Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Εργασίας

Αθήνα: 29/05/2018

ΠΡΟΣ:
κα Έφη Αχτσιόγλου, Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού της χώρας, κ. Αλ. Τσίπρα
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Χρ. Βερναρδάκη
- Γραφείο Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτου
-Γραφείο Αναπληρώτριας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θ. Φωτίου
- Γραφείο Υφυπουργού Εργασίας, κ. Αν. Πετρόπουλου
- Γραφείο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Στ. Βρακά
- Γραφείο Γεν. Διευθύντριας Κοινωνικών Ασφαλίσεων
- Γραφείο Δ/ντριας Παροχών Κύριας Σύνταξης, κ. Δ. Πατούνα
- Φορείς Μέλη ΕΣΑμεΑ


Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητάει τον άμεσο ορισμό συνάντησης με την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Κυρία Υπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) –που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας- με το παρόν έγγραφό της, επανέρχεται και ζητάει τον άμεσο ορισμό συνάντησης μαζί σας, προκειμένου να μας δοθεί μία οριστική απάντηση αναφορικά με τη δέσμευση του Πρωθυπουργού της χώρας για την προστασία των συντάξεων αναπηρίας.

Διαβάζουμε σε δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, περί ψήφισης νέου μνημονίου από την κυβέρνηση για την περαιτέρω μείωση των συντάξεων, καθώς και ότι η κυβέρνηση προχωρά στη θεσμοθέτηση του Πορίσματος της Επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας για την ενιαιοποίηση των κανόνων για τις παροχές των συντάξεων αναπηρίας, χωρίς η Εθνική Συνομοσπονδία να έχει καμία σχετική ενημέρωση.
Παρά τη δέσμευση του Πρωθυπουργού της χώρας, κ. Αλ. Τσίπρα, στη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί με την Ε.Σ.Α.μεΑ., την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών στις 8 Μαΐου 2017, για την εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς, δεν έχει υπάρξει καμία ενέργεια της κυβέρνησης ως προς την τήρηση αυτής της δέσμευσης. Ο Πρωθυπουργός μάλιστα είχε τονίσει ότι εάν αυτό δεν γινόταν δεκτό από τους δανειστές, θα το αντιμετώπιζε η ίδια η κυβέρνηση στο πλαίσιο του μηχανισμού επαναϋπολογισμού των συντάξεων του ν. 4387/2016, προκειμένου να αποκατασταθούν οι απώλειες που θα προκύψουν από 1ης Ιανουαρίου 2019.
Επίσης, κατά την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής του Υπ. Εργασίας η οποία είχε ως σκοπό τη θέσπιση νέων, ενιαίων κανόνων για όλες τις συντάξεις αναπηρίας, στην οποία συμμετείχε και η ΕΣΑμεΑ, μας είχε ενημερώσει προσωπικά ο κ. Πετρόπουλος, Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, ότι θα μας κρατούσατε ενήμερους κατά την πορεία της νομοθετικής ρύθμισης για την εφαρμογή του εν λόγω Πορίσματος για την ενιαιοποίηση των κανόνων συνταξιοδότησης και για τις παροχές αναπηρίας.
Επιπρόσθετα, θα θέλαμε να συζητήσουμε μαζί σας και τα εξής πολύ σημαντικά συνταξιοδοτικά ζητήματα που αφορούν στα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους:
1. Τη συνέχιση της καταβολής του ΕΚΑΣ στα άτομα με αναπηρία. Μετά την επιδοματικοποίηση των συντάξεων αναπηρίας, θεωρείται ακόμη πιο σημαντική η συνέχιση του ΕΚΑΣ στα άτομα με αναπηρία, με τους ίδιους όρους που ίσχυε και στα προηγούμενα έτη.

2. Την πρόβλεψη κατώτατου ορίου σύνταξης για τους δικαιούχους αναπηρικής σύνταξης, όπως πρόσφατα προβλέφθηκε για τους δικαιούχους σύνταξης λόγω θανάτου, με την ψήφιση τροπολογίας στη Βουλή, στο σχέδιο νόμου: «Ρυθμίσεις για την αγορά παιγνίων»

3. Επαναφορά της ρύθμισης της παρ. 5α του άρθρου 5 του ν. 3232/04, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 26 του ν. 4075/2012, σύμφωνα με την οποία, παιδιά ορφανά και από τους δύο γονείς, που πάσχουν από νοητική αναπηρία ή αυτισμό ή σύνδρομο down, ή από πολλαπλές βαριές αναπηρίες, ή από βαριά κινητική αναπηρία, ή από χρόνιες ψυχικές διαταραχές που επιφέρουν μόνιμο ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, να δικαιούνται το σύνολο του ποσού της σύνταξης που ελάμβανε ο θανών γονέας, ή προκειμένου περί ασφαλισμένου, το ποσό που δικαιούταν να λάβει ο θανών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν εργάζονται ή δεν ασκούν κάποιο επάγγελμα ή δεν παίρνουν σύνταξη από δική τους εργασία. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 12 του 4387/16, παρ. 4Α, περίπτωση γ, το ορφανό παιδί και από δύο γονείς δικαιούται το 50% της σύνταξης του γονέα και δεν υπάρχει ξεχωριστή πρόβλεψη για το παιδί με αναπηρία.

4. Την ψήφιση διάταξης νόμου, με την οποία να προβλέπεται η συνέχιση χορήγησης σύνταξης στα τυφλά τέκνα ασφαλισμένων ή συνταξιούχων αγροτών από το 18ο έτος της ηλικίας τους και μετά, όπως ισχύει έως σήμερα, και μετά την 01.01.2018, και στο ίδιο ύψος με το σημερινό, για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας.

Κυρία Υπουργέ,

Λόγω της μεγάλης ανησυχίας που υπάρχει στο χώρο μας και σε όλη τη χώρα, σχετικά με τα προαναφερόμενα ζητήματα, θα θέλαμε να μας ορίσετε άμεσα μία συνάντηση μαζί σας, μέσα την εβδομάδα.

Σε περίπτωση που δεν οριστεί συνάντηση μαζί σας άμεσα, θα προχωρήσουμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας, την Παρασκευή 1η Ιουνίου, με αίτημα τη συνάντηση και συζήτηση μαζί σας για το σύνολο των σοβαρών θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου σας που απασχολούν τον χώρο μας και που μέχρι σήμερα δεν μας έχουν απαντηθεί και δεν έχουν διευθετηθεί.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Ι. Λυμβαίος

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Υ.Ε.Κ.Α. » Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητάει τον άμεσο ορισμό συνάντησης με την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis