Κατηγορία: Βουλή

Αθήνα: 05/05/2015

ΠΡΟΣ:
Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Αλ. Τσίπρα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
-Γραφείο Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Ι. Δραγασάκη
-Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Αλ. Φλαμπουράρη
-Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Ν. Παππά
-Γραφείο Αναπλ. Υπουργού Εξωτερικών, κ. Ευ. Τσακαλώτου
-Γραφείο Υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκη
-Γραφείο Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών, κ. Ν. Βαλαβάνη
-Γραφείο Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών, κ. Δ. Μάρδα
-κ. Χουλιαράκη, Επικεφαλής Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνώμων
-Γραφείο Υπουργού Εργασίας, κ. Π. Σκουρλέτη
-Γραφείο Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Δ. Στρατούλη
-Γραφείο Υπουργού Υγείας, κ. Π. Κουρουμπλή
-Γραφείο Αναπλ. Υπουργού Υγείας, κ. Ξανθού
-Γραφείο Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Ν. Ρωμανιά
-Γραφείο Γενικής Γραμματέα Πρόνοιας, κ. Μ. Κουτσούρη
-Μέλη Ελληνικού Κοινοβουλίου
-Φορείς - Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.


""ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Αλ. Τσίπρα, για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους" "


Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα και επίσημο κοινωνικό εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum) ζητά από την ελληνική κυβέρνηση και εσάς προσωπικά να μην αγνοηθούν οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στην κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύει η χώρα μας.

Τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από την οικονομική κρίση και τις οριζόντιες μνημονιακές πολιτικές. Επίσης είναι γνωστό ότι σε περιόδους εντονότατης οικονομικής κρίσης τα άτομα με αναπηρία κινδυνεύουν σε πολλαπλάσιο βαθμό από ότι τα άτομα του γενικού πληθυσμού από την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Τα άδικα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν έχουν αυξήσει δραματικά την ανεργία και τη φτώχεια των ατόμων με αναπηρία και έχουν υπονομεύσει την πρόοδο εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, γεγονός που έρχεται και σε πλήρη αντίθεση με ό,τι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες υπαγορεύει, την οποία η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό Πρωτόκολλο αυτής επικύρωσε με τον ν.4074/2012 (Αρ. ΦΕΚ 88 Α΄/11.04.2012) αποδεχόμενη την υποχρεωτική εφαρμογή της.

Επιπρόσθετα, τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν εντονότερες οικονομικές δυσκολίες, εξαιτίας του πρόσθετου κόστους που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία τους, και τις οποίες λόγω της υπολειτουργίας των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών επωμίζονται στο μεγαλύτερο μέρος τους οι ίδιοι.

Ως εκ τούτου, η Ε.Σ.Α.μεΑ. θεωρεί επιβεβλημένη την εφαρμογή μέτρων για τη θωράκιση των δημόσιων πολιτικών για την αναπηρία και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής προστασίας των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και σας υποβάλλει με το παρόν υπόμνημά της, τις προτάσεις της:

1. Να μην καταργηθεί το αφορολόγητο όριο εισοδήματος για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, είτε πρόκειται για μισθωτούς και συνταξιούχους, είτε για ελεύθερους επαγγελματίες. Να μην γίνει καμία αλλαγή στις ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στο μισθό ή στη σύνταξη των εργαζόμενων ή συνταξιούχων ατόμων με αναπηρία ή γονέων/κηδεμόνων αυτών, ή στην απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, λαμβάνοντας υπόψη την ανυπαρξία ενός προοδευτικού φορολογικού συστήματος που υπολογίζει την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση που προκαλεί η αναπηρία στο ατομικό και οικογενειακό εισόδημα.

2. Να προστατευτούν τα άτομα με αναπηρία και γονείς/σύζυγοι/κηδεμόνες που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία, από σκληρά και άδικα μέτρα που οδηγούν σε μείωση των εισοδημάτων τους, τα οποία έχουν ήδη συρρικνωθεί δραματικά με την εφαρμογή των εξοντωτικών μνημονιακών πολιτικών. Να μη γίνει καμία περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, σε εφάπαξ, σε μισθούς υπαλλήλων ΑμεΑ και γονιών αυτών του Δημοσίου και ΔΕΚΟ.

3. Να μην καταργηθούν οι ειδικές ευνοϊκές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις που ισχύουν για άτομα που ανήκουν σε βαριές κατηγορίες αναπηρίας, ενόψει της επικείμενης κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

4. Να προστατευτούν τα αναπηρικά επιδόματα: προνοιακό - διατροφικό-εξωιδρυματικό επίδομα, επίδομα απολύτου αναπηρίας κ.λπ.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ευελπιστούμε πως θα λάβετε υπόψη τις προτάσεις μας, προκειμένου τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους να μην οδηγηθούν σε περαιτέρω οικονομική εξαθλίωση.

Με εκτίμηση,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή