Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Εργασίας

Αθήνα: 13/04/2022

ΠΡΟΣ:
κ. Δ. Μιχαηλίδου, Υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού της χώρας
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτη
- Γραφείο Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Άκη Σκέρτσου
- Γραφείο Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη
- Γραφείο Υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Π. Τσακλόγλου
- Γραφείο Γ.Γ. Κοιν. Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ. Γ. Σταμάτη
- Γραφείο Διοικήτριας ΟΠΕΚΑ, κα Ξ. Παπασταύρου
- Ελληνικό Κοινοβούλιο
- Oργανώσεις Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.


Άμεση κατάργηση της παράλογης και άδικης διακοπής του προνοιακού αναπηρικού επιδόματος των τέκνων με βαριά αναπηρία όταν λάβουν τη σύνταξη του αποθανόντος γονέα


Κυρία Υφυπουργέ,
Όπως γνωρίζετε, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) αποτελεί την τριτοβάθμια Οργάνωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας.

Με την υπ' αριθ. πρωτ. 1680/10.12.2021 επιστολή μας, είχαμε θέσει υπόψη σας το σοβαρό ζήτημα της άδικης και παράλογης διακοπής του προνοιακού επιδόματος των τέκνων με βαριά αναπηρία, όταν τους χορηγηθεί η σύνταξη των θανόντων γονέων τους που δικαιούνται.
Έχουμε λάβει πλήθος διαμαρτυριών από γονείς παιδιών με αναπηρία, στους οποίους όχι μόνο διακόπτεται το προνοιακό επίδομα που λάμβαναν, επειδή η σύνταξη του θανόντος γονέα τους, είναι μεγαλύτερη από 360 ευρώ, (ακόμα και για ποσό μικρότερο του ενός ευρώ), αλλά υποχρεούνται επίσης να επιστρέψουν αναδρομικά το ποσό των επιδομάτων που έλαβαν από την ημέρα συνταξιοδότησης ταυτόχρονα με την σύνταξη.
Όπως είναι εμφανές, για μια μηδαμινή διαφορά της τάξης των 0, 50 ευρώ, άτομα με βαριά αναπηρία και πλήρη ανικανότητα βιοπορισμού και χωρίς άλλα εισοδήματα, καταδικάζονται σε πλήρη οικονομική ένδεια.
Η προσωρινή λύση που δόθηκε σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε χθές από το Υπουργείο με την οποία «παγώνουν οι συνέπειες αυτών των ελέγχων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα σφαιρικά και με πνεύμα δικαιοσύνης», αποτελεί προσωρινή λύση και δεν επιλύει σε καμία περίπτωση το εν λόγω ζήτημα.
Έχουμε τονίσει ξανά ότι το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι το επίδομα παύει να καταβάλλεται τη στιγμή που οι ανάγκες του ατόμου με βαριά αναπηρία αυξάνονται έτι περαιτέρω, λόγω και της απώλειας του γονέα τους, γεγονός που καθιστά παράλογη και άδικη αυτή την πρόβλεψη, η οποία, επιπρόσθετα, δεν συνάδει ούτε με την πολυπόθητη αποϊδρυματοποίηση, κυρίως όμως, έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 10 «Δικαίωμα στη Ζωή» και το άρθρο 28 «Ανεκτό Βιοτικό Επίπεδο και Κοινωνική Προστασία» της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (Ν.4074/2012).
Τονίζουμε για ακόμη μια φορά, ότι η διακοπή του εν λόγω επιδόματος, το οποίο δίνεται για την κάλυψη του πρόσθετου κόστους των αναγκών που προκύπτουν από την αναπηρία, δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στην αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, εάν λάβουμε υπόψη την έλλειψη κρατικών υποστηρικτικών δομών και προγραμμάτων στήριξής τους εντός της κοινότητας.
Επιπρόσθετα, τίθεται και θέμα άνισης μεταχείρισης, αφού άτομο με αναπηρία με σύνταξη έως 360 ευρώ λαμβάνει ταυτόχρονα με τη σύνταξη και το επίδομα, ενώ άτομο με αναπηρία με σύνταξη 360,01 ευρώ λαμβάνει μόνο τη σύνταξη.
Κυρία Υφυπουργέ,
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ποσό των 360 ευρώ δεν επαρκεί για την επιβίωση ενός ατόμου με βαριά αναπηρία, ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας για την οριστική άρση αυτής της παράλογης και άδικης πρόβλεψης για τα άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν το προνοιακό επίδομα της βαριάς αναπηρίας.
Κρίνουμε απαραίτητη την άμεση ψήφιση διάταξης για την πλήρη αποσύνδεση της αναπηρικής σύνταξης θανόντος γονέα που δικαιούται τέκνο με αναπηρία, από το προνοιακό επίδομα του ΟΠΕΚΑ.
Ζητάμε τον άμεσο ορισμό συνάντησης μαζί σας προκειμένου να βρεθεί λύση σε αυτό το καίριας σημασίας ζήτημα.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Υ.Ε.Κ.Α.
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis