Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Βουλή

Αθήνα: 04/03/2015

ΠΡΟΣ:
- Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής
- Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
-Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Αλ. Τσίπρα
-Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Γ. Δραγασάκη
-Γραφείο Υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκη
-Γραφείο Αν. Υπουργού Οικονομικών, κ. Δ. Μαρδά
-Γραφείο Υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Π. Κουρουμπλή
-Γραφείο Αν. Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Θ. Φωτίου
-Γραφείο Αν. Υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Δ. Στρατούλη
- Μέλη Βουλής των Ελλήνων


Προτάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. επί του νομοσχεδίου Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης


Κύριοι Πρόεδροι,
Η Ε.Σ.Α.μεΑ με αφορμή το πρώτο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων με θέμα «Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» παραθέτει τις ακόλουθες θεσμικές προτάσεις της, μέσω των οποίων θα ανακουφιστούν άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Δυστυχώς, η οικονομική κρίση και τα σκληρά μνημονιακά μέτρα επιβλήθηκαν άκριτα και οριζόντια σε φτωχούς συμπολίτες μας, οι οποίοι εκτός από το αυξημένο βιοτικό κόστος αντιμετωπίζουν και το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών της αναπηρίας τους.
Για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης ήρθε η ώρα να αποκατασταθούν πρωτοφανείς αδικίες που υπέστησαν συνταξιούχοι αναπηρίας ασφαλιστικών ταμείων αρμοδιότητας του Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι οποίοι δεν εξαιρέθηκαν από τις περικοπές που σημειώθηκαν στις κύριες συντάξεις τους με τους μνημονιακούς νόμους 4093/12 και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όπως κυρώθηκε με το ν. 411/2013. Ταυτόχρονα με τις μειώσεις των κύριων συντάξεών τους, οι συνταξιούχοι αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 67% οι οποίοι είναι κάτω των 65 ετών των ασφαλιστικών ταμείων αρμοδιότητας Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, υπέστησαν και το μέτρο της διακοπής του ΕΚΑΣ. Αναντίρρητα αυτοί οι συνταξιούχοι τα τρία τελευταία χρόνια ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Με το παρόν έγγραφό της, η Ε.Σ.Α.μεΑ. προτείνει τις ακόλουθες συμπληρώσεις στα άρθρα του παρόντος νομοσχεδίου, και στη συνέχεια προτείνει τη συμπερίληψη διατάξεων για την αποκατάσταση αδικιών που υπέστησαν οι συνταξιούχοι αναπηρίας ασφαλιστικών ταμείων αρμοδιότητας Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Προτάσεις επί των άρθρων του νομοσχεδίου «Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης»

Άρθρο 1: Δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Προτεινόμενη συμπλήρωση του ακόλουθου εδαφίου στην παρ. 1.
«Σε περιπτώσεις δικαιούχων που στην οικογένειά τους υπάρχει τουλάχιστον ένα μέλος με αναπηρία, η δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ανέρχεται στις 600kwh. Για δικαιούχους που η θεραπευτική τους αγωγή απαιτεί σύνδεση με ηλεκτρικές συσκευές, η παροχή δωρεάν ρεύματος είναι απεριόριστη».
Άρθρο 2 : Επίδομα ενοικίου για την εξασφάλιση στέγης.
Στην παρ. 3 ζητούμε τη συμπλήρωση του ακόλουθου εδαφίου:
«Για μεμονωμένους δικαιούχους που είναι άτομα με αναπηρία με ποσοστό τουλάχιστον 67% το ποσό της επιδότησης ανέρχεται σε 140 €. Για δικαιούχες οικογένειες που έχουν ένα τουλάχιστον μέλος με αναπηρία, το ποσό επιδότησης ανέρχεται στο ποσό των 350€».
Άρθρο 3: Επιδότηση σίτισης ενοικίου
Στην παρ. 3 ζητούμε να συμπεριληφθεί εδάφιο ως εξής:
«Για τους δικαιούχους που είναι άτομα με αναπηρία, στο εισοδηματικό κριτήριο δεν συνυπολογίζονται τα πάσης φύσεων αναπηρικά επιδόματα, το οποία χορηγούνται από την πολιτεία για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία τους».
Άρθρο 29 : Ρύθμιση επειγόντων θεμάτων μεταφοράς μαθητών
Με το παρόν άρθρο για πολλοστή φορά επιχειρείται προσωρινή λύση στο μείζον θέμα της μεταφοράς των μαθητών. Η Ε.Σ.ΑμεΑ επισημαίνει ότι θα πρέπει, σε ότι αφορά στο μείζον θέμα της δωρεάν και ασφαλούς μεταφοράς μαθητών με αναπηρία να αναμορφωθεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και να δοθεί οριστική λύση.
Άρθρο 30: Παροχές ασθενείας σε είδος για ανέργους υποαπασχολούμενους κ.λπ »
Η Ε.Σ.ΑμεΑ. προτείνει την παρακάτω διάταξη, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που παρατηρούνται στην πρόσβαση των ατόμων με βαριές αναπηρίες όπως (άτομα με νοητική υστέρηση, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση βαριές και πολλαπλές αναπηρίες) στη χορήγηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Αιτιολογική έκθεση:
Στο άρθρο 30 «Παροχές ασθένειας σε είδος για ανέργους, υποαπασχολούμενους κ.λπ» του νομοσχεδίου «Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» ζητούμε να συμπεριληφθεί διάταξη, με την οποία θα επιλυθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη διαδικασία ανανέωσης της έμμεσης ασφαλιστικής κάλυψης των ατόμων με βαριές αναπηρίες στα βιβλιάρια των γονέων τους.
Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 33 του νόμου 1846/1951 που αναφέρει ότι «Δύναται κατά τας διατάξεις Κανονισμού ή ιατρική περίθαλψις να παρέχηται εν' όλω ή εν' μέρει εις τα τέκνα και μετά την συμπλήρωσιν του κατά την παρ. 1 ορίου ηλικίας, εφ' όσον είναι ανίκανα προς πάσαν εργασίαν» δημιουργούνται ιδιαίτερα προβλήματα στην ανανέωση του ασφαλιστικού βιβλιαρίου των έμμεσα ασφαλισμένων ατόμων με βαριές αναπηρίες, αφού τα μέλη των Υγειονομικών Επιτροπών, μετά τις έντονες πιέσεις του αναπηρικού κινήματος, ορθά δεν αναγράφουν στις Γνωματεύσεις Αναπηρίας τον αναχρονιστικό και αδόκιμο όρο «ανίκανος προς εργασία». Οι διοικητικοί υπάλληλοι επικαλούμενοι την ως άνω διάταξη, όταν δεν αναγράφεται ο όρος «ανίκανος προς εργασία» δεν προχωρούν στην ανανέωση του βιβλιαρίου τους.
Βάσει των ανωτέρω κρίνεται απαραίτητη η άμεση τροποποίηση του ως άνω αναγκαστικού νόμου, ο οποίος συντάχτηκε σε παρελθούσα εποχή που υπερίσχυαν πλήθος αναχρονιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις για την αναπηρία.
Προτεινόμενη διάταξη:
Ζητούμε στην παρ. 1 του άρθρου 30 να συμπληρωθεί εδάφιο ως εξής:
«Από εδώ και στο εξής η παρ. 3 του άρθρου 33 του ν. 1846/51 καταργείται».
Επίσης, προτείνουμε να προστεθεί στο τέλος του άρθρου 30 η παρακάτω παράγραφος για την πλήρη και δωρεάν χορήγηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που λαμβάνουν σε ημερήσια ή τακτή βάση, θεραπευτική και φαρμακευτική αγωγή, για την αύξηση της λειτουργικότητάς τους και τη διατήρηση της ίδιας τους της ζωής.
Προτεινόμενη διάταξη:
«Στους ασφαλισμένους των παραγράφων του παρόντος άρθρου και ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών ταμείων, που είναι βεβαιωμένα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις χορηγείται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ύψος του εισοδήματός τους και η ρύθμιση ανεξόφλητων οφειλών τους προς ασφαλιστικά ταμεία και κάθε δημόσια αρχή.»
- Επαναφορά του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους αναπηρίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και συντάξιμου ποσοστού αναπηρίας.

Προτεινόμενη διάταξη:
«Το ΕΚΑΣ επαναχορηγείται σε όλα τα άτομα με αναπηρία βάσει των προϋποθέσεων και κριτηρίων που τίθενται με τις διατάξεις του ν. 3996/2011. Από δω και στο εξής η παρ. 4 του άρθρου 34 του 4111/2013 καταργείται.»
- Αποκατάσταση συντάξεων των ατόμων με αναπηρία, χρόνια πάθηση και μελών των οικογενειών τους, στον ιδιωτικό τομέα.

Προτεινόμενη διάταξη:
«1. Τα πρόσωπα που αναφέρονται στο εδάφιο 4 και 5 της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4024/2011 της παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 4051/ 2013, και όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με το ν. 612/77 όπως έχει συμπληρωθεί και ισχύει, συμπεριλαμβανομένων των προστατευομένων προσώπων της διάταξης του άρθρου 32 του ν. 3986/2011, καθώς και συνταξιούχοι που έχουν ανάπηρο σύζυγο ή ανάπηρο τέκνο με ποσοστό αναπηρίας 67% και τα πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 4038/2012 εξαιρούνται από τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 34 του ν. 4111/2013.
2. Οι διατάξεις του πρώτου και δεύτερου εδαφίου του άρθρου 2 του ν. 4024/2011 και της παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 4051/2013 ισχύουν και για τα πρόσωπα που έχουν συνταξιοδοτηθεί με τις παρ. 4 του άρθρου 61 του ν. 3518/2006 και παρ. 4 του άρθρου 37 του ν. 3996/2011»
- Επαναφορά των δώρων εορτών, αδείας στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, ομοίως όπως χορηγούνται και στους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα.

Προτεινόμενη διάταξη:
Η παρ. 6 του άρθρου 34 του ν. 4111/2013«Τροποποιήσεις του ν. 4093/12 και Κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου..» συμπληρώνεται ως εξής:
«Το ανωτέρω συνολικό ετήσιο ποσό των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας επιμεριζόμενο σε δωδεκάμηνη βάση, προσαυξάνει τη μηνιαία σύνταξη και των προσώπων που αναφέρονται στο εδάφιο 4 και 5 της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4024/2011, των προσώπων που συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις του ν. 612/77 όπως έχει συμπληρωθεί και ισχύει, καθώς και συνταξιούχων που έχουν ανάπηρο σύζυγο ή ανάπηρο τέκνο με ποσοστό αναπηρίας 67% και συνταξιούχων οι οποίοι ανήκουν στις κατηγορίες αναπηρίας του ν. 612/77 αλλά έχουν συνταξιοδοτηθεί με γενικές συνταξιοδοτικές διατάξεις.»
- Άμεση κατάργηση της παρ. 5 της υποπαραγράφου ΙΑ6 του ν. 4093/2012.

Αιτιολογική έκθεση:

Με την παρ. 5 της υποπαραγράφου ΙΑ6 του ν. 4093/2012, έχει διακοπεί η χορήγηση της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ, σε ανασφάλιστους υπερήλικες που είναι άτομα με αναπηρία, εφόσον αυτοί λαμβάνουν ταυτόχρονα με τη κατώτατη σύνταξη υπερηλίκων και επίδομα αναπηρίας από την πρόνοια. Οι προϋποθέσεις που τίθενται με το σημείο δ. της προαναφερθείσας παραγράφου είναι απαγορευτικές για τη χορήγηση της σύνταξής τους από τον ΟΓΑ.

Συγκεκριμένα στο σημείο δ. αναφέρεται ότι: «Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων τριακοσίων είκοσι (4.320) ευρώ ή, στην περίπτωση εγγάμων, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των οκτώ χιλιάδων εξακοσίων σαράντα (8.640) ευρώ.

Η διάταξη αυτή είναι ανεπίτρεπτη εάν λάβουμε υπόψη ότι τα αναπηρικά επιδόματα που χορηγούνται από την πρόνοια, όχι μόνο είναι απαλλασσόμενα από το φόρο, αλλά δεν λογίζονται και ως εισόδημα που διατίθεται για βιοποριστικούς λόγους, σύμφωνα και με πρόσφατες εγκυκλίους του Υπουργείου Οικονομικών. Αυτή η διάταξη το μόνο που έχει επιτύχει είναι την οικονομική εξόντωση των φτωχότερων πολιτών αυτής της χώρας.
Προτεινόμενη διάταξη:

«Η παρ. παρ. 5 της υποπαραγράφου ΙΑ6 του ν. 4093/2012 καταργείται και επαναχορηγείται η σύνταξη σε άτομα με αναπηρία και ανασφάλιστους υπερήλικους του ΟΓΑ με τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ίσχυαν προ της ψήφισης της ανωτέρω παραγράφου».

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Βουλή » Προτάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. επί του νομοσχεδίου Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis