Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Εργασίας

Αθήνα: 15/01/2021

ΠΡΟΣ:
κ. Κ. Χατζηδάκη, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού της χώρας
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτη
- Γραφείο Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Άκη Σκέρτσου
- Γραφείο Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Π. Τσακλόγλου
- Γραφείο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Π. Καρασιώτου
- Γραφείο Διοικητή ΕΦΚΑ, κ. Χ. Χάλαρη
- Γραφείο Υποδιοικητή ΕΦΚΑ, κ. Κ. Τσαγκαρόπουλο
- Γραφείο Υποδιοικητή ΕΦΚΑ, κ. Ε. Κρητικό
- Οργανώσεις Μέλη ΕΣΑμεΑ


Ζητείται η επίσπευση καταβολής συντάξεων σε άτομα με αναπηρία από τον ΕΦΚΑ


Κύριε Υπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας.

Κύρια αποστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και η προώθηση, προστασία και απόλαυση των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Ιδίως όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αυτά κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, που η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο επικύρωσε με τον Ν. 4074/2012.
Με το παρόν θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας σχετικά με την πολύ μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση που έχει παρουσιαστεί από τον ΕΦΚΑ στην καταβολή συντάξεων και επιδομάτων που δικαιούνται άτομα με αναπηρία και ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας.
Λαμβάνουμε καθημερινά πλήθος διαμαρτυριών από δικαιούχους αναπηρικών συντάξεων και δικαιούχους συντάξεων γήρατος λόγω αναπηρίας, οι οποίοι έχουν καταθέσει στα ασφαλιστικά τους ταμεία αίτηση συνταξιοδότησης εδώ και 2 – 3 χρόνια, και δεν τους έχει καταβληθεί έως σήμερα η σύνταξή τους από τον ΕΦΚΑ.
Επιπρόσθετα, πρόσφατα ενημερωθήκαμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ότι λόγω μη ολοκλήρωσης του λογισμικού τους, αδυνατούν να εφαρμόσουν ρύθμιση σε ισχύ (παρ. 5α του άρθρου 5 του ν. 3232/04, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 26 του ν. 4075/2012), σύμφωνα με την οποία παιδιά ορφανά και από τους δύο γονείς, που πάσχουν από βαριά αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, δικαιούνται το σύνολο του ποσού της σύνταξης που ελάμβανε ο θανών γονέας, με αποτέλεσμα εδώ και δύο χρόνια να μην τους καταβάλλεται το πλήρες ποσό της σύνταξης που δικαιούνται.
Παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της ΕΣΑμεΑ στο Δ.Σ. του ΕΦΚΑ συμμετέχουν κανονικά στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου και έχουν κάνει παρεμβάσεις γι' αυτά τα θέματα από την αρχή της θητείας της κυβέρνησής σας, δεν έχει επιλυθεί ακόμα αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα.
Κύριε Υπουργέ,
Ως εκ τούτου απευθυνόμαστε σε εσάς και ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας για τη διερεύνηση του προαναφερόμενου ζητήματος, ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την επίσπευση των διαδικασιών καταβολής των συντάξεων αναπηρίας, των συντάξεων γήρατος λόγω αναπηρίας και των αναπηρικών επιδομάτων, λαμβάνοντας υπόψη το οικονομικό και ηθικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι δικαιούχοι εξ' αιτίας αυτής της κατάστασης, διότι η αναπηρία είναι μία κατάσταση από την οποία δημιουργούνται πρόσθετες ανάγκες ιδιαίτερα κοστοβόρες.
Πιστεύοντας πως θα ανταποκριθείτε θετικά στο εν' λόγω αίτημα, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Αναμένοντας τις ενέργειές σας προς θετική κατεύθυνση

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Υ.Ε.Κ.Α. » Ζητείται η επίσπευση καταβολής συντάξεων σε άτομα με αναπηρία από τον ΕΦΚΑ
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis