Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Σε αυτή την ενότητα θα βρείτε συγκεντρωμένες αναφορές σε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες δράσεις και αποτελέσματα της Συνομοσπονδίας.

 

Νέος Οδηγός της Καβάλας με πληροφορίες προσβασιμότητας για κάτοικους & επισκέπτες με μειωμένη κινητικότητα

Εξώφυλλο του Οδηγού

Ο παρών Οδηγός παρουσιάζει αξιοθέατα, υπηρεσίες και διευκολύνσεις που θα βρείτε στην πόλη της Καβάλας με αναλυτικές πληροφορίες για τη φιλικότητα και την προσβασιμότητά τους για τις διάφορες κατηγορίες αναπηρίας. Οι πληροφορίες αυτές, οι οποίες συλλέχθηκαν μεθοδικά με αυτοψίες στο πεδίο, απευθύνονται σε όλους, είτε την επισκέπτονται για πρώτη φορά, είτε ζουν εδώ.

Οι εν λόγω αυτοψίες από ειδικά εκπαιδευμένους επιθεωρητές σε συνεργασία με εκπροσώπους του τοπικού αναπηρικού κινήματος δεν είχαν ως στόχο να πιστοποιήσουν την προσβασιμότητα των ελεγχόμενων υποδομών σύμφωνα με σχετικά πρότυπα και οδηγίες προσβασιμότητας. Με γνώση της ποικιλομορφίας των αναγκών των ατόμων με αναπηρία, σκοπός των επιθεωρήσεων ήταν να καταγραφούν μεθοδικά οι υφιστάμενες συνθήκες πρόσβασης, με αναφορά σε συγκεκριμένες μετρήσεις όπου κρίθηκε απαραίτητο, ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος/αναγνώστης να έχει στη διάθεσή του τα απαραίτητα στοιχεία που θα του επιτρέψουν να εκτιμήσει ο ίδιος αν οι προτεινόμενες επιλογές είναι ή όχι κατάλληλες για την προσωπική του εξυπηρέτηση και ασφάλεια.

Ο Οδηγός αυτός ευελπιστούμε να προσελκύσει και να διευκολύνει τον καθένα σας ξεχωριστά να επισκεφτείτε και να απολαύσετε χωρίς εμπόδια την Καβάλα. Να γνωρίσετε τις μοναδικές της παραδόσεις, τα τοπικά προϊόντα, τα ήθη και έθιμα, τα πολιτιστικά ενδιαφέροντα και την απαράμιλλη φυσική ομορφιά περιοχής και να την αγαπήσετε όπως της αξίζει.

Επισημαίνεται ότι ο παρών οδηγός υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου Καβάλας και ως εκ τούτου εστιάζει κυρίως στην Περιοχή Παρέμβασης της Στρατηγικής, δηλαδή στις συνοικίες Αγίου Ιωάννη, κέντρου, Αγίου Νικολάου και Παναγιάς, το μεγαλύτερο μέρος των συνοικιών Αγίου Παύλου και Αγίου Γεωργίου και ένα μικρό́ μέρος της συνοικίας «Σούγιολου». Εντούτοις, ιδιαίτερα σημαντική́ είναι η σύνδεση της Περιοχής Παρέμβασης με σημαντικές περιοχές του δήμου, όπως ο αρχαιολογικός χώρος Φίλιππων και το βαπτιστήριο της Λυδίας.

Ο Οδηγός διατίθεται ελεύθερα σε μορφή προσβάσιμου ηλεκτρονικού εντύπου (έτοιμη προς συμβατική εκτύπωση), καθώς και διάφορες εναλλακτικές προσβάσιμες ψηφιακές μορφές, όπως σε μορφή για άτομα με μειωμένη όραση (LargePrint), σε μορφή έτοιμη προς εκτύπωση Braille, σε ακουστική μορφή, κ.λπ.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή


Ιστοσελίδα της Πράξης «Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας» της ΕΣΑμεΑ

Στιγμιότυπο της αρχικής σελίδας του paratiritirioanapirias.gr

Από την 1η Μαρτίου 2018, έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία στη διεύθυνση paratiritirioanapirias.gr η Ιστοσελίδα της Πράξης «Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας» της ΕΣΑμεΑ, ώστε να έχετε συνεχή ενημέρωση για την πρόοδο, τις δράσεις και τα αποτελέσματα του έργου. 

Η Ιστοσελίδα παρουσιάζει πληροφορίες για την Πράξη στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η περιγραφή του έργου και των υποέργων του, πληροφορίες για την πρόοδο και τα αποτελέσματα του έργου, νέα, δημοσιεύσεις και ενημερωτικά δελτία του έργου, πληροφορίες για προσκλήσεις και προκηρύξεις του έργου, καθώς και ανακοινώσεις και πληροφορίες για εκδηλώσεις και συναντήσεις στο πλαίσιο του έργου.


Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Τουριστικός Οδηγός των Δήμων Αγίας Νάπας στην Κύπρο και Ρεθύμνης στην Κρήτη με πληροφορίες προσβασιμότητας για όλους

Τουριστικός Οδηγός με πληροφορίες Προσβασιμότητας

Στα πλαίσια του Διασυνοριακού Προγράμματος «Ρέθυμνο – Αγία Νάπα: Καθολικά Προσβάσιμες Πόλεις», το οποίο ολοκληρώθηκε επιτυχώς στις 31 Μαρτίου 2015, η Ε.Σ.Α.μεΑ. δημιούργησε έναν Τουριστικό Οδηγό που παρουσιάζει τον Δήμο Αγίας Νάπας και τον Δήμο Ρεθύμνης, δύο αδελφοποιημένους δήμους και παγκοσμίου φήμης τουριστικούς προορισμούς στην Κύπρο και στην Ελλάδα, εστιάζοντας σε πληροφορίες που είναι χρήσιμες και απαραίτητες για επισκέπτες με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

 

Ο Οδηγός διανέμεται δωρεάν, μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων, από τους Δήμους σε έντυπη μορφή καθώς και σε διάφορες εναλλακτικές προσβάσιμες μορφές, όπως σε μορφή Braille, στη νοηματική γλώσσα, κ.λπ. Δείτε εδώ την έντυπη έκδοση του Οδηγού. 

Η έντυπη έκδοση είναι περιληπτική και για αυτό συνιστάται η χρήση του σε συνδυασμό με την πλήρη, διαδικτυακή, διαδραστική έκδοση του Οδηγού. Σε αυτήν, διαλέγοντας το Δήμο που σας ενδιαφέρει (Δήμος Αγίας Νάπας, Δήμος Ρεθύμνης) θα βρείτε εκτενή παρουσίαση των δήμων με αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την προσβασιμότητα τους, με διαδραστικούς χάρτες, λεπτομερείς εκθέσεις αυτοψιών, και φωτογραφικό υλικό, καθώς και με πληροφορίες σχετικά με τις γύρω περιοχές, οι οποίες δεν έχουν συμπεριληφθεί σε αυτήν τη σύντομη έκδοση.

 

Ο Οδηγός δημιουργήθηκε από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία στην Ελλάδα, για την Πράξη «Αγία Νάπα - Ρέθυμνο: Καθολικά Προσβάσιμες Πόλεις», στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013». Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του έργου: www.prosvasimes-poleis.eu.


Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Ηλεκτρονική Δικτύωση Ωφελουμένων της Πράξης «Πρόσβαση στον Τουρισμό Ώθηση στην Εργασία» με Εργοδότες

Λογότυπο της πράξης

Πρόκειτai για μια νέα εφαρμογή για την ηλεκτρονική δικτύωση με τοπικούς και παραγωγικούς φορείς, μέσω της οποίας επιδιώκεται η προώθηση στον τριτογενή τομέα, και ειδικότερα στον κλάδο της παροχής τουριστικών υπηρεσιών, της απασχόλησης 100 ανέργων με αναπηρία που διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής.

Αν αναζητείτε εργασία, μπορείτε να δημιουργήσετε το προφίλ σας, να συμπληρώσετε βιογραφικό σημείωμα και να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες για προσφερόμενες θέσεις εργασίας.

Αν είστε εργοδότης, μπορείτε να προσφέρετε θέσεις εργασίας και να αναζητήσετε το προσωπικό που χρειάζεστε.

Μεταφορά στην ιστοσελίδα της εφαρμογής Ηλεκτρονικής Δικτύωσης Ωφελουμένων με Εργοδότες.

 

Η εν λόγω εφαρμογή παράχθηκε στο πλαίσιο της Πράξης: «Πρόσβαση στον Τουρισμό - Ώθηση στην Εργασία: Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ανέργους-ες με αναπηρία στον τουριστικό κλάδο της Περιφέρειας Αττικής», η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης 3: «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» της Κατηγορίας Παρέμβασης 1: «Πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού», του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 4: «Πλήρης ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.


Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Σημαντική έρευνα για τα άτομα με αναπηρία από την ΚΑΠΑ RESEARCH

Εξώφυλλο της έρευνας

Η ΚΑΠΑ RESEARCH Α.Ε., μεταξύ 31 Οκτωβρίου και 21 Νοεμβρίου 2013, διεξήγαγε πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης για τα άτομα με αναπηρία, για λογαριασμό της ΕΣΑμεΑ.

Η συλλογή των στοιχείων έγινε με την μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Στην έρευνα συμμετείχαν 4.506 άτομα, πανελλαδικά, με αναλογική κατανομή στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Δείτε εδώ τα Βασικά Συμπεράσματα της έρευνας.


Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Εγχειρίδια για την εκπαίδευση αιρετών στελεχών και εργαζομένων του αναπηρικού κινήματος στον σχεδιασμό πολιτικής για θέματα αναπηρίας

Εγχειρίδια

Στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο «ΕΣΠΑ 2007-2013», η Ε.Σ.Α.μεΑ. υλοποιεί Έργο με τίτλο: «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΑΠ 7,8,9», το οποίο εντάσσεται στο Ε.Π. «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ». Στο πλαίσιο του έργου αυτού, υλοποιούνται οι εκπαιδευτικές δράσεις: «Πρόγραμμα εκπαίδευσης αιρετών στελεχών και εργαζομένων του αναπηρικού κινήματος στον σχεδιασμό πολιτικής για θέματα αναπηρίας» (Υποέργο 1 Δράση 1) συνολικής διάρκειας 200 ωρών και «Πρόγραμμα εξειδίκευσης αιρετών στελεχών και εργαζομένων του αναπηρικού κινήματος στον σχεδιασμό πολιτικής για θέματα αναπηρίας» (Υποέργο 1 Δράση 2) συνολικής διάρκειας 50 ωρών.

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών εκπονήθηκε μία σειρά εγχειριδίων, η οποία περιλαμβάνει: ένα συλλογικό τόμο με τίτλο: «Σχεδιάζοντας πολιτική σε θέματα αναπηρίας» και έξι εγχειρίδια όπου εξειδικεύονται οι θεματικές ενότητες: Απασχόληση, Εκπαίδευση, Προσβασιμότητα, Υγεία – Πρόνοια, Ηλεκτρονική προσβασιμότητα, Τοπικά σχέδια δράσης για την αναπηρία.

Δείτε εδώ τα εγχειρίδια που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών αυτών δράσεων:


Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Πιλοτική Μελέτη Προσβασιμότητας στον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Το Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης

Στο πλάισιο του Έργου «Προσβασιμότητα για Όλους - Accessibility for All» με διακριτικό τίτλο A4ALL, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Βουλγαρία 2007 – 2013, Άξονας Προτεραιότητας 1: Ποιότητα Ζωής, Θεματική Προτεραιότητα 1.3: Συνεργασία και Δικτύωση για την Υγεία και των θεμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας, εκπονήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα Μελέτη με αντικείμενο την προσβασιμότητα των πάσης φύσεως υποδομών και υπηρεσιών, συμβατικών και ηλεκτρονικών, για τα άτομα με αναπηρία στον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Για τα άτομα με αναπηρία, η προσβασιμότητα των υποδομών, υπηρεσιών και αγαθών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αυτονομία και την ισότιμη συμμετοχή τους στα κοινωνικό-οικονομικά δρώμενα. Όμως, παρά την πρόοδο στο θεσμικό πλαίσιο και τις πολιτικές σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, η προσβασιμότητα απέχει πολύ από το να είναι διασφαλισμένη.

Με βάση την αυτονόητη οριζόντια διασφάλιση της προσβασιμότητας σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από τα μικρότερα κοινωνικά κύτταρα, τις τοπικές κοινωνίες, με τη Μελέτη επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένα χρήσιμο εργαλείο εντοπισμού και άρσης των εμποδίων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία σε τοπικό επίπεδο και παράλληλα προώθησης τοπικών πολιτικών για την προσβασιμότητα, με τελικό στόχο την ανάπτυξη κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες και τα αποτελέσματα της Πιλοτικής Μελέτης Προσβασιμότητας στον Δήμο Αλεξανδρούπολης.


Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Οδηγός Προσβάσιμων Ψυχαγωγικών Δραστηριοτήτων στην Ελλάδα

Οδηγος Προσβασιμων Ψυχαγωγικων Δραστηριοτητων στην Ελλαδα

Ο οδηγός παρέχει πληροφορίες προσβασιμότητας για χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγικής δραστηριότητας των Νομών της Ελλάδας, όπως Ξενοδοχεία, Χώρους εστίασης, Κέντρα διασκέδασης, Θέατρα και Κινηματογράφους, Παραλίες και Οργανωμένες πλαζ, Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους, Εκκλησίες και άλλους Θρησκευτικούς χώρους, Αθλητικές Εγκαταστάσεις, Λιμάνια, Αεροδρόμια και άλλες Υποδομές, Συλλόγους ΑμεΑ, Νοσοκομεία και Κέντρα υγείας, κ.ά. Περισσότερες πληροφορίες για τον Οδηγό εδώ.

Η Έντυπη έκδοση του Οδηγού διανέμεται δωρεάν από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Η Ηλεκτρονική έκδοση είναι διαθέσιμη online εδώ και είναι προσβάσιμη για χρήστες με αναπηρία.


Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis