Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Βουλή

Αθήνα: 02/09/2009

ΠΡΟΣ:
κ. Κ. Καραμανλή Πρωθυπουργό της Χώρας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
-κ. Πρ. Παυλόπουλο, Υπουργό Εσωτερικών
-κ. Ι. Παπαθανασίου, Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών
-κ. Κ. Χατζηδάκη, Υπουργό Ανάπτυξης
-κ. Γ. Σουφλιά, Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Χωρ/ξίας και Δημ. Έργων
-κ. Α. Σπηλιωτόπουλο, Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
-κ. Φ. Πάλλη – Πετραλιά, Υπουργό Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας
-κ. Δ. Αβραμόπουλο, Υπουργό Υγεία & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
-κ. Ευρ. Στυλιανίδη, Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών
-κ. Αθ. Νάκο, Υφυπουργό Εσωτερικών
-κ. Χρήστο Ζώη, Υφυπουργό Εσωτερικών
-κ. Αντ. Μπέζα, Υφυπουργό Οικονομίας & Οικονομικών
-κ. Ν. Λέγκα, Υφυπουργό Οικονομίας & Οικονομικών
-κ. Αθ. Μπούρα, Υφυπουργό Οικονομίας & Οικονομικών
-κ. Γ. Βλάχο, Υφυπουργό Ανάπτυξης
-κ. Ι. Μπουγά, Υφυπουργό Ανάπτυξης
-κ. Στ. Καλογιάννη, Υφυπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.
-κ. Θ. Ξανθόπουλο, Υφυπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.
-κ. Σπ. Ταλιαδούρο, Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων
-κ. Αν. Λυκουρέντζο, Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρηκευμάτων
-κ. Σ. Καλαντζάκου, Υφυπουργό Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας
-κ. Γ. Κοντογιάννη, Υφυπουργό Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας
-κ. Γ. Παπαγεωργίου, Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
-κ. Μ. Σαλμά, Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
-Φορείς-Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.


""Δ.Ε.Θ. 2009: Δέσμευση για τη λήψη μέτρων και πολιτικών άμεσης εισοδηματικής ενίσχυσης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών και ουσιαστικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της χώρας" "


Κύριε Πρωθυπουργέ,

Εν' όψει της διεθνούς και εθνικής οικονομικής κρίσης, τα άτομα με αναπηρία της χώρας και οι οικογένειές τους αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις δεσμεύσεις σας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για τη λήψη συντονισμένων μέτρων και πολιτικών, με στόχο όχι μόνο την άμεση ενίσχυση των πενιχρών εισοδημάτων τους, αλλά και την ουσιαστική ένταξη τους στην πολιτική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της χώρας.

Ουσιαστική στήριξη των ατόμων με αναπηρία δεν μπορεί να επιτευχθεί με αποσπασματικά μέτρα, αλλά μόνο μέσω ενός συνολικού πλαισίου συνδυαστικών μέτρων, το οποίο θα έχει συνέχεια σε βάθος χρόνου και θα αποτελέσει σημείο συναίνεσης όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, επιβάλλεται η λήψη μέτρων και πολιτικών βασισμένων στο Σύνταγμα της χώρας μας και στη Διεθνή και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, προκειμένου τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες του να ενδυναμωθούν ουσιαστικά και να σταματήσουν να αποτελούν τα θύματα των εκάστοτε οικονομικών κρίσεων. Άλλωστε, το πλαίσιο των προτάσεων μας έχει κατατεθεί κατ’ επανάληψη στην Κυβέρνησή σας, από τη στιγμή που εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια της οικονομικής κρίσης.

Πριν προχωρήσουμε στην αναλυτική παράθεση των προτάσεων μας, ζητούμε από την ελληνική Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στην κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του Ο.Η.Ε. και την υπογραφή και κύρωση του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου της, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας ήταν από τις πρώτες που προχώρησε στην υπογραφή αυτής της Σύμβασης τον Μάρτιο του 2007.

Στη συνέχεια παραθέτουμε αναλυτικά το συνολικό πλαίσιο των οικονομικών και κοινωνικών αιτημάτων μας, που έχει ως εξής:

1. Στοχευμένα μέτρα και πολιτικές εισοδηματικής ενίσχυσης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

1. Πλήρης εξαίρεση από το νέο σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία και των γονέων και κηδεμόνων ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει σαφής και ρητή εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους από τα τεκμήρια διαβίωσης. Είναι άδικο και απαράδεκτο να μην εξαιρεθούν τα άτομα με αναπηρία από τα τεκμήρια διαβίωσης, δεδομένου του πρόσθετου κόστους διαβίωσης που η ίδια η αναπηρία αυτή καθεαυτή δημιουργεί στο άτομο και στην οικογένεια τους, αφού οι υπηρεσίες υποστήριξης είναι ανύπαρκτες ή επιεικώς απαράδεκτες.
2. Αύξηση του αφορολόγητου ποσού για τα άτομα με αναπηρία από το ποσό των 2400€ στο ποσό των 5000€, συμπεριλαμβανομένων και των εισοδημάτων του 2008.
3. Μη συνυπολογισμός των επιδομάτων των ατόμων με αναπηρία στο φορολογητέο τους εισόδημα για τη λήψη του Ε.Κ.Α.Σ.
4. Αποσύνδεση των οικονομικών κριτηρίων από τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων. Αναφέρουμε ως παράδειγμα το άδικο μέτρο της διακοπής του προνοιακού επιδόματος από τα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες κατά τη μεταφορά σύνταξης του θανόντος γονέα τους σε αυτά.
5. Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για τα έτη 2010 και 2011, στα άτομα με αναπηρία που έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο, ίση με το 10πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
6. Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης, για τα έτη 2010-2011 στα άτομα με αναπηρία που είναι άνεργοι, ανασφάλιστοι ή έμμεσα ασφαλισμένοι και έχουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, ίση με το 20πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
7. Τριετής χορήγηση του επιδόματος ανεργίας στους ανέργους με αναπηρία.
8. Διπλασιασμός της επιδότησης του ενοικίου για τα άτομα με αναπηρία και τους γονείς ατόμων με αναπηρία που εντάσσονται στα σχετικά προγράμματα του Ο.Ε.Κ. για τα έτη 2009-2011.
9. Απαγόρευση πλειστηριασμών για την 1η κατοικία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες για χρέη, ανεξαρτήτως του ποσού των χρεών.
10. Πάγωμα των δόσεων των στεγαστικών δανείων που έχουν λάβει τα άτομα με αναπηρία και οι γονείς και κηδεμόνες ατόμων με αναπηρία από τις τράπεζες για την αγορά 1ης κατοικίας για τα έτη 2010 και 2011, εφόσον ζητηθεί από τους ίδιους, καθώς επίσης και θέσπιση μέτρων διευκόλυνσης στην καταναλωτική πίστη για τα άτομα με αναπηρία.
11. Άμεση λήψη του επιδόματος θέρμανσης σε όλα τα άτομα με αναπηρία που το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τη βάση του αφορολόγητου εισοδήματος.
12. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων, τεχνικών βοηθημάτων, ιατρικών συσκευών και αναλωσίμων τους στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.
13. Πάγωμα των αυξήσεων στα τιμολόγια όλων των ΔΕΚΟ και έκδοση ειδικών τιμολογίων των ΔΕΚΟ για τα άτομα με αναπηρία.

2. Άμεση λήψη μέτρων για την ουσιαστική ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

Το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα είναι ένα σύστημα διακρίσεων και αποκλεισμού που παράγει πολίτες Β΄ και Γ΄ κατηγορίας, εφόσον στα άτομα με αναπηρία που εντάσσονται σε αυτό παρέχεται χαμηλής ποιότητας εκπαίδευση, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων με βαριές αναπηρίες παραμένει αποκλεισμένο από το σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος, εξαιτίας διαχρονικών θεσμικών και διοικητικών αδυναμιών.

Ως εκ’ τούτου, τα άτομα με αναπηρία αναμένουν τις δεσμεύσεις σας για :

α) Να αρθεί ο αποκλεισμός των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και η έμμεση διάκριση σε βάρος των ατόμων με αναπηρία που συμμετέχουν σε όλες τις μορφές και βαθμίδες της εκπαίδευσης, χωρίς καμία υποστήριξη, όπως παροχή τεχνολογικών βοηθημάτων, διασφάλιση της ψηφιακής προσβασιμότητας, προσαρμοσμένο εκπαιδευτικό υλικό στην κατηγορία της αναπηρίας τους.
β) Να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης κτιριακής προσβασιμότητας των σχολικών κτιρίων γενικής και τεχνικής εκπαίδευσης και η ακαταλληλότητα των κτιρίων όπου στεγάζονται οι Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής.
γ) Να βελτιωθεί η ποιότητα εκπαίδευσης στα ειδικά σχολεία, τις ειδικές τάξεις και τα τμήματα ένταξης, δεδομένου ότι σήμερα δεν είναι εξοπλισμένα επαρκώς με την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή, δεν υποστηρίζονται με τα απαιτούμενα ειδικά αναλυτικά προγράμματα, και δεν είναι στελεχωμένα επαρκώς με εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό σε κάθε κατηγορία αναπηρίας, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, συνοδούς, κ.λπ.
δ) Να διατεθεί μεγαλύτερο ποσοστό από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό για την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία, δεδομένου ότι τα άτομα με αναπηρία αποτελούν το 10% του μαθητικού πληθυσμού της χώρας και η εκπαίδευσή τους είναι πιο περίπλοκη, πιο δύσκολη και πιο δαπανηρή.

3. Εξασφάλιση ίσων ευκαιριών στον τομέα της απασχόλησης για τα άτομα με αναπηρία

Ο τομέας της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία, ο οποίος τονίζουμε ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον τομέα της εκπαίδευσης, απαιτεί συντονισμένες και συνδυαστικές πολιτικές για τη μείωση του υψηλού ποσοστού ανεργίας που παρουσιάζει ο χώρος των ατόμων με αναπηρία.

Σε αυτήν την κατεύθυνση αναμένουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις σας για τη λήψη μέτρων όπως :

α) την ψήφιση ειδικού νόμου για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία και την ανάθεση της εφαρμογής τους σε ειδική υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ. σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο,
β) τη λήψη ενεργών μέτρων πολιτικής με σκοπό την προστασία από την απόλυση, αφού είναι γενικά αποδεκτό, ότι τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν το ρίσκο της απόλυσης, είτε εξαιτίας της αναπηρίας είτε ως πιθανότητα να θεωρηθούν πρώτοι ως πλεονάζον προσωπικό, όταν ο εργοδότης αποφασίσει να μειώσει τον αριθμό των υπαλλήλων,
γ) την παροχή εξατομικευμένης υποστήριξης, μέσω των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης, των ανέργων ατόμων με αναπηρία, με τη στελέχωσή τους με προσωπικό εκπαιδευμένο σε θέματα αναπηρίας,
δ) τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στην περίπτωση των ειδικών μορφών απασχόλησης, όπως η υποστηριζόμενη απασχόληση για τα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες,
ε) την θέσπιση φορολογικών μέτρων, που θα λειτουργήσουν ως κίνητρα προς τους εργοδότες για την πρόσληψη των ατόμων με αναπηρία σε θέσεις εργασίας και τη διασφάλιση της εργασίας τους.

4. Αύξηση των κονδυλίων για τον τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και πρόβλεψη κονδυλίων για την πρόσληψη προσωπικού στους Δημόσιους Φορείς Κοινωνικής Φροντίδας & Πρόνοιας

Ο τομέας της Πρόνοιας, ενώ απευθύνεται στις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που κινδυνεύουν από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, είναι ένας από τους υπο-χρηματοδοτούμενους τομείς του Κρατικού Προϋπολογισμού. Γι’ αυτό απαιτείται η αύξηση των κονδυλίων του τομέα της Πρόνοιας σε μία συντονισμένη προσπάθεια καταπολέμησης των δυσλειτουργιών που παρουσιάζει διαχρονικά.

Επίσης, νέες δομές, όπως είναι τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, τα ΚΑΦΚΑ κλπ., δεν μπορούν να επιτελέσουν το σκοπό της ίδρυσής τους γιατί δεν έχουν το απαιτούμενο εξειδικευμένο προσωπικό. Αδιαμφισβήτητα, η λειτουργία αυτών των κέντρων και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την στελέχωση τους με κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό. Πάγια θέση της Συνομοσπονδίας μας είναι η ενίσχυση τους, με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και πρόνοιας κάθε μορφής και βαθμού στα άτομα με αναπηρία.

5. Αύξηση των κονδυλίων για τον τομέα της Υγείας και διασφάλιση του δημοσίου χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις αποτελούν συχνούς χρήστες των υπηρεσιών υγείας. Εκτός αυτού του γεγονότος η χρήση νέων θεραπευτικών μεθόδων και τεχνολογιών, απαραίτητων για την αύξηση της λειτουργικότητας και αυτονομίας τους, απαιτεί τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την πρόσβαση όλων των ατόμων με αναπηρία σε αυτό.

Επομένως, η διασφάλιση του δημοσίου χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας για όλους του πολίτες και ειδικά για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που αντιμετωπίζουν πρόσθετη μείωση των εισοδημάτων τους εξαιτίας της αναπηρίας τους είναι θέμα υψίστης σημασίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση κρίνεται απαραίτητη η αύξηση των κονδυλίων που διατίθεται στον τομέα της Υγείας και ειδικότερα:

α) Δημιουργία νέων εξειδικευμένων μονάδων υγείας που παρέχουν υπηρεσίες σε όλα τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και εκσυγχρονισμός των ήδη υπαρχόντων (μονάδες τεχνητού νεφρού, διαβητολογικά κέντρα, μονάδες θαλασσαιμίας, υπηρεσίες ψυχικής υγείας κ.λπ.).
β) Αύξηση των προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών υγείας με έμφαση στις προσλήψεις των δημοσίων υπηρεσιών υγείας που λειτουργούν στην Περιφέρεια της χώρας.
γ) Δημιουργία νέων σύγχρονων Κέντρων Αποκατάστασης σε όλες τις Περιφέρειες της Χώρας, πλήρης εκσυγχρονισμός του Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης (Ε.Ι.Α.Α) και διασφάλιση του δημοσίου χαρακτήρα τους.

6. Δημιουργία ενιαίου ασφαλιστικού συστήματος για τα άτομα με αναπηρία

Η εξάλειψη των ανισοτήτων που παρουσιάζει το υφιστάμενο ασφαλιστικό καθεστώς για τα άτομα με αναπηρία απαιτεί τη λήψη μέτρων όπως:

α) Ενιαίος καθορισμός από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, του ύψους των συντάξεων αναπηρίας που θα εγγυάται το ελάχιστο όριο διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία και αποσύνδεση των συντάξεων αναπηρίας από το σύστημα ανταποδοτικού χαρακτήρα.
β) Δωρεάν χορήγηση στα άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, θεραπευτικών και τεχνητών βοηθημάτων, αναλωσίμων υλικών και φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία αρμοδιότητας κοινωνικής προστασίας.
γ) Θέσπιση του επιδόματος προσωπικού βοηθού για τα άτομα που ανήκουν στις βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και αδυνατούν να καλύψουν το πρόσθετο κόστος που οφείλεται στις ανάγκες της αναπηρίας τους

7. Θέσπιση νέου ενιαίου και αδιάβλητου Συστήματος Πιστοποίησης της Αναπηρίας

Η Θέσπιση ενός νέου ενιαίου Συστήματος Πιστοποίησης της Αναπηρίας αποτελεί πάγιο αίτημα των ατόμων με αναπηρία και κύρια ευθύνη της Πολιτείας, η οποία πρέπει μέσω συγκεκριμένων πολιτικών να θωρακίσει το χώρο της αναπηρίας και να αποτρέψει την παραγωγή νοσηρών και συχνών αναφορών περί ¨αναπήρων μαϊμού¨, οι οποίες στιγματίζουν το χώρο των ατόμων με αναπηρία και ουσιαστικά υπονομεύουν τις προσπάθειες για μια βαθιά αλλαγή στα θέματα της αναπηρίας.

Η λήψη μέτρων για την ικανοποίηση των αιτημάτων του αναπηρικού κινήματος θα καταστεί κενή περιεχομένου, εάν δε λυθεί οριστικά το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο της αμφισβήτησης της πιστοποίησης της αναπηρίας, η οποία αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο κτίζονται οι δημόσιες πολιτικές για την αναπηρία.

Γι’ αυτό, αναμένουμε πρώτα και κύρια να προχωρήσετε στη θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος για την πιστοποίηση της αναπηρίας, αδιάβλητου, αντικειμενικού και προσαρμοσμένου στη νέα προσέγγιση της αναπηρία, το οποίο δεν θα αμφισβητείται από κανέναν, και θα αποτελέσει τη βάση για μια ουσιαστική εθνική, οικονομική και κοινωνική πολιτική για τα άτομα με αναπηρία.

8. Θέσπιση ενιαίου θεσμικού πλαισίου για την προσβασιμότητα στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον και τις υπηρεσίες

Η προσβασιμότητα των υποδομών και υπηρεσιών αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την εξίσωση των ευκαιριών για τα άτομα με αναπηρία. Δεν νοείται πολιτικός σχεδιασμός προς όφελος των ατόμων με αναπηρία, ο οποίος να μην περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την προώθηση της προσβασιμότητας όλων των υποδομών και υπηρεσιών, συμβατικών και ηλεκτρονικών. Τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η διεθνής κοινότητα, έχοντας αναγνωρίσει τον ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο της προσβασιμότητας, προωθούν σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων για τη διασφάλισή της σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής (φυσικό και δομημένο περιβάλλον, μεταφορές, υπηρεσίες, ηλεκτρονικά περιβάλλοντα κ.λπ.). Δυστυχώς όμως η εθνική νομοθεσία περιλαμβάνει σποραδικές μόνο αναφορές σε αυτή, συχνά αλληλο-αντικρουόμενες, χωρίς να προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες εφαρμογής, κίνητρα, κυρώσεις και χρονοδιαγράμματα.

Για το λόγο αυτό, αναμένουμε τη θέσπιση ενιαίου και πλήρους θεσμικού πλαισίου για την προσβασιμότητα όλων των υποδομών και υπηρεσιών (συμβατικών και ηλεκτρονικών) όλων των τομέων, εναρμονισμένο με τις απαιτήσεις της νέας Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το αναπηρικό κίνημα της χώρας, χωρίς να αμφισβητεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα θέματα αναπηρίας στη χώρα μας την τελευταία εικοσαετία, θεωρεί ότι η ελληνική Πολιτεία οφείλει να ακολουθήσει επί της ουσίας νέες ανατρεπτικές πολιτικές για την αναπηρία, εναρμονισμένες με τις αξίες του σεβασμού και της αναγνώρισης των πανανθρώπινων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Η πρόοδος αυτή δεν μπορεί να είναι αποσπασματική και να σημειώνεται ευκαιριακά σε επιμέρους τομείς, αλλά να προωθείται μέσω ενός μακρόπνοου σχεδίου πολιτικών το οποίο θα εμπνέεται από τις αρχές ενός κοινωνικού Κράτους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση τα άτομα με αναπηρία θα πάψουν πλέον να είναι οι πρώτοι που θα βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ανεργία, τη φτώχεια και όλα τα δεινά που επιφέρει η εκάστοτε οικονομική κρίση.


Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΡ. ΠΑΝΑΝΟΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Βουλή » ""Δ.Ε.Θ. 2009: Δέσμευση για τη λήψη μέτρων και πολιτικών άμεσης εισοδηματικής ενίσχυσης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών και ουσιαστικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της χώρας" "
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis