Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Οικονομικών

Αθήνα: 21/10/2009

ΠΡΟΣ:
1) κ. Ι. Ραγκούση, Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
2) κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Υπουργό Οικονομικών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού
- Φορείς μέλη της ΕΣΑμεΑ


Διαβούλευση σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την «Καθιέρωση ανωτάτου ορίου κυβισμού Κρατικών Αυτοκινήτων και άλλες διατάξεις»


Κύριοι Υπουργοί,

Για την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) σας εκφράζει τα θερμά της συγχαρητήρια και χαιρετίζει τις πρώτες ενέργειες στην κατεύθυνση υλοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων της νέας Κυβέρνησης. Παράλληλα διατυπώνει και την ελπίδα για την ανάπτυξη μιας ουσιαστικής μεταξύ μας συνεργασίας με στόχο «την υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους να ζήσουν ανεξάρτητα και αξιοπρεπώς».

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) –όπως γνωρίζετε- αποτελεί τον γ΄βάθμιο κοινωνικο-συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία. Με το Ν.2430/96 (ΦΕΚ156Α/10.7.96) έχει αναγνωριστεί από την Ελληνική Πολιτεία ως ο Επίσημος Κοινωνικός Εταίρος, σε ζητήματα που αφορούν άμεσα ή έμμεσα στα άτομα με αναπηρία. Σήμερα, διαθέτει διαχειριστική επάρκεια Β’ και Γ’ τύπου για την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων πράξεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και είναι διαπιστευμένος φορέας «Δια βίου μάθησης».

Βασικός στόχος της ΕΣΑμεΑ και του εθνικού αναπηρικού κινήματος είναι αφενός η προώθηση μέτρων, που θα οδηγήσουν στην άρση των εμποδίων που οδηγούν τα άτομα με αναπηρία στον αποκλεισμό, και αφετέρου η διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής τους στα κοινωνικά δρώμενα.

Στο πλαίσιο αυτό, σχετικά με το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την «Καθιέρωση ανωτάτου ορίου κυβισμού Κρατικών Αυτοκινήτων και άλλες διατάξεις» παρατηρήσαμε - και διατυπώσαμε ήδη και ηλεκτρονικά συμμετέχοντας στην ανοικτή σχετική διαβούλευση - απουσία αναφοράς σε οχήματα προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία και ιδιαίτερα σε άτομα με κινητικές αναπηρίες. Τα οχήματα αυτά λόγω των ειδικών απαιτήσεων σχεδιασμού των χώρων τους -ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν άτομο σε αμαξίδιο- συνήθως υπερβαίνουν τα 1400-1600cc. Επισημαίνουμε δε, ότι τέτοια αυτοκίνητα απαιτούνται τόσο για τη μετακίνηση στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και προσκεκλημένων αυτής, όσο και για την ικανοποίηση πάγιων αναγκών φορέων (ΝΠΔΔ) ατόμων με αναπηρία.

Κατά συνέπεια στο άρθρο 5-«Επιτρεπόμενο ανώτατο όριο κυβισμού υπηρεσιακών αυτοκινήτων» θα πρέπει να γίνει ειδική αναφορά σε οχήματα προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία, τα οποία αναμφισβήτητα να είναι σύγχρονης τεχνολογίας αλλά με κυβισμό προσαρμοσμένο στα δεδομένα της αγοράς ώστε να ικανοποιούνται οι διεθνείς απαιτήσεις για την άνετη και ασφαλή μεταφορά ατόμου σε αμαξίδιο.

Παράλληλα στο άρθρο 8 «Στάθμευση αυτοκινήτων» θα πρέπει να προστεθεί η υποχρέωση δημιουργίας ειδικών θέσεων στάθμευσης για τα παραπάνω αναφερόμενα προσβάσιμα οχήματα, με κατάλληλες διαστάσεις σύμφωνα με τις απαιτήσεις του «Καθολικού σχεδιασμού ή Σχεδιασμού για Όλους», ώστε να διασφαλίζεται η άνετη και ασφαλής από/επιβίβαση ατόμων με αναπηρία.

Με την ευκαιρία αυτή πρέπει να επισημάνουμε την κρισιμότητα της οριζόντιας διάχυσης της διάστασης της αναπηρίας και της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία σε όλες ανεξαιρέτως τις πολιτικές, διαδικασίες, προγράμματα και δράσεις ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση των προεκλογικών και προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης σχετικά με την υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Στην προσπάθεια αυτή θα βρείτε πάντοτε την Εθνική Συνομοσπονδία στο πλευρό σας με εποικοδομητικές προτάσεις, προσφορά τεχνογνωσίας αλλά και καλόπιστης αυστηρής κριτικής.

 

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
Γ. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΡ. ΠΑΝΑΝΟΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » ΥΠ.ΟΙΚ. » Διαβούλευση σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την «Καθιέρωση ανωτάτου ορίου κυβισμού Κρατικών Αυτοκινήτων και άλλες διατάξεις»
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis