Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Πολιτισμού

Αθήνα: 11/07/2012

ΠΡΟΣ:
κ. Όλγα Κεφαλογιάννη
Υπουργό Τουρισμού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
-Γραφείο Υπουργού κ. Αντ. Σαμαρά
-Γραφείο Υπουργού Εργασίας κ. Ι. Βρούτση
-Φορείς Μέλη Ε.Σ.ΑμεΑ.


Προτάσεις για τη χορήγηση κοινωνικού τουρισμού στα ΑμεΑ και στις οικογένειές τους


Κυρία Υπουργέ,
Η απόφασή σας για την ενεργοποίηση του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του ΕΟΤ «Τουρισμός για όλους», εκτός του ότι θα τονώσει την εσωτερική αγορά και θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας σημαίνει και ανακούφιση για οικογένειες, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα έστω και ολιγοήμερων διακοπών. Ασφαλώς το μέγεθος αυτού του Προγράμματος δεν μπορεί να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί από την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Μ.Μ.Ε. τα προγράμματα αυτά απευθύνονται και στα άτομα με αναπηρία ανεξαρτήτως εισοδήματος, γεγονός που κρίνεται θετικό. Πληροφορούμαστε δε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα δημοσιευθεί ανακοίνωση με τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο Πρόγραμμα.
Επί αυτών των ανακοινώσεων ζητούμε να ληφθεί ειδική μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, ούτως ώστε να καλύψει και άτομα με αναπηρία οι οποίοι ήταν δικαιούχοι δελτίων τουρισμού από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Επισημαίνουμε ότι η κατάργηση του Ο.Ε.Ε. και η διακοπή των προγραμμάτων του σημαίνει για αυτή την κοινωνική ομάδα αποκλεισμό από τις θερινές διακοπές, εάν ληφθεί υπόψη ότι η πλειονότητα αυτών είναι άτομα που ανήκουν σε χαμηλά εισοδηματικές τάξεις του πληθυσμού.
Για την αποτροπή φαινομένων αποκλεισμού ή πρόσθετης ταλαιπωρίας προτείνουμε να ορισθεί ως αποδεικτικό της αναπηρίας γνωμάτευση αναπηρίας εκδιδόμενη από υγειονομικές επιτροπές πρώην νομαρχιακών υγειονομικών επιτροπών, όλων των ασφαλιστικών φορέων και του ΚΕΠΑ, εφόσον έχουν ισχύ επ’ αόριστον/εφόρου ζωής και όσες από τις ανωτέρω γνωματεύσεις δεν έχει λήξει η ισχύς τους. Η πρότασή μας βασίζεται και σε εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων η οποία επισυνάπτεται στο παρόν. 
Σε ότι αφορά την αναγκαιότητα συνοδού προτείνουμε τα εξής: Για τις κάτωθι κατηγορίες αναπηρίας που έχουν ανάγκη συνοδού  δεν απαιτείται γνωμάτευση για χορήγηση δελτίου στο συνοδό. Οι κατηγορίες για τις οποίες δεν απαιτείται γνωμάτευση από την οποία να προκύπτει η ανάγκη συνοδού είναι: παραπληγία – τετραπληγία και εν γένει όσοι λαμβάνουν εξωϊδρυματικό επίδομα βάσει προνοιακής ασφαλιστικής νομοθεσίας, κινητικά αναπήρους, τυφλούς, νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή ή μεταμόσχευση), πάσχοντες από θαλασσαιμία, άτομα με νοητική αναπηρία και εγκεφαλική παράλυση, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση.
Με τη βεβαιότητα ότι τα αιτήματά μας θα ικανοποιηθούν προς όφελος της ευπαθούς ομάδας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.
Για περαιτέρω διευκρινίσεις και πληροφορίες, οι οποίες θα φανούν χρήσιμες για την εύρυθμη λειτουργία του Προγράμματος είμαστε στη διάθεσή σας.


Με εκτίμηση

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ                                                ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » ΥΠ.ΠΟ.Τ. » Προτάσεις για τη χορήγηση κοινωνικού τουρισμού στα ΑμεΑ και στις οικογένειές τους
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis