Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Παρουσίαση του Μανιφέστου του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος για τις ευρωεκλογές

Αρ. Πρωτ.: 1025

Παρουσίαση του Μανιφέστου του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος για τις ευρωεκλογές

Παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες το Μανιφέστο του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος για τις ευρωεκλογές, από τον πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ και του EDF (European Disability Forum - Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία) Ιωάννη Βαρδακαστάνη. Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν και μίλησαν ο πρόεδρος της διακομματικής ομάδας για την Αναπηρία του Ευρωκοινοβουλίου Ευρωβουλευτής Ádám Kósa, ο αντιπρόεδρος της διακομματικής ομάδας Richard Howitt, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Hannes Swoboda και ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης.

Στις 22-25 Μαΐου 2014, 500 εκατομμύρια πολίτες από 28 διαφορετικές χώρες της ΕΕ θα έχουν την ευκαιρία να εκλέξουν τα 751 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα τους εκπροσωπήσουν τα επόμενα 5 χρόνια.
  • Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαθέτει μία σειρά από σημαντικές εξουσίες: νομοθετική, δημοσιονομική, δημοκρατικού ελέγχου καθώς και ελεγκτικές αρμοδιότητες.
  • Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μόνο θεσμικό όργανο της ΕΕ που εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, το αποτέλεσμα των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα καθορίσει ποιος θα καθοδηγεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η νέα πολιτική πλειοψηφία που θα προκύψει από τις εκλογές θα διαμορφώσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα επόμενα 5 χρόνια σε τομείς από την ενιαία αγορά ως τις πολιτικές ελευθερίες.
Κάθε ψήφος μετράει! Σε καιρούς κρίσης, είναι πιο επιτακτική από ποτέ ότι η φωνή του κάθε πολίτη να ακουστεί.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε τα εξής:

«Η ΕΕ θα πρέπει να επιτρέψει στα άτομα με αναπηρία να απολαμβάνουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες της, κάνοντας τα αγαθά και τις υπηρεσίες προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία. Η ΕΕ πρέπει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για τη θέσπιση νόμων, όπως η τρέχουσα πρόταση για μια νομοθεσία σχετικά με την προσβασιμότητα των δικτυακών τόπων και για τη σχεδιαζόμενη ευρωπαϊκή πράξη προσβασιμότητας. Οι προσβάσιμες μεταφορές αποτελούν επίσης προτεραιότητα.

Υπάρχουν μια σειρά από κρίσιμα κομμάτια της νομοθεσίας στο τραπέζι. Ως εκ τούτου, τα ζητήματα της αναπηρίας πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη της προεκλογικής εκστρατείας. Καλούμε τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές να περιλαμβάνουν τα ζητήματα της αναπηρίας μεταξύ των προτεραιοτήτων τους. Μιλήστε με τους συναδέλφους υποψηφίους σας, μιλήστε στα πολιτικά σας κόμματα. Γνωρίστε τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία των χωρών σας.

Όσο προχωρούμε προς τις εκλογές, το EDF θα κινητοποιήσει τα μέλη του να συμμετάσχουν.

Αλλά πώς μπορούν τα άτομα με αναπηρία να παρακολουθήσουν τις προεκλογικές συζητήσεις εάν οι πληροφορίες και οι χώροι που διεξάγονται δεν είναι προσβάσιμοι; Πώς μπορούν να ψηφίσουν τον Μάιο του 2014, εάν οι νομικοί περιορισμοί, όπως οι περιορισμοί για τα άτομα που ζουν κάτω από καθεστώς επιτροπείας, τα δυσπρόσιτα εκλογικά τμήματα και οι μη προσβάσιμες διαδικασίες ψηφοφορίας παραμένουν; Το πιο θεμελιώδες δικαίωμα ενός δημοκρατικού συστήματος (το δικαίωμα του εκλέγειν) δεν είναι μια πραγματικότητα για πολλά άτομα με αναπηρία.

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι επρόκειτο να κοιτάξει προσεκτικά τους περιορισμούς στο δικαίωμα ψήφου για τους υπηκόους της ΕΕ που διαμένουν στο εξωτερικό. Γιατί δεν προειδοποιεί επίσης η Επιτροπή τα κράτη μέλη που θέτουν περιορισμούς στα άτομα με αναπηρία στο δικαίωμά τους να ψηφίσουν»;

Φωτογραφικό υλικό από την χθεσινή παρουσίαση στο προφίλ της ΕΣΑμεΑ στο facebook.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis