Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Βουλή

Αθήνα: 04/03/2010

ΠΡΟΣ:
κ. Γιώργο Παπανδρέου, Πρωθυπουργό της χώρας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Πρόεδρο και Μέλη της Βουλής των Ελλήνων
- κ. Θ. Πάγκαλο, Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης
- Μέλη Υπουργικού Συμβουλίου
- Συνδικαλιστικές και Κοινωνικές Οργανώσεις
- Φορείς – μέλη της Ε.Σ.Α.μεΑ. και μέλη αυτών
- ΜΜΕ


""«Κύριε Πρωθυπουργέ, είμαστε και εμείς εδώ. Ασφαλώς να σωθεί η Ελλάδα, αλλά με τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής υπερηφάνειας των Ελληνίδων και Ελλήνων με αναπηρία»" "


Κύριε Πρωθυπουργέ,

Την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010, η κυβέρνησή σας ανακοίνωσε τα πιο επώδυνα ίσως οικονομικά και κοινωνικά μέτρα που έχουν ληφθεί από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Αναλάβατε δε την πρωτοβουλία να καλέσετε στο Μέγαρο Μαξίμου τους Προέδρους των μεγάλων συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων της χώρας για να τους παρουσιάσετε τα μέτρα, δίνοντας τους την ευκαιρία να εκφράσουν τις θέσεις τους για αυτά. Εμείς δεν κληθήκαμε εκεί. Ελπίζουμε να είναι παράλειψη των υπηρεσιών του γραφείου σας. Αντικειμενικά όμως αυτό αποτελεί μια μορφή αποκλεισμού, την οποία δεν βιώναμε όσο ήσασταν στην αντιπολίτευση.

Όπως είναι γνωστό, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία εκπροσωπεί το 10% του ελληνικού λαού και έπρεπε αυτό να έχει ληφθεί υπόψη. Είναι καθολικά αναγνωρισμένο το γεγονός, ότι τα άτομα με αναπηρία είναι μία από τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της χώρας, που βιώνει κάθε μέρα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της διακρίσεις, ανισότητες και αποκλεισμούς.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Τα άτομα με αναπηρία, με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο πάντοτε βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή των εθνικών, εθνικοαπελευθερωτικών και κοινωνικών αγώνων του λαού μας. Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους γνωρίζουν πολύ καλά τι θα πει άνιση μεταχείριση, αποκλεισμός, φτώχεια, κοινωνική καταφρόνια. Έχουμε συναίσθηση των ευθυνών μας ως πολίτες για το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα. Άλλωστε, δε ζητούμε παρά το αυτονόητο. Θεωρούμε όμως ότι ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, η ελληνική πολιτεία, μέσω της κυβέρνησης σας, έχει ύψιστο χρέος απέναντι στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αυτής της χώρας.

Τα μέτρα που ανακοινώσατε πλήττουν σκληρά και αδυσώπητα τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Τα άτομα με αναπηρία δεν ανήκουν στους έχοντες και κατέχοντες αυτής της χώρας. Τα άτομα με αναπηρία είναι βιοπαλαιστές που προσπαθούν να σταθούν όρθιοι με αξιοπρέπεια και με κοινωνική υπερηφάνεια Τα μέτρα που ανακοινώσατε μειώνουν σημαντικά, με έμμεσο ή άμεσο τρόπο, τα πενιχρά εισοδήματα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Θα περίμενε κανείς πως από αυτά τα μέτρα θα εξαιρούνταν τα άτομα με αναπηρία.

Λογάριασε ποτέ κανείς σε αυτήν τη χώρα το κόστος διαβίωσης λόγω αναπηρίας; Διαθέτει αυτή η χώρα κοινωνικές δομές στήριξης και υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους; Ακόμη και οι ελάχιστες που υπάρχουν βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης. Άτομα με αναπηρία κινδυνεύουν να επιστρέψουν στα ιδρύματα, γιατί αυτό το άθλιο και ανήμπορο κράτος δεν μπορεί να συνεχίσει την απασχόληση 78 υπαλλήλων που εργάζονται σε αυτές τις δομές.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αναμφίβολα αναγνωρίζουμε ότι δίνετε μία τιτάνια μάχη για την αξιοπιστία της χώρας, για την ανάκτηση του κύρους της, για την ευπρόσωπη παρουσία της στην Ευρώπη και στον κόσμο. Σας ζητούμε με το ίδιο πάθος που έχετε χειριστεί αυτήν την υπόθεση, να θέσετε σε κίνηση άμεσα μέτρα υποστήριξης των πιο φτωχών Ελλήνων και Ελληνίδων. Σας ζητούμε να εφαρμοστεί άμεσα ένα πρόγραμμα κοινωνικής υποστήριξης και κοινωνικής προστασίας των Ελληνίδων και Ελλήνων με αναπηρία στους τομείς της παιδείας, της εργασίας, της υγείας, της πρόνοιας, της κοινωνικής ασφάλισης και της υποστήριξης των εισοδημάτων τους. Η πατρίδα πρέπει να βρει τρόπους και μέσα να στηρίξει αυτούς που κινδυνεύουν να βυθιστούν ακόμη περισσότερο στη φτώχεια και πολλοί από αυτούς να ταυτιστούν με την εξαθλίωση. Αν δεν υπάρξουν μέτρα άμεσης υποστήριξης αυτών των πολιτών με αναπηρία, υπάρχει άμεσα ο κίνδυνος αυτή η χώρα να οδηγήσει τα παιδιά της με αναπηρία στο δρόμο της επαιτείας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ασφαλώς η Ελλάδα πρέπει να σωθεί, αλλά με όλους τους πολίτες παρόντες και κοινωνικά όρθιους στη νέα εποχή. Δεν διεκδικούμε τίποτα παραπάνω από τη διασφάλιση όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης και κοινωνικής υπερηφάνειας για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Για να νιώθουμε μέρος και εμείς αυτής της προσπάθειας, πρέπει να μην είμαστε από τα πρώτα θύματα αυτής της κρίσης. Ελλάδα υπερήφανη χωρίς πολίτες που νιώθουν υπερήφανοι για τη ζωή τους και για το πώς η χώρα τους τούς σεβάστηκε και τους προστάτευσε την ώρα της κρίσης είναι Ελλάδα αποξενωμένη από τα παιδιά της.

Στο όνομα του 10% του ελληνικού λαού, σας ζητούμε να σας συναντήσουμε για να σας εκφράσουμε τις θέσεις των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, για να σας περιγράψουμε τις δραματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν χιλιάδες άτομα με αναπηρία σε αυτήν τη χώρα.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Εάν δεν υπάρξουν εγγυήσεις και ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους από τη φτώχεια και την εξαθλίωση, είμαστε αποφασισμένοι, όπως κάναμε πάντοτε, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, στη χώρα και στη συνείδησή μας να αγωνιστούμε με όλα τα μέσα για την κοινωνική μας αξιοπρέπεια και για την προστασία της κοινωνικής μας οντότητας.


Με Εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΡ. ΠΑΝΑΝΟΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Βουλή » ""«Κύριε Πρωθυπουργέ, είμαστε και εμείς εδώ. Ασφαλώς να σωθεί η Ελλάδα, αλλά με τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής υπερηφάνειας των Ελληνίδων και Ελλήνων με αναπηρία»" "
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis