Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Ενημέρωση για προσλήψεις ΑμεΑ και μελών των οικογενειών τους στο Δημόσιο και σε εποχικές θέσεις εργασίας

Με ικανοποίηση η Ε.Σ.Α.μεΑ. ενημερώνει τα μέλη της για τη δικαίωση ενός πάγιου αιτήματος του αναπηρικού κινήματος:

Προς: Φορείς - Μέλη

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση για την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος του αναπηρικού κινήματος σχετικά με τις προσλήψεις ατόμων με αναπηρία και μελών των οικογενειών τους σε μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο και σε εποχικές θέσεις εργασίας
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σας ενημερώνουμε για τη δικαίωση ενός πάγιου, πολύχρονου, στρατηγικού αιτήματος του αναπηρικού κινήματος σχετικά με τις προσλήψεις ατόμων με αναπηρία και μελών των οικογενειών τους σε μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο και σε εποχικές θέσεις εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα, δόθηκε στη δημοσιότητα και προς διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση, κωλύματα επιλογής και υποχρεώσεις των προσώπων που στελεχώνουν προς θέσεις των άρθρων 6 και 8 του Ν. 4369/2016 προς ενίσχυση προς ακεραιότητας και προς πρόληψη των περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων και λοιπές διατάξεις περί Δημόσιας Διοίκησης», όπου στο άρθρο 23 ικανοποιείται αυτό το αίτημα.
Ειδικότερα στην αιτιολογική έκθεση για το άρθρο 23 αναφέρεται:
«Άρθρο 23
Με την εν λόγω διάταξη ικανοποιούνται:
α) οι συνταγματικές διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 21, σύμφωνα με την οποία: «Τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας»
β) οι διατάξεις του άρθρου 27 «Εργασία και Απασχόληση» της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, την οποία η χώρα μας μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλό της επικύρωσε με το Ν.4074/12.
Η χώρα εναρμονίζεται: α) με την 159/83 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας, όπως κυρώθηκε με το Ν.1556/85 και αφορά στην επαγγελματική επαναπροσαρμογή και απασχόληση των μειονεκτούντων προσώπων.
β) με την Οδηγία 78/2000, η οποία ενσωματώθηκε στο εθνικό μας δίκαιο με τον
Ν.3304/2005 και αφορά στην εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού.
Επιπρόσθετα έρχεται να αποκαταστήσει μία ανισότητα για τα άτομα με αναπηρία και τα μέλη των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία, οι οποίοι στην παρατεταμένη περίοδο της οικονομικής κρίσης βιώνουν με μεγαλύτερη σφοδρότητα την αλματώδη αύξηση της ανεργίας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, εξαιτίας της ανεργίας είναι εντονότερα, αφού κατά κανόνα σε οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσης του κόστους της εργασίας, τα άτομα με αναπηρία είναι τα πρώτα που απολύονται και τα τελευταία που προσλαμβάνονται.
Ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαία η τροποποίηση του ν. 2190/94, ώστε να συμπεριληφθούν νέα μέτρα και πολιτικές που θα προστατεύουν ουσιαστικά την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία και των μελών των οικογενειών τους, όπως ισχύει και για άλλες ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού».
Επί του προς διαβούλευση νομοσχεδίου, στο άρθρο 23 http://www.opengov.gr/ypes/?p=3974 αναφέρεται για πρώτη φορά ποσοστό συμμετοχής «δέκα τοις εκατό (10%) ατόμων με αναπηρία στις προκηρυσσόμενες θέσεις τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ κατά Περιφερειακή Ενότητα, φορέα και κλάδο ή ειδικότητα να καλύπτονται από άτομα με αναπηρία, με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, (...) καθώς και πέντε τοις εκατό (5%) από άτομα που έχουν τέκνο, αδελφό ή σύζυγο και όσων είναι τέκνα ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, εξαιτίας βαριών ψυχικών και σωματικών παθήσεων».
Στο ίδιο άρθρο ικανοποιείται και το πάγιο αίτημα για τις προσλήψεις ατόμων με αναπηρία και μελών των οικογενειών τους σε θέσεις ορισμένου χρόνου. Παράλληλα αναβαθμίζεται το ποσοστό των προσλήψεων τυφλών τηλεφωνητών και δικηγόρων με αναπηρία. Οι θέσεις που προκύπτουν από την παρούσα διάταξη, προκηρύσσονται από το ΑΣΕΠ.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. θα παρέμβει στη δημόσια διαβούλευση καθώς και στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. δηλώνει για ακόμη μία φορά την ικανοποίησή της και επιθυμεί να εκφράσει δημόσια τις ευχαριστίες της προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Χριστόφορο Βερναρδάκη για την πολιτική τους βούληση που δικαίωσε τους αγώνες των ατόμων με αναπηρία και αποκατέστησε τη μακρόχρονη αδικία.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω σχετική πληροφορία ή διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Ανακοινώσεις » Ενημέρωση για προσλήψεις ΑμεΑ και μελών των οικογενειών τους στο Δημόσιο και σε εποχικές θέσεις εργασίας
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis