Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Ευρωπαϊκή Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και εκ των νικητών των βραβείων των Προσβάσιμων πόλεων η Κομοτηνή!

Χαιρετισμό απηύθυνε στην έναρξη του Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, που πραγματοποιήθηκε φέτος διαδικτυακά, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, μετά την εναρκτήρια ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Χαιρετισμό απηύθυνε στην έναρξη του Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, που πραγματοποιήθηκε φέτος διαδικτυακά, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDFΙωάννης Βαρδακαστάνης, μετά την εναρκτήρια ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Εκτός του κ. Βαρδακαστάνη χαιρέτησαν οι κ.κ. Dr. RolfSchmachtenberg, γενικός γραμματέας υπουργείου Εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων της Γερμανικής Προεδρίας, PermanentStateκαι Joost Korte, Διευθυντής Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου απονεμήθηκαν από την Επίτροπο Ισότητας HelenaDalliκαι τα ετήσια βραβεία Προσβάσιμων Πόλεων της Ευρώπης. Οι φετινοί νικητές είναι: Πρώτο το Jönköping (Σουηδία), δεύτερο το Bremerhavenτης Γερμανίας και τρίτη η Gdynia στην Πολωνία.

Ειδικό βραβείο όμως πήρε και η ελληνική πόλη της Κομοτηνής!!! που το απένειμε ο κ. Βαρδακαστάνης. Εδώ μπορείτε να δείτε το βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=5n9OKb0DSR4&feature=youtu.be

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου, ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Καλημέρα φίλοι και συνάδελφοι, σύμμαχοι και συνεργάτες από όλη την Ευρώπη.

Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που συμμετέχω σε αυτήν την εναρκτήρια συνεδρίαση της φετινής Ευρωπαϊκής Ημέρας των ατόμων με αναπηρία. Φέτος συγκεντρωνόμαστε διαδικτυακά, δυστυχώς. Είμαι εδώ στην Ελλάδα, βρίσκεστε σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά εξακολουθούμε να μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα και τους ίδιους στόχους - να συναντηθούμε ως ένα κίνημα για αλλαγή για μια ισχυρότερη, πιο περιεκτική ΕΕ.

Από το συνέδριο του περασμένου έτους, η Ευρώπη και ο κόσμος έχουν αλλάξει. Η νέα Επιτροπή ανέλαβε τα καθήκοντά της και έθεσε 6 σαφείς πολιτικές προτεραιότητες για την Ε. Ένωση και ξεκίνησε τη λειτουργία της.

Η πρώτη Επίτροπος για την Ισότητα ανέλαβε καθήκοντα και παρουσίασε τα σχέδιά της. Παρά τις καταστρεπτικές συνέπειες του COVID-19 στην ΕΕ, η Επίτροπος Dalli ξεκίνησε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την ισότητα των φύλων, την πρώτη στρατηγική LGBTIQ, υιοθέτησε ένα νέο 10ετές στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για τους Ρομά και ηγήθηκε των διαβουλεύσεων για μια ενισχυμένη στρατηγική για την αναπηρία- σε τι αναφέρεται το EDF ως ευρωπαϊκό θεματολόγιο για τα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Στις πρωτοβουλίες που έχουν υιοθετηθεί έως τώρα - για την ισότητα των φύλων, τους LGBTIQ και τους Ρομά - βλέπουμε ήδη με χαρά τα άτομα με αναπηρία να περιλαμβάνονται, αποδεικνύοντας τη δέσμευση της Επιτρόπου για διατομεακότητα.

Το διαδικτυακό μας συνέδριο έχει δύο κύρια θέματα - καλά επιλεγμένα και κεντρικής και αποφασιστικής σημασίας για τα 100 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη.

Σήμερα θα μιλήσουμε για την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και αύριο η ημέρα είναι αφιερωμένη στις επιπτώσεις του COVID-19 στα άτομα με αναπηρία.

Σήμερα επίσης έχουμε τη βράβευση των πιο προσβάσιμων ευρωπαϊκών πόλεων, τα Access City Awards, τα οποία, παρά την πανδημία, σημειώνουν πρόοδο στο να κάνουν τις πόλεις μας πιο προσιτές για όλους- και παρά την πανδημία, είδαν ρεκόρ αριθμό υποψηφίων.

Όσον αφορά το σημερινό θέμα - στο Φόρουμ συζητήσαμε σε βάθος το ζήτημα και ζητούμε μια ολοκληρωμένη ατζέντα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία για την ΕΕ, μια γενική και συνεκτική στρατηγική για την εφαρμογή της CRPD κατά την περίοδο 2021-2030 μετά τις συστάσεις του 2015 της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα δικαιώματα και οι προοπτικές των γυναικών και των παιδιών με αναπηρίες, καθώς και άλλων ομάδων που διατρέχουν κίνδυνο διακρίσεων να ενσωματωθούν σε αυτήν τη μελλοντική στρατηγική. Προτρέπουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υιοθετήσει μια στρατηγική που θα δημιουργήσει μια κοινωνία στην οποία τα άτομα με αναπηρία θα μπορούν να απολαμβάνουν πλήρως τα δικαιώματά τους -μια στρατηγική που θα οδηγήσει σε βελτιώσεις στο βιοτικό μας επίπεδο και στην ποιότητα ζωής μας, μια στρατηγική που θα εγγυάται ίσες ευκαιρίες στην ελεύθερη κυκλοφορία και άλλα θεμελιώδη δικαιώματα της ΕΕ στο ίδιο επίπεδο με όλους τους άλλους.

Αυτό απαιτεί ισχυρούς και φιλόδοξους στόχους για όλους τους τομείς που καλύπτονται από τη στρατηγική. Αυτό απαιτεί επίσης μέτρα σχετικά με την υλοποίηση της CRPD που θα διασφαλίζουν την πραγματική και έγκαιρη εφαρμογή και τακτική υποβολή εκθέσεων: αυτό περιλαμβάνει τον καθορισμό εστιακών σημείων αναπηρίας σε κάθε θεσμικό όργανο και οργανισμούς της ΕΕ και έναν μηχανισμό συντονισμού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, καθώς και ανεξάρτητο και χρηματοδοτικό πλαίσιο παρακολούθησης της CRPD σύμφωνα με τις αρχές του Παρισιού.

Την αυριανή ημέρα θα συζητήσουμε για την πανδημία.

Για αιώνες τα άτομα με αναπηρία ταπεινώνονται και στιγματίζονται και μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να αναγνωρίζονται τα δικαιώματά μας. Η πανδημία ήταν μια έντονη υπενθύμιση του πού βρισκόμαστε. Μας υπενθύμισε ότι εξακολουθούμε να θεωρούμαστε λιγότερο πολύτιμοι από τους άλλους. Κατέδειξε τους κινδύνους που διατρέχουν τα άτομα με αναπηρία που ζουν σε ιδρύματα σε σχέση με όσους ζουν με υπηρεσίες που βασίζονται στην κοινότητα. Δεν μπορούμε να μείνουμε ανέκφραστοι ενώ έχω ιδρυματοποιηθεί πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε όταν μας απαγορεύεται η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με την αναγκαστική και καταναγκαστική μεταχείριση και τον διαχωρισμό των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη βία που αντιμετωπίζουν γυναίκες και κορίτσια με αναπηρία - που διατρέχουν 2 έως 5 φορές περισσότερους κινδύνους από άλλες γυναίκες - και το χάσμα μεταξύ των φύλων και των αναπηριών που τους θέτει σε πολύ υψηλό κίνδυνο φτώχειας. Ενώ 3 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι άστεγοι, και 1 εκατομμύριο από αυτούς τους άστεγους είναι άτομα με αναπηρία, δεν μπορούμε να σταματήσουμε την εκστρατεία για το δικαίωμα πρόσβασης σε στέγαση, σε ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο, στην προστασία από τις διακρίσεις.

Όταν ανακοινώνονται θετικές εξελίξεις για ένα εμβόλιο για το COVID 19, και τα άτομα με αναπηρία παραμελούνται και δεν είναι ορατά στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον εμβολιασμό - δεν θα είμαστε σιωπηλοί.

Όταν το εμβόλιο διανέμεται στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, θα κάνουμε εκστρατεία για ιεράρχηση και δωρεάν πρόσβαση στο εμβόλιο για τα άτομα με αναπηρία και το δίκτυο υποστήριξής τους.

Ο αγώνας μας είναι παγκόσμιος. Δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι έως ότου τα αδέρφια, οι αδελφές και οι συνομήλικοί μας με αναπηρία σε όλο τον κόσμο - 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι - επίσης απελευθερωθούν από τη φτώχεια και τον αποκλεισμό, και είναι ελεύθεροι να πάνε στο σχολείο, να εργαστούν, να μάθουν, να ζήσουν μια ζωή σε ισότιμη βάση με άλλους.

Είμαστε σε εγρήγορση για την αλλαγή της πολιτικής, για την αύξηση του εθνικισμού και τη μείωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Καλούμε τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν φιλόδοξους προϋπολογισμούς θα που επενδύουν στην ένταξη και τη συνοχή στην ΕΕ αλλά και παγκοσμίως.

Φοβόμαστε κάθε κίνημα, κάθε ιδεολογία που βασίζεται στην αρχή «εμείς εναντίον τους». Ανησυχούμε για οπισθοδρομικούς νόμους και πολιτικές στην Ευρώπη που επιδιώκουν να χωρίσουν και να κάνουν διακρίσεις – όταν βασίζεται στη μείωση των δικαιωμάτων των γυναικών, των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ, των δικαιωμάτων των φυλετικών, εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, της υποτίμησης των ηλικιωμένων και της έλλειψης προστασίας για τα παιδιά μας.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ποικιλομορφία είναι μια αξία, όχι απειλή. Πιστεύουμε στο σύνθημα «ενωμένη στην πολυμορφία» και χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της ισότητας, της ένταξης, της αλληλεγγύης και της μη διάκρισης.

Ενωμένοι στην πολυμορφία αγωνιζόμαστε για τις αξίες που κατοχυρώνονται στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Πιστεύουμε στο ευρωπαϊκό σχέδιο, και πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί, για μια Ευρώπη που προσφέρει καλύτερη ζωή για όλους τους ανθρώπους της και διαδραματίζει ισχυρό θετικό ηγετικό ρόλο στον κόσμο».

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Ανακοινώσεις » Ευρωπαϊκή Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και εκ των νικητών των βραβείων των Προσβάσιμων πόλεων η Κομοτηνή!
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis