Η ΕΣΑμεΑ για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή. Η απαίτηση των δανειστών της χώρας για την εισαγωγή της λειτουργικότητας στην πιστοποίηση της αναπηρίας είναι παράλογη, αδικαιολόγητη και εχθρική

Αρ. Πρωτ.: 59

Η ΕΣΑμεΑ για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή. Η απαίτηση των δανειστών της χώρας για την εισαγωγή της λειτουργικότητας στην πιστοποίηση της αναπηρίας είναι παράλογη, αδικαιολόγητη και εχθρική

Στην ακρόαση των φορέων στη συζήτηση των συναρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο κλήθηκε να καταθέσει τις προτάσεις και τις αντιρρήσεις της η ΕΣΑμεΑ, χθες Πέμπτη 11 Ιανουαρίου. Στη θέση του προέδρου της Ιωάννη Βαρδακαστάνη παρέστη και μίλησε ο γενικός γραμματέας της ΕΣΑμεΑ Γιάννης Λυμβαίος. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την επιστολή που κατατέθηκε στους βουλευτές με τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος.

Ο κ. Λυμβαίος ανέφερε ότι η ΕΣΑμεΑ και οι φορείς του αναπηρικού κινήματος, όλη την τελευταία μνημονιακή δεκαετία, αγωνιστήκαν ακατάπαυστα για να θεσπιστεί και να λειτουργήσει στη χώρα ένα αξιόπιστο, αντικειμενικά και κοινωνικά δίκαιο σύστημα αξιολόγησης και πιστοποίησης της αναπηρίας.
Από τη θέσπιση των ΚΕΠΑ με το ν. 3863/2010 έως σήμερα η ΕΣΑμεΑ διεκδίκησε με κινητοποιήσεις την επικαιροποίηση, τη διαρκή απογραφή και τον εξανθρωπισμό του συστήματος των ΚΕΠΑ. Από το απαράδεκτο σύστημα πιστοποίησης της αναπηρίας των ΚΕΠΑ του 2011, όπου συμπεριλάμβανε την απονομή ποσοστού αναπηρίας στους ηδονοβλεψίες, στους παιδόφιλους κ.α. έγινε ο ΕΠΠΠΑ στοιχειωδώς παραδεκτός. Παράλληλα το αναπηρικό κίνημα αγωνίστηκε από την αρχή της δεκαετίας για το απολύτως λογικό, το απολύτως εύλογο, δηλαδή οι αναπηρίες και οι χρόνιες παθήσεις που είναι μη αναστρέψιμες και κρίνονται δια βίου να τους απονέμεται ποσοστό αναπηρίας που να ισχύει εφ' όρου ζωής.
Με το ν. 3846/2010, 8 κατηγορίες αναπηρίας χαρακτηρίστηκαν μη αναστρέψιμες. Μετά από κινητοποιήσεις και μεγάλη κοινωνική διαμαρτυρία, το Νοέμβρη του 2013, οι κατηγορίες έγιναν 43, και μόλις πρόσφατα 133, ενώ παράλληλα στα τέλη του 2017 δημοσιεύθηκε ο επικαιροποιημένος ΕΠΠΠΑ. Συνεπώς η χώρα έχει να εφαρμόσει για την πιστοποίηση της αναπηρίας από τις αρχές του 2018 δύο σημαντικά εργαλεία, του νέου ΕΠΠΠΑ και του πίνακα των 133 παθήσεων.
Ο κ. Λυμβαίος επισήμανε βέβαια ότι και στον νέο ΕΠΠΠΑ υπάρχουν κενά και ελλείψεις, αλλά και στην απόφαση για τις 133 παθήσεις που κρίνονται επ' αόριστον, υπάρχουν σημαντικές παραλείψεις, όπως της κατηγορίας των πασχόντων από AIDS, των ατόμων με σύνδρομο Down, σύνδρομο Rett κ.α.
Συνεπώς, το αναπηρικό κίνημα θεωρεί ότι αυτές οι δύο εξελίξεις έχουν θετικό πρόσημο, αλλά χρήζουν ανάγκης άμεσου ελέγχου και επικαιροποίησης των οφθαλμοφανών παραλείψεων, λαθών κ.τ.λ.
Από την άλλη πλευρά, με το άρθρο 215 του πολυνομοσχεδίου θεσπίζεται η εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος στην Περιφέρεια Αττικής, γι' αυτούς που υποβάλλουν πρώτη φορά αίτηση για αναπηρικά επιδόματα. Εδώ και πολλά χρόνια η ΕΣΑμεΑ στήριξε τη θέση ότι η χώρα έχει ανάγκη από έναν φορέα απονομής και πληρωμής επιδομάτων. Τονίστηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στη Βουλή, όπως έχει ήδη πράξει η ΕΣΑμεΑ και στην Κυβέρνηση και στην ελληνική κοινωνία, ότι το αναπηρικό κίνημα στηρίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία απλοποιεί τη διαδικασία απονομής και πληρωμής επιδομάτων και απαλλάσσει τους πολίτες με αναπηρία και τις οικογένειές τους από περιττή γραφειοκρατία.
Η απαίτηση όμως των δανειστών της χώρας για την εισαγωγή της λειτουργικότητας στην πιστοποίηση της αναπηρίας είναι παράλογη, αδικαιολόγητη και εχθρική. Το ICF, το οποίο έμμεσα ή άμεσα υποστηρίχθηκε από τους δανειστές, κάηκε στην Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία. Το αναπηρικό κίνημα έχει κάνει σαφές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στους εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας, ότι η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος μπορεί να είναι αποδεκτή, μόνο εάν μέσω αυτού επιδιώκεται η πραγματική αποτύπωση της κατάστασης που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα της κρίσης.
Στις επανειλημμένες συναντήσεις με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, κ. Θ. Φωτίου παρουσιάστηκε η κρυστάλλινα διαυγή θέση του αναπηρικού κινήματος γι' αυτό το θέμα:
1. Το εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα δεν παρεμβαίνει στην απονομή πιστοποίησης αναπηρίας.
2. Δεν αλλάζουν οι όροι προϋπόθεσης για τη χορήγηση των αναπηρικών επιδομάτων.
3. Δεν εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια ή περιουσιακά στοιχεία και στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων που αφορά στα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των οικογενειών που έχουν μέλη τους άτομα με αναπηρία δεν προσμετρούνται τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας
4. Δεν μειώνονται τα αναπηρικά επιδόματα ούτε 1 ευρωλεπτό.
Ο κ. Λυμβαίος ζήτησε από την κ. Φωτίου να επαναλάβει τη δέσμευση που έχει εκφράσει στην ΕΣΑμεΑ εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης και στη Βουλή, και αυτή η δέσμευση να γίνει μέρος των πρακτικών του ελληνικού κοινοβουλίου. Όπως και έπραξε η υπουργός αμέσως μετά την τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΕΣΑμεΑ.
Τέλος τονίστε ότι σε κάθε περίπτωση, το αναπηρικό κίνημα σύσσωμο, θα στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση του συστήματος πιστοποίησης της αναπηρίας, αλλά θα αγωνιστεί σκληρά εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας μείωσης των ελάχιστων που παρέχονται στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα της κρίσης.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή