Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό 2021

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού γιορτάζεται στις 2 Απριλίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας καθώς και τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αυτισμό.

Ο Αυτισμός είναι μια γενετική, ισόβια αναπηρία που απαντάται σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων, παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία και αποτελεί ένα φάσμα διαταραχών με κυριότερες τη διαταραχή της κοινωνικότητας, της επικοινωνίας, της ακαμψίας της σκέψης και της συμπεριφοράς.

autism


Οι δυσκολίες στον τρόπο που τα άτομα με αυτισμό αντιλαμβάνονται και συνδέονται με το περιβάλλον τους έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικογένεια που, στην Ελλάδα, αναλαμβάνει εξ' ολοκλήρου τη φροντίδα και την εκπαίδευσή τους. Οι δυσκολίες αυτές φάνηκαν ιδιαίτερα και μεγεθύνθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου άτομα με αυτισμό, μαζί με άλλα άτομα που διαβιούν σε ιδρύματα ανά τον κόσμο, ήταν από τα πρώτα θύματα. Παράλληλα, παρατηρήθηκε τεράστιο έλλειμα πληροφόρησης σχετικά με την πανδημία και τους τρόπους προφύλαξης, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ατόμων με αυτισμό.
Λόγω της πολυπλοκότητας του, ο αυτισμός είναι μια από τις δυσκολότερες αναπηρίες. Η δια βίου εκπαίδευση είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων των ατόμων με Αυτισμό και την ανακούφιση των οικογενειών τους. Σε ένα φιλικό, δομημένο και προστατευμένο περιβάλλον μπορούν να αναπτύξουν σημαντικά το βαθμό λειτουργικότητας τους και να γίνουν παραγωγικοί.
Παρά τον μεγάλο αγώνα του αναπηρικού κινήματος και της ΕΣΑμεΑ, στην Ελλάδα τα άτομα με αυτισμό συνεχίζουν σε μεγάλο ποσοστό να μη μετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, να μη λαμβάνουν εξειδικευμένη επαγγελματική κατάρτιση σε προστατευμένα παραγωγικά εργαστήρια, ενώ συνεχίζεται η ανεπάρκεια Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, όταν πια η οικογένεια δεν θα είναι σε θέση να μεριμνά για τα άτομα αυτά και γενικότερα η έλλειψη ενός πλαισίου μέτρων και δομών στήριξης των γονέων και των οικογενειών των ατόμων με αυτισμό, που όσο ποτέ άλλοτε, επιβάλλεται να δημιουργηθούν.
Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη σημερινή ημέρα, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις, οι σημαντικότερες από τις οποίες παρουσιάζονται στη συνέχεια:
Στην εκδήλωση που διοργανώνει στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Συζήτηση/Βιώματα/Προοπτική», την Παρασκευή 2 Απριλίου και ώρα 12:00, θα εκπροσωπήσει την ΕΣΑμεΑ η Φωτεινή Ζαφειροπούλου, μέλος Ε.Γ. Ε.Σ.Α.μεΑ., γ.γ. Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ., αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων.
Οι άλλοι ομιλητές θα είναι οι κ.κ. :
• Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
• Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
• Γεώργιος Σταμάτης, γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας
• Άδα Σταματάτου, Μαραθωνοδρόμος, ακτιβίστρια για τον αυτισμό, διαχειρίστρια της σελίδας «Η Ζωή μου με τον Γιάννη»
• Δήμητρα Παππά, πρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας
• Κατερίνα Γιαννακοπούλου, πρόεδρος «ΑΛΜΑ» Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων, ειδική παιδαγωγός
Για την εγγραφή σας, πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο.
https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_y9tGrx3TRlqoNX3DwqPSEA 
Μετά την εγγραφή σας, θα λάβετε ενημερωτικό email για τον τρόπο σύνδεσης σας στο webinar.
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων ανακοινώνει ότι «αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό φέτος κρίνεται ακόμα πιο αναγκαία λόγω των ιδιαίτερων δυσκολιών που προκύπτουν από την πανδημία και επηρεάζουν την κοινωνία και κατ' επέκταση τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειες τους, μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού, την Α' Εφορία Αρχαιοτήτων και τους Δήμους Αθηναίων, Πειραιά και Ιωαννιτών, λαμβάνει και φέτος μέρος στην πρωτοβουλία Light it Up Blue, όπως η Autism Europe εφαρμόζει. Φέτος φωτίζουμε την Πύλη του Αδριανού, το Συντριβάνι της Ομόνοιας, το Ρολόι του Πειραιά στο Πασαλιμάνι, το Δημαρχείο των Ιωαννιτών και την Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη Ιωαννιτών με ΜΠΛΕ χρώμα δίνοντας ελπίδα, δύναμη στα άτομα με αυτισμό και συμμετέχοντας ενεργά μαζί με την κοινωνία δηλώνοντας την παρουσία μας και την ανάγκη για ένταξη και ενσωμάτωση των ατόμων με αυτισμό στην κοινωνία».
Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής ΚΚΠΠΑ προσφέρει ένα πρόγραμμα εικονικών εκδηλώσεων για όλο το μήνα Απρίλιο προωθώντας την ευαισθητοποίηση και αποδοχή του αυτισμού που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 2 Απριλίου.
Για όλο τον μήνα Απρίλιο μέσω της πλατφόρμας Sporthive και του myrace.gr, κάνοντας δωρεάν εγγραφή στον εικονικό αγώνα RaceForAutism.gr μπορεί όποιος επιθυμεί να συμμετέχει σε οποιαδήποτε εικονική εκδήλωση - τρέξιμο, βάδισμα, ποδηλασία ή κολύμβηση - οπουδήποτε, οποτεδήποτε, σε οποιαδήποτε απόσταση επιλέξει.
Ο Virtual αγώνας πραγματοποιείται από την Τρίτη 30 Μαρτίου μέχρι και την Τρίτη 27 Απριλίου και συμπεριλαμβάνει:
• Αγώνες δρόμου 5 και 10 χλμ.
• Αγώνες ποδηλασίας 50 και 100 χλμ.
• Αγώνες κολύμβησης 1, 2 και 5χλμ.
• Διαδρομές βαδίσματος 3 και 5 χλμ.
Οι εγγραφές του αγώνα ξεκινούν την Τρίτη 30 Μαρτίου και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 27 Απριλίου.
Περισσότερες πληροφορίες https://raceforautism.gr/ 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Autism Europe προτάσσει το δικαίωμα στην εργασία των ατόμων με αυτισμό και καλεί όλους μας να βγάλουν μια φωτογραφία κρατώντας ένα εργαλείο και να το ανεβάσουμε στα social media με το hashtag #AutismDay2021.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Ανακοινώσεις » Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό 2021
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis