Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Βουλή

Αθήνα: 02/12/2008

ΠΡΟΣ:
κ. Κ. Καραμανλή Πρωθυπουργό της Χώρας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
-κ. Δ. Σιούφα, Πρόεδρο της Βουλής
-κ. Γ. Παπανδρέου, Πρόεδρο ΠΑ.ΣΟ.Κ.
-κ. Αλ. Παπαρήγα, Γεν. Γραμματέα Κ.Κ.Ε.
-κ. Αλ. Αλαβάνο, Πρόεδρο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.
-κ. Γ. Καρατζαφέρη, Πρόεδρο ΛΑΟΣ
-Πρόεδρο και μέλη Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων
-κ. Γ. Αλογοσκούφη, Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών
-κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά, Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας
-κ. Δ. Αβραμόπουλο, Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
-κ. Αν. Μπέζα, Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών
-κ. Ι. Παπαθανασίου, Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών
-κ. Ν. Λέγκα, Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών
-Κοινωνικούς Εταίρους της Πολιτείας
-Φορείς-Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ


""To αναπηρικό κίνημα της χώρας ζητά από τον Πρωθυπουργό να ληφθούν μέτρα για την προστασία των ατόμων με αναπηρία από την οικονομική κρίση" "


Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η 3η του Δεκέμβρη είναι μία ημέρα αφιερωμένη στα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Αυτή την ημέρα, η κοινωνία και τα άτομα με αναπηρία αναμένουν από την Κυβέρνηση και όλους όσους ασκούν εξουσία να παρουσιάσουν το έργο τους και τις δράσεις τους, με τις οποίες συνέβαλλαν στη βελτίωση της κοινωνικής προστασίας των Ελλήνων και Ελληνίδων με αναπηρία και να λογοδοτήσουν για τις όποιες παραλείψεις και αδυναμίες τους που ανέτρεψαν την εκπλήρωση αυτών των στόχων.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι έλληνες και οι ελληνίδες με αναπηρία, έκπληκτοι με αγωνία και αγανάκτηση, παρακολουθούν και διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά από τους αρμόδιους υπουργούς και την Κυβέρνηση στα άτομα με αναπηρία και στους κινδύνους που διατρέχουν από την οικονομική κρίση. Η αγανάκτηση τους κορυφώνεται μπροστά στην ολοκληρωτική έλλειψη μέτρων, που οφείλει και πρέπει να πάρει η Κυβέρνηση, για την προστασία εκείνων των ατόμων με αναπηρία που ζουν σε κατάσταση φτώχειας και ιδιαίτερα εκείνων των ατόμων που βιώνουν εντονότερα τον κοινωνικό αποκλεισμό, όπως είναι τα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.

Η διεθνής οικονομική κρίση έχει προκαλέσει ήδη δραματικές επιπτώσεις σε όλες τις οικονομίες του κόσμου. Οι πολλαπλές αυτές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις γίνονται ημέρα με την ημέρα αισθητές και στη δική μας οικονομία και έχουν άμεσο αντίκτυπο πρώτα και κύρια στις ασθενέστερα οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, μεταξύ των οποίων είναι τα άτομα με αναπηρία.

Με δεδομένη αυτή τη δεινή οικονομική κατάσταση, η οποία σύμφωνα με διεθνείς οικονομικές προβλέψεις ακολουθεί τροχιά απρόβλεπτης διάρκειας και έντασης, η ελληνική Κυβέρνηση καλείται να υιοθετήσει ένα συνολικό πακέτο μέτρων προστασίας των Ατόμων με Αναπηρία. Οι πολίτες με αναπηρία της χώρας μας εξαιτίας μιας σειράς κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων βρίσκονται πολλαπλά εκτεθειμένοι στους ορατούς κινδύνους αυτής της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η οποία προκλήθηκε εξ’ ολοκλήρου από ανεύθυνες οικονομικές πολιτικές συνοδευόμενες από την εγκληματική αμέλεια αυτών που τις σχεδιάζουν και τις υιοθετούν.

Η ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να εγγυηθεί στην πράξη και με ουσιαστικά μέτρα ότι τα άτομα με αναπηρία δεν θα «πληρώσουν» τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης μέσω της μείωσης των εισοδημάτων τους, του περιορισμού των επαγγελματικών τους ευκαιριών ή της μείωσης των δημόσιων επενδύσεων σε τομείς όπως είναι η πρόνοια η υγεία, η παιδεία και γενικά η κοινωνική προστασία. Η διαπίστωση των ατόμων με αναπηρία είναι ότι τα παραπάνω συμβαίνουν σήμερα και το χειρότερο από όλα είναι ότι η Κυβέρνηση σας δε σχεδιάζει μέτρα αντιμετώπισης αυτού του μείζονος προβλήματος.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία με αίσθημα ευθύνης καταθέτει σε εσάς και στο σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας τις ακόλουθες προτάσεις του αναπηρικού κινήματος για τη λήψη συγκεκριμένων ουσιαστικών και στοχευμένων μέτρων υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, για ΝΑ μη γίνουν τα άτομα με αναπηρία θύματα μιας οικονομικής κρίσης για την οποία δε φέρουν καμία ευθύνη.

1. Πλήρης εξαίρεση από το νέο σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία και των γονέων και κηδεμόνων ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει σαφής και ρητή εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους από τα τεκμήρια διαβίωσης. Επαναλαμβάνεται και σε αυτή την περίπτωση ότι έγινε και με τη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών για την εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία, όπου χρειάστηκε κινητοποίηση στη Βουλή. Είναι άδικο και απαράδεκτο να μην εξαιρεθούν τα άτομα με αναπηρία από τα τεκμήρια διαβίωσης, δεδομένου του πρόσθετου κόστους διαβίωσης που η ίδια η αναπηρία αυτή καθεαυτή δημιουργεί στο άτομο και στην οικογένεια τους, αφού οι υπηρεσίες υποστήριξης είναι ανύπαρκτες ή επιεικώς απαράδεκτες.
2. Αύξηση του αφορολόγητου ποσού για τα άτομα με αναπηρία από το ποσό των 2400€ στο ποσό των 5000€, συμπεριλαμβανομένων και των εισοδημάτων του 2008.
3. Μη συνυπολογισμός των επιδομάτων των ατόμων με αναπηρία στο φορολογητέο τους εισόδημα για τη λήψη του Ε.Κ.Α.Σ.
4. Αποσύνδεση των οικονομικών κριτηρίων από τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων. Αναφέρουμε ως παράδειγμα το άδικο μέτρο της διακοπής του προνοιακού επιδόματος από τα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες κατά τη μεταφορά σύνταξης του θανόντος γονέα τους σε αυτά.
5. Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για τα έτη 2009 και 2010, στα άτομα με αναπηρία που έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο, ίση με το 10πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
6. Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης, για τα έτη 2009-2010 στα άτομα με αναπηρία που είναι άνεργοι, ανασφάλιστοι ή έμμεσα ασφαλισμένοι και έχουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, ίση με το 20πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
7. Τριετής χορήγηση του επιδόματος ανεργίας στους ανέργους με αναπηρία
8. Διπλασιασμός της επιδότησης του ενοικίου για τα άτομα με αναπηρία και τους γονείς ατόμων με αναπηρία που εντάσσονται στα σχετικά προγράμματα του Ο.Ε.Κ. για τα έτη 2009-2010
9. Απαγόρευση πλειστηριασμών για την 1η κατοικία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες για χρέη, ανεξαρτήτως του ποσού των χρεών.
10. Πάγωμα των δόσεων των στεγαστικών δανείων που έχουν λάβει τα άτομα με αναπηρία και οι γονείς και κηδεμόνες ατόμων με αναπηρία από τις τράπεζες για την αγορά 1ης κατοικίας για τα έτη 2009 και 2010 εφόσον ζητηθεί από τους ίδιους καθώς επίσης και θέσπιση μέτρων διευκόλυνσης στην καταναλωτική πίστη για τα άτομα με αναπηρία.
11. Άμεση λήψη του επιδόματος θέρμανσης σε όλα τα άτομα με αναπηρία που το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τη βάση του αφορολόγητου εισοδήματος.
12. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων, τεχνικών βοηθημάτων, ιατρικών συσκευών και αναλωσίμων τους στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.
13. Πάγωμα των αυξήσεων στα τιμολόγια όλων των ΔΕΚΟ και έκδοση ειδικών τιμολογίων των ΔΕΚΟ για τα άτομα με αναπηρία.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως πολλές φορές έχετε και εσείς δηλώσει ¨τα πολλά λόγια είναι φτώχεια¨ και ασφαλώς θα συμφωνήσετε μαζί μας ότι η φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται με λόγια.

Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες τους ζητούν από εσάς να πάρετε μέτρα εδώ και τώρα. Επίσης, επαναφέρουμε το αίτημά μας για συνάντηση μαζί σας, αίτημα το οποίο έχουμε διατυπώσει επανειλημμένως στο παρελθόν.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΡ. ΠΑΝΑΝΟΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Βουλή » ""To αναπηρικό κίνημα της χώρας ζητά από τον Πρωθυπουργό να ληφθούν μέτρα για την προστασία των ατόμων με αναπηρία από την οικονομική κρίση" "
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis