Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

5.7.2022: ΥΠΕΝ/ΕΣΠΑΕΝ/69050/990. Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ ΕΣΠΑΕΝ/61929/864/15.06.2022 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Προκήρυξη του προγράμματος “Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή” που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 20142020» (Β' 3099)

Παράταση δόθηκε για τις αιτήσεις για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή», που αφορά στην επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών. Πλέον αιτήσεις μπορούν να κάνουν οι δικαιούχοι μέχρι το τέλος της εβδομάδας και συγκεκριμένα την Παρασκευή 8 Ιουλίου.

Οι αιτήσεις για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών αρχικά ήταν προγραμματισμένο να σταματήσουν την Τρίτη 5 Ιουλίου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ΦΕΚ:

«Αιτήσεις χρηματοδότησης από δυνητικούς ωφελούμενους μπορούν να υποβάλλονται από την Τρίτη 21/06/2022 και μέχρι την Παρασκευή 08/07/2022.

Μετά την παρέλευση της καταληκτικής προθεσμίας και για τρεις (3) ακόμα ημέρες, θα παρέχεται η δυνατότητα υποβολής καταχωρημένων αιτήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Στο διάστημα αυτό δεν θα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ή ακύρωσης αίτησης. Ακολουθεί η αξιολόγηση, κατάταξη των αιτήσεων και η ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων».

Το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» έχει δεχθεί -σύμφωνα με πληροφορίες- σχεδόν 800.000 αιτήσεις από ενδιαφερόμενους, ωστόσο, εκπτωτικό κουπόνι θα λάβουν τελικά μόνο 350.000, όπως έχει πει ήδη από τις αρχές Μαΐου, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ένα point system θα καθορίσει το ύψος της έκπτωσης -από 30% έως 50%- στον κάθε δικαιούχο, σύμφωνα με εισοδηματικά κριτήρια:

1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ - Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ - Θα λάβουν το 45% της αξίας
3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ - Θα λάβουν κουπόνι 35%
4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ - Θα λάβουν το 30%
Επίσης, θα υπάρξουν κοινωνικά κριτήρια, και έτσι άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ), πολύτεκνοι, πολίτες με χαμηλά εισοδήματα και μονογονεϊκές οικογένειες θα προηγηθούν.

Στη συνέχεια, όσες αιτήσεις υποβάλλονται επιτυχώς, κατατάσσονται ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Κάθε αίτηση που λαμβάνει μία συνολική βαθμολογία, η οποία προκύπτει από τις επιμέρους βαθμολογίες των κριτηρίων αξιολόγησης/βαθμολόγησης.
Μετά την καταληκτική ημέρα και ώρα υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης, όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί επιτυχώς και βαθμολογηθεί, κατατάσσονται σε πίνακες επιλέξιμων και επιλαχουσών αιτήσεων ανά Περιφέρεια ως εξής:
(1) Οι αιτήσεις της συγκεκριμένης Περιφέρειας κατατάσσονται, ξεκινώντας από αυτή με τη μεγαλύτερη βαθμολογία και προχωρώντας με φθίνουσα σειρά κατάταξης, είτε μέχρι εξαντλήσεως της διαθέσιμης δημόσιας δαπάνης του Προγράμματος για τη συγκεκριμένη Περιφέρεια, είτε μέχρι της κάλυψης του συνόλου των αιτήσεων εφόσον επαρκεί η δημόσια δαπάνη της Περιφέρειας αυτής. Οι αιτήσεις αυτές εντάσσονται στον πίνακα επιλέξιμων προς χρηματοδότηση αιτήσεων της συγκεκριμένης Περιφέρειας.

(2) Στην περίπτωση που ενταχθούν όλες οι αιτήσεις στον πίνακα επιλέξιμων αιτήσεων χωρίς να καλυφθεί το σύνολο της δημόσιας δαπάνης, το πλεονάζον ποσό χρησιμοποιείται για την επιχορήγηση επιλαχουσών αιτήσεων άλλων Περιφερειών.

(3) Στην περίπτωση που εξαντληθεί η διαθέσιμη δημόσια δαπάνη της Περιφέρειας, οι πλεονάζουσες αιτήσεις εντάσσονται στον πίνακα επιλαχουσών αιτήσεων της συγκεκριμένης περιφέρειας και δύναται να χρηματοδοτηθούν εφόσον:

αυξηθεί η δημόσια δαπάνη της συγκεκριμένης Περιφέρειας με μεταγενέστερη απόφαση,
αποδεσμευθεί δημόσια δαπάνη λόγω μη χρήσης κάποιας επιταγής ή εξαργύρωσής της σε χαμηλότερη αξία από την προβλεπόμενη (αποδέσμευση κονδυλίων).
Όλες οι προθεσμίες μετά την αίτηση
Ενστάσεις μπορούν να γίνουν εντός 7 ημερολογιακών ημερών από τις 5 Ιουλίου.
Αγορές με τη χρήση επιταγών θα γίνονται μέχρι και την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 (ορόσημο λήξης αγορών).
Αντίστοιχα, οι παραδόσεις παλαιών συσκευών προς ανακύκλωση από τους ωφελούμενος στους εμπόρους μπορούν να γίνονται έως και την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022.
Δυνατότητα επιστροφών/ακυρώσεων συναλλαγών μπορούν να πραγματοποιούνται έως την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022. Εντός του ίδιου διαστήματος επιτρέπεται κατ' εξαίρεση η αγορά νέων συσκευών (νέα εξαργύρωση) μόνο για τις επιταγές που ακυρώθηκαν μετά το ορόσημο λήξης αγορών.


Λοιπά σχετικά αρχεία:

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis