεων (πλην κρατικών ενισχύσεων) συγχρηματοδοτούμενων από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του στόχου “Επενδύσεις στην Ανάπτυξη και την απασχόληση”».

[2] https://www.edf-feph.org/events-slug/we-cant-afford-to-fund-more-barriers-do-eu-funds-support-accessibility-in-europe-advocacy-event-in-the-european-parliament.

[3] https://www.un.org/uk/desa/leaving-no-one-behind-persons-disabilities-and-sdgs



Ο Οδηγός εκπονήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες για τη διασφάλιση της συμβατότητας των συγχρηματοδοτούμενων Πράξεων με τις απαιτήσεις του Κανονιστικού Πλαισίου των ΕΔΕΤ για την αναπηρία», η οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Τεχνική Βοήθεια 2014-2020», Άξονες Προτεραιότητας 1-7, Ειδικός Στόχος 1: «Ενίσχυση των συστημάτων και των διαδικασιών διοίκησης και συντονισμού της εφαρμογής των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων». Η Πράξη, την υλοποίηση της οποίας έχει αναλάβει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ταμείο Συνοχής.


ΕΚΔΟΣΗ (ΑΝΑΘΕΤΩΝ)

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.)
Κεντρικά γραφεία: Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 236, Τ.Κ. 16341, Ηλιούπολη
Τηλ.: 210 9949837 - Fax: 210 5238967
E-mail: esaea@otenet.gr - Ιστοσελίδα: esamea.gr


ΕΚΠΟΝΗΣΗ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ (ΑΝΑΔΟΧΟΣ)

Europraxis μ.ΙΚΕ
Δ/νση: Βέργας 4, Τ.Κ. 17673 Καλλιθέα
Τηλ.: 210 9521313 - Fax: 210 9521318
E-mail: info@euro-praxis.com - Ιστοσελίδα: euro-praxis.com


© Ε.Σ.Α.μεΑ., 2022

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μέρους ή όλου του Οδηγού μόνο κατόπιν γραπτής άδεια του εκδότη και εφόσον συνοδεύεται από την ένδειξη της πηγής.


We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.