Κατηγορία: Βουλή

Αθήνα: 19/03/2010

ΠΡΟΣ:
κ. Γ. Παπανδρέου Πρωθυπουργό της Χώρας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Μέλη Υπουργικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης
- κ. Η. Πλασκοβίτη, Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Οικονομικών
- κ. Γεωργακόπουλο, Γεν. Γρ/τέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων
- κ. Ηλία Πεντάζο, Γεν. Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής
- Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής
- Υποεπιτροπή για τα θέματα ατόμων με αναπηρία, Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων
- Φορείς – Μέλη Ε.Σ.ΑμεΑ & Φορείς Μέλη Αυτών


""Άδικες οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις για τα άτομα με αναπηρία. Η Ε.Σ.ΑμεΑ. ζητάει την παρέμβαση σας για να συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομικών" "


Κύριε Πρωθυπουργέ,
Άδικες και ενάντια στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και του Κράτους δικαίου είναι οι νέες ρυθμίσεις του υπό συζήτηση φορολογικού νομοσχεδίου που αφορούν στα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειες τους.

Εν’ όψει του νέου φορολογικού νομοσχεδίου τα άτομα με αναπηρία ζήτησαν από εσάς και τον Υπουργό Οικονομικών μέτρα προστασίας, τα οποία θα αντιστάθμιζαν τις μειώσεις που σημειώθηκαν στα ήδη πενιχρά εισοδήματα τους εξαιτίας των νέων εισοδηματικών μέτρων και αντί αυτού εισπράττουν με τον πιο άδικο τρόπο μέτρα τιμωρίας. Γιατί μόνο μέτρα τιμωρίας μπορούν να χαρακτηριστούν οι ρυθμίσεις που περικόπτουν φοροαπαλλαγές, οι οποίες ισχύουν χρόνια τώρα και αφορούν σε βαριές και μόνιμες κατηγορίες αναπηρίας.

Δυστυχώς, τέτοιου είδους ρυθμίσεις έρχονται σε άμεση ρήξη με τις διαβεβαιώσεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών κ. Η. Πλασκοβίτη ότι δεν θα θιγούν οι ισχύουσες ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.ΑμεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη μετά από πρωτοβουλία του τελευταίου.
Οι «δίκαιες αλλαγές» αυτού του φορολογικού νομοσχεδίου, που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης, ελήφθησαν, όπως αναφέρει ο Υπουργός, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 30 και πλέον φορέων σε δεκάδες ομάδες εργασίας για το θέμα αυτό. Μόνο που σε καμία από αυτές τις ομάδες εργασίας δεν εκλήθη να συμμετάσχει η Ε.Σ.ΑμεΑ. η οποία εκπροσωπεί το 10% του ελληνικού πληθυσμού.
Αυτό που συμβαίνει είναι πραγματικά αδιανόητο. Τα άτομα με αναπηρία και οικογένειες τους είναι αυτοί που βρίσκονται διαχρονικά στο περιθώριο της κοινωνίας. Είναι αυτοί που στις πλάτες τους σηκώνουν την αδυναμία της Πολιτείας να τους παρέχει έστω και τις στοιχειώδεις κοινωνικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες. Και όμως, αυτή τη στιγμή τιμωρούνται λες και είναι αυτοί που ευθύνονται για τις οικονομικές σπατάλες και τον κατήφορο της ελληνικής οικονομίας.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Αρνούμαστε να πιστέψουμε ότι αποτελεί πολιτική επιλογή η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση των ατόμων με αναπηρία. Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι το τελικό φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή ερήμην των ατόμων με αναπηρία.
Ζητούμε άμεση συνάντηση του Προέδρου και των μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ε.Σ.ΑμεΑ. μαζί σας και με τον Υπουργό Οικονομικών. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η παρουσία σας, ζητούμε με δική σας παρέμβαση να καθοριστεί συνάντηση της Ε.Σ.ΑμεΑ. με τον Υπουργό Οικονομικών τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010 και ώρα 09:00 στο Υπουργείο Οικονομικών.
Όπως και να έχει εμείς διαμηνύουμε ότι θα είμαστε εκεί. Περιμένουμε με τις ενέργειες της Κυβέρνησης σας να γίνει σαφές ότι η κοινωνική δικαιοσύνη δεν ερμηνεύεται κατά το δοκούν.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΛΡΟΣ
Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΡ. ΠΑΝΑΝΟΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή