Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Η ΕΣΑμεΑ παρουσίασε τις προτάσεις της για το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και εκπαιδευτικών γονέων ατόμων με αναπηρία στη Βουλή

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία παρουσίασε σήμερα τη συζήτηση στη Βουλή τις προτάσεις της επί της τροπολογίας που καθορίζει εκ νέου σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών με αναπηρία και εκπαιδευτικών γονέων ατόμων με αναπηρία. Τις θέσεις της ΕΣΑμεΑ παρουσίασε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, Κωνσταντίνος Χόρτης. Τονίζουμε ότι η ΕΣΑμεΑ αντέδρασε εξαρχής στο νέο σύστημα προσλήψεων και επιδίωξε και πέτυχε συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου. Οι επαφές με την ηγεσία του υπουργείου συνεχίζονται ώστε να αλλάξουν ρυθμίσεις που εξοβελίζουν τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία και τους εκπαιδευτικούς γονείς ατόμων με αναπηρία από την εκπαίδευση. Ήδη με παρέμβαση της ΕΣΑμεΑ διαγράφτηκε ο όρος "μόνιμη αναπηρία" από την τροπολογία, κατανοώντας το υπουργείο ότι πλέον τα ΚΕΠΑ σπάνια αναγράφουν τέτοιους όρους στις πιστοποιήσεις αναπηρίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Χόρτης καταδίκασε αρχικά τα αρνητικά και ρατσιστικά σχόλια κατά των ατόμων με αναπηρία, που διατυπώθηκαν από διαφόρους στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για το νέο σύστημα διορισμού, ενώ τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι θα διοριστούν 4.500 μόνιμοι εκπαιδευτικοί στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση, το οποίο ήταν πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος.
Στη συνέχεια ανέφερε τα προβληματικά σημεία της τροπολογίας:
- Το σύστημα προσλήψεων παραβιάζει την προστασία που ο ν.4440/2016 έχει θεσπίσει, που το Σύνταγμα επιτάσσει με το άρθρο 21 παρ. 6 και που έχει για δεκαετίες ισχύσει, όπως για παράδειγμα ο ν.2643/98.
-Άτομα με θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική αναιμία και άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ μέχρι σήμερα προτάσσονταν στους πίνακες προσλήψεων εκπαιδευτικών, αυτό παύει να ισχύει με την παρούσα τροπολογία.
-Καταργείται το άρθρο 39 του ν. 4403/2016, το οποίο αποτέλεσε μία σημαντική νομοθετική ρύθμιση, η οποία εξομοιώνει τη μοριοδότηση των γονέων τουλάχιστον ενός ανάπηρου τέκνου με τους πολύτεκνους κι έτσι αποτελεί ίσως τη μοναδική πρόβλεψη πρόνοιας για τους εκπαιδευτικούς γονείς ΑμεΑ, αφού είχε ως το αποτέλεσμα να προσληφθούν οι 247 από τους 335 εκπαιδευτικούς γονείς ΑμεΑ ως αναπληρωτές το σχολικό έτος 2017-18.
-Μέχρι σήμερα οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία παίρνουν 7 μόρια και το διδακτορικό 6, ενώ με την πρόταση του υπουργείου θεσπίζονται 40 μόρια για το διδακτορικό και 20 για την αναπηρία.
Η ΕΣΑμεΑ ζητά να θεσπιστεί η κατά προτεραιότητα κάλυψη ποσοστού δέκα τοις εκατό (10%) των θέσεων μόνιμων ή αναπληρωτών εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής εκπαίδευσης από άτομα με αναπηρία, με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον και ποσοστού πέντε τοις εκατό (5%) των θέσεων από όσους έχουν τέκνο, αδελφό ή σύζυγο, καθώς και από τέκνα ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, όπως αυτό διαπιστώνεται από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ. Κατ' εξαίρεση όταν πρόκειται για άτομα που πάσχουν από νοητική αναπηρία ή αυτισμό, για την παροχή της προστασίας να απαιτείται ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%.
Επίσης ζητά:
- Την μοριοδότηση των πιστοποιητικών της γραφής Braille και της γνώσης ελληνικής νοηματικής γλώσσας. Όταν δε, πρόκειται για σχολεία τυφλών ή κωφών ή για πρόγραμμα παράλληλης στήριξης να είναι υποχρεωτική η κατοχή των αντίστοιχων πιστοποιητικών γραφής Braille ή γνώσης ελληνικής νοηματικής γλώσσας.
-Την κατάργηση του κριτηρίου ξένης γλώσσας για την πρόσληψη κωφών και βαρήκοων εκπαιδευτικών.
-Τη συμπερίληψη στο άρθρο 12 που αφορά στις μετατάξεις εκπαιδευτικών της αναμόρφωσης του αναχρονιστικού Π.Δ. 50/1996, το οποίο διέπει το σύστημα μεταθέσεων, αποσπάσεων εκπαιδευτικών με αναπηρίες και εκπαιδευτικών που είναι γονείς ατόμων με αναπηρία, με τη συμπερίληψη και άλλων κατηγοριών αναπηρίας.
-Τέλος, η ΕΣΑμεΑ ζητά να λαμβάνεται υπόψη και ο τόπος κατοικίας του ατόμου με αναπηρία ή του ατόμου που προστατεύει άτομο με αναπηρία στο διορισμό του.
Ο αγώνας συνεχίζεται ώστε να υπάρξει μία όσο το δυνατόν πιο δίκαιη λύση για τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τους εκπαιδευτικούς γονείς ατόμων με αναπηρία.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Ανακοινώσεις » Η ΕΣΑμεΑ παρουσίασε τις προτάσεις της για το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και εκπαιδευτικών γονέων ατόμων με αναπηρία στη Βουλή
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis