Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Οικονομικών

Αθήνα: 08/07/2014

ΠΡΟΣ:
κ. Γκίκα Χαρδούβελη
Υπουργό Οικονομικών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
-Γραφείο Πρωθυπουργού
-Γραφείο Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλου
-Μέλη Ελληνικού Κοινοβουλίου
-Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα
-Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη
-Υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση
-Υφυπουργό Εργασίας κ. Β. Κεγκέργλου
-Υφυπουργό Εργασίας κ. Αντ, Μπέζα
-Γεν. Γραμματέα Οικονομικών και Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Χρ. Παπακωνσταντίνου
-Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Εργασίας κ. Αν. Στρατινάκη
-Γεν. Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Π. Κοκκόρη
-Φορείς Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.


Προστατεύστε τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους - Ζητείται η άρση άκριτων και οριζόντιων μνημονιακών μέτρων


Κύριε Υπουργέ,

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. εκ μέρους των Ελληνίδων και Ελλήνων με αναπηρία σας εύχεται κάθε επιτυχία στο έργο σας, με το οποίο θα πρέπει να διορθώσετε τις αδικίες που έχουν υποστεί τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους από την εφαρμογή οριζόντιων και άκριτων μνημονιακών μέτρων. Σε αυτή την κατεύθυνση απαιτείται σωστή και δίκαιη προσέγγιση των θεμάτων που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

Δυστυχώς, από την πρώτη στιγμή της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα μας επιβλήθηκαν μνημονιακά μέτρα με οριζόντιο τρόπο πλήττοντας ακόμα και τους πιο φτωχούς συμπολίτες μας μεταξύ των οποίων είναι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τα μέλη των οικογενειών τους. Τα μέλη αυτής της ευπαθούς ομάδας είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουν δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα αφού καλούνται να καλύψουν μεγάλο μέρος του πρόσθετου κόστους που απαιτείται για την κάλυψη των κοστοβόρων αναγκών της αναπηρίας τους.

Για λόγους Κοινωνικής Δικαιοσύνης ήρθε η ώρα να αρθούν όλα τα σκληρά μέτρα που έχουν επιβληθεί με την ψήφιση των μνημονιακών νόμων. Παράλληλα και σε συνεργασία με την Ε.Σ.Α.μεΑ. ήρθε η ώρα να σχεδιαστεί ένα πλαίσιο συντονισμένων υποστηρικτικών μέτρων και πολιτικών για τα άτομα με αναπηρία.

Δεν θα είναι υπερβολή να πούμε ότι έχουν εξαντληθεί πλέον οι αντοχές των ατόμων με αναπηρία με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, αφού είναι αυτοί που διέθεσαν αγόγγυστα από το υστέρημά τους για να συμβάλλουν στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι ΑμεΑ, στην πλειονότητά τους, ανήκουν στα χαμηλά οικονομικά στρώματα, ενώ σε ιδιαίτερα δραματική θέση βρίσκονται οι μακροχρόνια άνεργοι ΑμεΑ που μπροστά τους ορθώνονται ανυπέρβλητα εμπόδια για να ενταχθούν σε μια θέση εργασίας.

Επίσης, σε ιδιαίτερα δεινή θέση βρίσκονται τα άτομα με βαριές αναπηρίες (νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση βαριές και πολλαπλές αναπηρίες) και οι οικογένειές τους, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις είναι ξεχασμένοι από την Πολιτεία. Αδιαμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας δεν ανήκαν ποτέ στους έχοντες και κατέχοντες της χώρας.

Υπό αυτό το πρίσμα μεγαλώνει η ευθύνη σύσσωμου του πολιτικού κόσμου της χώρας για να προστατεύσει ουσιαστικά τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.

Στην κρίσιμη αυτή περίοδο επιβάλλεται η Πολιτεία να προχωρήσει στην άρση των αδικιών που υπέστησαν από τους μνημονιακούς νόμους τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους με τη λήψη των παρακάτω μέτρων:

- Να εξαιρεθούν από τις διατάξεις τους άρθρου 29 του ν. 3986/2011, που αφορά στην καταβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 12.00€, τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% τουλάχιστον και οι γονείς ατόμων με αναπηρία που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67%.

Σχόλιο: Από τις διατάξεις αυτές εξαιρέθηκαν οι δικαιούχοι φοροαπαλλαγών, σύμφωνα με την περ. θ. της παρ. ε του άρθρου 6 του ν. 2238/95, δηλαδή άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες και ολικώς τυφλοί με ποσοστό 80% και άνω. Από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν εξαιρέθηκαν ακόμα και βαριές αναπηρίες που λαμβάνουν 80% ποσοστό αναπηρίας όπως νεφροπαθείς τελικού σταδίου ή μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων. Το μέτρο επιβλήθηκε επίσης και σε άτομα με αναπηρία που η αναπηρία τους είναι μόνιμη βαριά και μη αναστρέψιμη και αξιολογείται με 67% αναπηρία (π.χ. άτομα με θαλασσαιμία, αιμορροφιλία, σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες αναπηρίες), καθώς και σε οικογένειες που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες, παρόλο που είναι γνωστή η τραγική οικονομική τους κατάσταση.

- Να εξαιρεθούν από το άδικο μέτρο της παρακράτησης εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων, το οποίο είχε επιβληθεί με τις διατάξεις του άρθρου 38 του ν. 3863/2010, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 44 παρ. 10,11 και 12 του ν. 3986/2011, τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας.

Σχόλιο: Με την επιβολή της παρακράτησης εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων έχει επέλθει συρρίκνωση των συντάξεων που λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία, ειδικά εκείνων που είναι κάτω των 60 ετών. Αυτό συμβαίνει γιατί με τις τροποποιήσεις της αρχικής διάταξης (άρθρο 38 του ν. 3863/2010) το ποσό της παρακράτησης διπλασιάστηκε ακόμα και για τους συνταξιούχους αναπηρίας που είναι κάτω των 60 ετών.

- Να επαναχορηγηθεί το ΕΚΑΣ ξανά σε όλα τα άτομα με αναπηρία όπως χορηγούνταν πριν την ψήφιση των διατάξεων του άρθρου 34 του ν. 4093/2012 και 4111/2013.

Συνταξιούχοι αναπηρίας με πενιχρές συντάξεις έχασαν την εισοδηματική ενίσχυση του ΕΚΑΣ βιώνοντας την απόλυτη φτώχεια.

Για το σκοπό αυτό προτείνουμε την ακόλουθη νομοθετική ρύθμιση:

«Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 6 της υποπαραγράφου ΙΑ4 του ν. 4093/2012 τίθεται σε ισχύ. Από δω και στο εξής καταργείται η παρ. 4 του άρθρου 34 του 4111/2013 καταργείται.»

- Εξαίρεση των συνταξιούχων για λόγους αναπηρίας (αναπηρίας, γήρατος, θανάτου) και των συνταξιούχων γονέων ατόμων με αναπηρία από τις μειώσεις που έχουν επιβληθεί στις επικουρικές συντάξεις.

- Αποκατάσταση του ύψους των συντάξεων που χορηγούνται στα άτομα με αναπηρία, χρόνια πάθηση και μέλη των οικογενειών τους από ασφαλιστικά ταμεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας.

Με το άρθρο 34 της πράξης νομοθετικού περιεχομένου 4111/2013, οι μόνοι που εξαιρέθηκαν από τις μειώσεις των κύριων συντάξεων που επιβλήθηκαν με το νόμο 4093/2012 και λαμβάνουν το δώρο εορτών και αδείας επιμερισμένο σε 12 μήνες είναι οι δικαιούχοι του εξωϊδρυματικού επιδόματος των παρ. 1 και 2 του άρθρου 42 του ν. 1140/81.

Τώρα απαιτείται η τροποποίηση του ανωτέρω θεσμικού πλαισίου για την επαναφορά του ποσού των κύριων συντάξεων που χορηγούνται από ασφαλιστικά ταμεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας στα άτομα με αναπηρία και σε γονείς ατόμων με αναπηρία, στο ύψος που ήταν πριν την οικονομική κρίση.

Για το σκοπό αυτό προτείνουμε την παρακάτω τροπολογία:
«Μετά την περ. δ της υποπαραγράφου ΙΑ.5 του άρθρου 1 του ν.4093/2012 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Από τις ανωτέρω μειώσεις εξαιρούνται τα πρόσωπα του τέταρτου και πέμπτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4024/2011 όπως έχει συμπληρωθεί και ισχύει, τα πρόσωπα που εμπίπτουν στις διατάξεις του ν. 612/77 όπως έχει συμπληρωθεί και ισχύει και γονείς που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος και βαρύνονται φορολογικά με άτομα με αναπηρία όπως ορίζει ο ΚΦΕ.»

- Επαναφορά των δώρων εορτών αδείας στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, ομοίως όπως χορηγούνται και στους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα.

Για το σκοπό αυτό προτείνουμε την τροποποίηση διατάξεων του ν. 4111/13 που αφορούν στο μέτρο της κατάργησης δώρων και εορτών ως εξής:

«Από τις ρυθμίσεις της περίπτωσης 3 της υποπαραγράφου ΙΑ 6 του άρθρου 1 του ν. 4093/2012 εξαιρούνται τα πρόσωπα που αναφέρονται στο εδάφιο 4 και 5 της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4024/2011 και του ν. 612/77 όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, συμπεριλαμβανομένων των προσώπων που αναφέρονται στη διάταξη του άρθρου 32 του ν. 3896/2010, καθώς και συνταξιούχοι που έχουν ανάπηρο σύζυγο ή ανάπηρό τέκνο με ποσοστό αναπηρίας 67% τουλάχιστον, και συνταξιούχοι οι οποίοι ανήκουν στις κατηγορίες αναπηρίας του ν. 612/77 αλλά έχουν συνταξιοδοτηθεί με γενικές συνταξιοδοτικές διατάξεις.»

- Προστασία και των συνταξιούχων του δημοσίου, οι οποίοι είναι γονείς που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία.

Προτείνουμε την τροποποίηση των διατάξεων της πράξης νομοθετικού περιεχομένου ν. 4111/13 ως εξής :
Η παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 4111/13 «Τροποποιήσεις του ν. 4093/12 και Κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου» ζητούμε να αντικατασταθεί ως εξής:

«Η περίπτωση δ. της υποπαραγράφου Β.3 του άρθρου 1 του Ν. 4093/2012 αντικαθίσταται ως
εξής «Εξαιρούνται των ανωτέρω μειώσεων όσοι λαμβάνουν με τη σύνταξή τους επίδομα ανικανότητας του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 (Α'210) ή των άρθρων 100 έως και 104 του π.δ. 168/2007 (Α'209) ή συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις των νόμων 1897/1990 (Α'120) και 1977/1991 (Α'185), καθώς και οι συνταξιούχοι που έχουν ανάπηρο σύζυγο ή ανάπηρο τέκνο σε ποσοστό 67% και άνω. Επίσης, εξαιρούνται της ανωτέρω μείωσης οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, γενικά, οι οποίοι είναι ανίκανοι για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος κατά ποσοστό 67% και άνω».

- Επαναφορά των δώρων εορτών και αδείας και στους συνταξιούχους γονείς/κηδεμόνες/συζύγους του δημοσίου που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία.

Για το σκοπό αυτό προτείνουμε τη συμπλήρωση των διατάξεων του ν. 4111/13 ως εξής:
«Οι ρυθμίσεις της παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 4111/2013 ισχύουν και για τους συνταξιούχους γονείς και συζύγους που προστατεύουν άτομα με βαριά αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67%.»

- Επαναφορά των μισθών των εργαζομένων με αναπηρία και εργαζομένων που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία στο ύψος που ήταν πριν την οικονομική κρίση και επαναφορά των δώρων εορτών αδείας.

Σχόλιο: Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στην ευπαθή ομάδα των ατόμων με αναπηρία έχουν υποστεί όλες τις μειώσεις που έχουν επιβληθεί μέσω των εφαρμοστικών νόμων των μνημονίων.

- Ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία.

Η διάταξη της περ. ε της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν. 4172/2013, με την οποία καθορίζεται φοροαπαλλαγή μισθών συντάξεων, πάγιας αντιμισθίας για τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%, ζητούμε να ισχύσει και στα πρόσωπα που βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία όπως ορίζει ο ΚΦΕ.

- Λήψη ευνοϊκών φορολογικών μέτρων για τα άτομα με αναπηρία που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, και άτομα με αναπηρία που το εισόδημα τους προέρχεται μόνο από μίσθωση ακινήτου, δεδομένου ότι το φορολογικό καθεστώς δεν έχει ουδεμία ευνοϊκή διάταξης για αυτούς τους συμπολίτες μας.

Για το σκοπό αυτό προτείνουμε:
α) την πλήρη απαλλαγή από την καταβολή τέλους επιτηδεύματος των ελευθέρων επαγγελματιών που είναι άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω
β) τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για άτομα με βαριά αναπηρία που μισθώνουν ακίνητο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει άλλο έσοδο από μισθούς συντάξεις ή πάγια αντιμισθία. Ως παράδειγμα αναφέρουμε άτομο με νοητική αναπηρία ή σύνδρομο down ή αυτισμό, το οποίο έχει κληρονομήσει ακίνητο από τους γονείς του με σκοπό να καλύψει τις βιοποριστικές του ανάγκες.

- Διεύρυνση δικαιούχων ατόμων με αναπηρία και του εισοδηματικού κριτηρίου της περ. δ. παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4223/2010 «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων».

Συγκεκριμένα ζητούμε η περ. δ της παρ. 2 του άρθρου 7 να τροποποιηθεί ούτως ώστε:
α) οι εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ να ισχύσουν και για τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
β) να αυξηθεί το εισοδηματικό κριτήριο του ποσού των 12.000 για τα άτομα με
αναπηρία, διότι αυτά τα άτομα αντιμετωπίζουν πρόσθετο κόστος για την κάλυψη
των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία τους.

- Άμεση έκδοση εγκυκλίου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή των εκπτώσεων του ΕΝΦΙΑ στα άτομα με αναπηρία, όπως ορίζει το άρθρο 7 του ν. 4223/2013.

Κύριε Υπουργέ,
Ευελπιστούμε στον ορισμό άμεσης συνάντησης των εκπροσώπων της Ε.Σ.Α.μεΑ.. με εσάς και τους συνεργάτες σας, προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικά τα ανωτέρω δίκαια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ   ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » ΥΠ.ΟΙΚ. » Προστατεύστε τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους - Ζητείται η άρση άκριτων και οριζόντιων μνημονιακών μέτρων
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis